El Periódico de l'Eixample

Eixample
Barcelona enderroca la Casa Gay, històrica seu de l’empresa que llogava cadires a la Rambla

Ayuntamiento de Barcelona

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona habilitarà abans de final d’any un «refugi de biodiversitat» provisional alsolar que fins ara ocupava el magatzem de la Casa Gay, en el número 122 del carrer Marina, junt amb el catalogat pont de Marina. Les obres de demolició han posat al descobert una abundant vegetació.

Segons informa aquest diumenge el consistori, en aquesta zona del barri de Fort Pienc (Eixample) es crearà també una petita àrea de descans que, a diferència del refugi, serà d’accés públic.

El refugi permetrà que les espècies s’aïllin de la presència humana, a l’estar prohibit el pas. Potenciarà la presència d’espècies vegetals amb flors i fruits i serà un espai per al descans, l’alimentació i la nidificació de papallones i altres pol·linitzadors, rèptils, aus i petits mamífers.

La primera llogatera de cadires

La demolició del magatzem de Casa Gay, que va iniciar la seva activitat el 1860 i que era la primera empresa de Barcelona dedicada al lloguer de cadires. Va tenir la concessió, per exemple, de les famoses cadires de la Rambla: la ciutadania pagava per seure-hi una estona i observar l’anar i venir de transeünts a l’altura de la font de Canaletes.

Els treballs de demolició els ha executat l’Institut Municipal d’Urbanisme i el cost ha ascendit a més de 106.000 euros. Es van iniciar el 21 de juny i han posat al descobert una important vegetació al solar, per la qual cosa el Districte i Parcs i Jardins han decidit posar en marxa el refugi, que tindrà caràcter provisional, mentre esperen executar un projecte global de l’entorn com a zona verda.

Solar de la Casa Gay arran de la demolició de l’edifici, junt amb el pont de Marina de Barcelona

/ Ajuntament de Barcelona
Notícies relacionades

De moment, tècnics d’arbratge de Parcs i Jardins estan revisant els exemplars trobats –nou pins, un ficus i una prunera, entre d’altres– i s’està dissenyant una zona d’observació del refugi.

L’antic edifici, de 546 metres quadrats, tenia soterrani, planta baixa, entresol i quatre pisos d’altura i una façana molt característica en la qual es podia llegir ‘Gay; Sillas Mesas; Servicio para Banquetes; Sección de Alquiler’. Per petició veïnal, es conservarà un mosaic que hi havia a la planta baixa.

Temes:

Patrimoni