El Periódico de l'Eixample

Eixample

radiografia d’una patologia urbana

El nomadisme immobiliari s’estableix a Barcelona: cada cinc anys, una mudança

  • El Carlos, set pisos en 10 anys, un antecedent de rècord

  • Els ‘nòmades’ metropolitans creixen un 25% en cinc anys

El nomadisme immobiliari s’estableix a Barcelona: cada cinc anys, una mudança

MANU MITRU

6
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Nòmades. És una de les diverses paraules que defineixen els que viuen a Barcelona en règim de lloguer. Un 70,5% dels inquilins de la ciutat (famílies que han intentat arrelar al barri, joves i no tan joves que comparteixen un pis i, fins i tot, els que com a única llar tenen només una habitació) han canviat una o més vegades de vivenda en els últims cinc anys. S’acaba de presentar en societat amb una seu a peu de carrer (Balmes, 13) l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA, segons la sigla que han elegit) i com a declaració d’intencions de quines són les seves intencions han fet pública una enquesta a 1.023 arrendataris de la ciutat (una mostra més que representativa) per intuir el present del mercat immobiliari de la ciutat i, sobretot, esbossar quin és el seu futur.

El nomadisme immobiliari és una anomalia creixent. El 2019, una altra enquesta similar va revelar que aquesta mudança (o més d’una mudança) cada cinc anys, tant voluntària com forçada per les circumstàncies, afectava un 65% dels inquilins. Puja cinc punts aquest percentatge i, també, tot i que amb menys empenta, el dels barcelonins que viuen en un pis llogat. En una societat amb una profunda volença per la propietat, el lloguer no és encara l’estatus més comú. Un 40,1% dels barcelonins, segons l’Enquesta Sociodemogràfica de Catalunya, viu en règim de lloguer, quan l’anterior pic era del 38,2%.

La tendència, almenys això sembla per aquest i altres indicadors, és que a mitjà termini més de la meitat de la població serà simplement arrendatària del pis que habita i, amb perspectiva, arribarà a poc a poc a la seva fi el que se suposa que és la gran obra política de José Luis Arrese, el falangista que va ocupar el càrrec de ministre d’Habitatge en els anys 50 i al qual s’atribueix el pla que els obrers fossin propietaris perquè així serien més mansos. Després, és cert, abans de la crisi del 2008, es van viure els anys de la ‘hipotecràcia’, quan els bancs deixaven el 100% dels diners necessaris per a la compra d’un pis amb períodes de devolució que anaven més allà de la pròpies lleis de la biologia, de manera que el deute passava als fills, i semblava el més natural del món. Aquella etapa ha arribat a la seva fi i creix la Barcelona arrendatària, però el contrapunt és quin paisatge immobiliari és el que s’entreveu en l’horitzó. Algunes pistes ofereix l’enquesta. Inquietants.

Primer: Viure de lloguer (cal insistir, tot i que sigui de manera compartida o en una habitació) no és una condició aparellada a la joventut. La mitjana d’edat dels inquilins és de 40 anys i, a més, amb un pes més gran de les dones que dels homes. L’IDRA, com a ‘think tank’ acadèmic que pretén ser, adverteix del gran contrasentit que és, en aquest sentit, que les polítiques de vivendes que està anunciant el Govern (una línia de préstecs per finançar el 20% de la hipoteca) posin gairebé exclusivament l’accent en les ajudes als joves. L’IDRA critica aquest enfocament i, en essència, el conjunt del pla, amb el criteri que tota subvenció al maó no fa més que augmentar el preu de la vivenda. I una segona advertència de l’IDRA és que a mitjà termini s’entreveu una generació que es jubilarà i que haurà de lidiar amb els vaivens, habitualment immisericordiosos, del mercat privat del lloguer.

Segon: Els contractes indefinits caminen a passos gegantescos cap a l’extinció. Només ho són un 5,8% dels actualment vigents. Injuriats pels propietaris rendistes, queda en suspens la pregunta de quant van contribuir aquests contractes indefinits (quan eren els més habituals) al progrés general del país perquè la renda disponible de les famílies podia anar destinada, per exemple, a la formació acadèmica dels seus fills o, fins i tot, a una cosa tan simple com la mida de les famílies. El lloguer i la natalitat, per exemple, són inversament proporcionals.

Tercer: Relacionat amb el punt anterior (tot i que d’entrada pugui no semblar-ho), el parc immobiliari de la ciutat és també inversament proporcional en un altre sentit. Que sigui car no evita que sigui deficient. Un 59,1% dels inquilins viuen a pisos amb tres o més problemes d’habitabilitat. Un 46,8% poden enumerar quatre o més problemes. Un 36,2%, cinc o més. ¿Exemples? El més freqüent, que afligeix un 54,8% de les vivendes llogades, és el deficient aïllament tèrmic. Ve a continuació l’insuficient aïllament acústic. La necessitat de reformes, la falta de calefacció i les humitats completen els cinc primers llocs d’aquest rànquing de defectes. Segons l’IDRA, la durada dels contractes, i més encara l’extinció dels indefinits, impedeix que els inquilins encarin obres de millora pagades de la seva butxaca.

Quart: Semblarà una obvietat (per molt que la Constitució digui just el contrari, que és un dret), però la vivenda és un negoci, gairebé una indústria. Dues dades per a la reflexió són que (a) els grans propietaris immobiliaris són més propensos a apujar els lloguers que els simples amos d’un pis de més i (b), si intervé una immobiliària en la redacció o en la renovació d’un contracte, és més probable que augmenti el lloguer mensual. Les dades conviden, segons es miri, a encunyar ja l’expressió ‘salarioducte’ per definir el canal pel qual circulen els diners que cada persona o família dedica a la vivenda. El ‘salarioducte’ és una obra d’enginyeria cada any que passa molt més gran.

Notícies relacionades

Cinquè: Un 71% dels arrendataris saben ja, avui dia, que no heretaran cap pis dels seus pares, per exemple. I en el cas que sí que esperin aquesta herència, gairebé en un 84% dels casos serà de manera compartida, de manera que en cas de ser venut per dividir els guanys és fàcil que acabi en mans d’un gran propietari. L’enquesta no posa èmfasi en això, però els canals pels quals la vivendes de la ciutat se sumen a la cartera de qui ja en té algunes són de tot. Les anomenades hipoteques inverses garanteixen uns ingressos mensuals a la gent gran i fins i tot són anunciades per somrients presentadores de televisió, però són també un mecanisme de despatrimonialització de les famílies.

En resum, l’IDRA s’ha presentat en societat amb una seu al cor de l’Eixample i amb el propòsit no només de retratar estadísticament la realitat de la ciutat, sinó també d’opinar al respecte i «aconseguir canvis», en paraules de Laia Forné, codirectora de l’àrea d’Economia i Béns Comuns. Fins i tot anar més enllà i desdir algunes idees que han arrelat i que, no obstant, no confirmen les enquestes. Aquest seria el cas de la gentrificació, que l’IDRA no nega, però sí que matisa. Aquests nòmades immobiliaris en què s’han convertit part dels arrendataris no acaben per traslladar-se a zones amb una renda més baixa, sinó que en un 48,2% dels casos es queden al mateix barri i en un 23,7% es traslladen a barris de renda més alta. Una qüestió diferent són les conseqüències d’aquesta mobilitat incessant, que impedeix teixir una vida veïnal estreta, amb tots els beneficis que això comporta.

Temes:

Barcelona Pisos