El Periódico de l'Eixample

La feminització del nomenclàtor
L’Eixample dedica un jardí a les treballadores de la Numax
Quan el 1977 els amos de l’empresa van decidir tancar aquella fàbrica, les empleades van decidir autogestionar-la

barcelona/WhatsApp Image 2023-03-02 at 17.10.20.jpeg /
En un hipermasculinitzat nomenclàtor de carrers com és el de Barcelona, tota incorporació d’un nom femení ha de ser ressenyada. Solen venir d’un en un. Per exemple, el 10 de març les Corts dedicarà uns jardins a Carme Claramunt, la primera dona executada al Camp de la Bota. Però abans, aquest dissabte dia 4, mereixerà aquest honor no una, sinó diverses desenes de dones conjuntament, les treballadors de la Numax, una fàbrica d’electrodomèstics del barri de la Sagrada Família que va ser deixada a l’estacada pels seus amos el 1977 i que elles (amb algun home pel mig, però pocs) van decidir autogestionar amb èxit durant un temps.
L’espai que se’ls dedicarà a aquelles lluitadores serà l’interior d’illa delimitat pels carrers de Provença, Sardenya, Rosselló i Sicília, perquè allà era on estava la fàbrica. Des d’aquest dissabte allò seran els jardins Treballadores de la Numax, un baptisme amb el qual aquest espai deixarà de ser anònim o deixarà enrere el nom comú amb què se’l coneixia al barri, el Niça, perquè aquest era el cine que fins al 2005 ocupava la major part d’aquest solar.
Numax no va ser l’única fàbrica o equipament que va passar per una fase d’autogestió durant la segona meitat dels anys, però el seu cas ha perviscut perquè, passats dos anys, quan aquelles dones van concloure que l’autogestió arribava a la fi, van comptar quants diners quedava a la caixa de resistència, unes 600.000 pessetes, i es van posar en contacte amb el cineasta Joaquim Jordà perquè convertís en un documental el que havia passat.
Dos documentals
Notícies relacionadesJordà no en va fer un documental. En va fer dos. El primer, ‘Numax presenta’, pocs anys després que la fàbrica tanqués definitivament les seves portes. Per al segon va esperar fins al 2005. El va titular ‘Vint anys no és res’ i és una petita joia des del punt de vista de la sociologia, ja que Jordà va anar a la recerca dels protagonistes del seu primer documental per comprovar com els havia tractat la vida des d’aleshores.
Quaranta anys tampoc és res, es podria dir ara amb motiu del baptisme d’aquest interior d’illa. La cerimònia se celebrarà a partir de les 11 del matí allà mateix, amb l’al·licient que l’acte convocat inclou un relat oral de dues de les treballadores, Maria López i Magda Mirabet, i d’un dels seus companys en aquella fàbrica, Carlos Gómez.
- Investigació ¿Quantes hores has de dormir si vius a Catalunya? La Universitat de Columbia ho revela
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- Detectades obres il·legals en una reforma de Consell de Cent
- Tancada des del 2018 Barcelona estudiarà la viabilitat de reobrir la ‘platja de l’Eixample’ el 2026
- Stuani rubrica la salvació i es guanya l’estàtua a Girona
- Multimèdia | 500 dies de guerra: El poder de Putin s’esquerda en plena contraofensiva d’Ucraïna
- Com prendre’s correctament la tensió arterial a casa sense baixar a la farmàcia
- Diners públics El Govern defensa que el seu pacte amb Acciona rebaixa de 1.400 a 492 milions d’euros el cost de la privatització fallida d’ATLL
- Denúncies de l’OCU Consum investiga possibles irregularitats en la venda d’entrades per als concerts de Bad Bunny a Espanya
- Tribunals El jugador de l’Espanyol Álvaro Aguado, acusat de violació, declara davant la jutge que va ser sexe consentit