El Periódico de l'Eixample

Eixample

Pendent d’aprovació

Barcelona suavitza les restriccions a l’obertura de restaurants i comerços a l’Eixample

Colau cedeix a les peticions del PSC i regularà la instal·lació de negocis sense impedir que puguin obrir-ne més d’un miler de nous

Barcelona suavitza les restriccions a l’obertura de restaurants i comerços a l’Eixample

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els comuns de l’alcaldessa Ada Colau han cedit als seus socis del PSC per desbloquejar l’aprovació del pla d’usos comercials de l’Eixample, que estipula límits a l’obertura de nous restaurants, locals d’oci nocturn i súpers de 24 hores per mirar de salvaguardar el comerç de proximitat. Les discrepàncies que van portar els dos integrants del govern municipal a votar dividits el primer esborrany del reglament s’han transformat en un acord per procurar que la mesura s’aprovi a la comissió d’urbanisme de la setmana que ve. En tot cas, els dos partits necessiten el suport de part de l’oposició perquè la mesura prosperi, per la qual cosa temptegen ERC perquè els doni suport. 

El marc definitiu suavitza part de les condicions que es van preveure en principi. A més, fixa criteris més estrictes en carrers pacificats i on ja s’apliquen restriccions en comparació amb la resta del districte. Al final, se n’exclouen negocis que es va dir que també es regularien, com els de serveis turístics o de lloguer de patinets, gimnasos i tallers, entre d’altres.  

Així, l’Eixample es dividirà en dues zones a l’hora de dirimir si s’autoritzen o no nous establiments dels cinc tipus de negocis que la norma qualifica d’alt impacte, perquè són susceptibles de provocar molèsties als veïns per soroll i massificació. La categoria engloba restaurants i bars, comerços d’alimentació amb espai de degustació, locals musicals, botigues d’autoservei i les de conveniència, que solen continuar obertes a la nit. 

Dues zones diferenciades

El control més estret es localitzarà al carrer Girona, a l’entorn de Sant Antoni, en trams de carrers ja pacificats –com el passeig Sant Joan i l’avinguda Mistral– i els eixos verds de la superilla en construcció, a Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell, Girona, Tamarit, Parlament i Aldana. En aquestes vies, no s’hi permetran més de 5 negocis dels qualificats d’alt impacte en un radi de 50 metres. A 100 metres al voltant, no hi podrà haver més de 18 establiments de les categories assenyalades. A més, entre cadascun dels nous locals de les 5 classes especificades en la norma hi haurà d’haver una separació d’almenys 25 metres.

Les distàncies no s’apliquen als comerços ja existents. Tampoc impedeix que, per exemple, es traspassi un restaurant i es mantingui el mateix negoci. En canvi, si es desprèn de la llicència no podrà reobrir conservant l’activitat que regula el pla d’usos.  

El contingut del pla d’usos es modifica per flexibilitzar el criteri a la resta de l’Eixample. Als altres carrers, el nombre màxim de bars, locals de música, botigues d’alimentació i comerços de degustació s’eleva a 20 dins d’un radi de 100 metres. A part, el text final suprimeix els requisits de superfície màxima que es marcaven per als nous comerços regulats. Decauen també les distàncies que havien de respectar els locals dels negocis que, al final, queden fora de la normativa.  

Norma simplificada

«Hem simplificat el pla per arribar a un consens veïnal i polític», ha reconegut el regidor de l’Eixample, Pau González (Barcelona en Comú). La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha afegit que «era bo ajustar els termes per aprovar el pla i protegir el comerç de tota la vida».

La representant dels comuns ha defensat que el pla preserva el propòsit de protegir «comerços de tota la vida perquè no se substitueixin per d’altres que no responen a les necessitats dels veïns». «Volem evitar que nous carrers que es converteixin en un Enric Granados», ha postulat Sanz, amb referència a la via que reuneix 70 restaurants i bars.

Les modificacions acontenten en gran manera les reclamacions dels socialistes. Fonts del PSC expliquen que han brindat el seu suport després de negociar amb les entitats comercials i assegurar-se que veuen amb bons ulls el text amb què els socis de govern han acostat postures.

Notícies relacionades

La tercera tinenta d’alcalde, la socialista Laia Bonet, ha assenyalat que el primer esborrany que només els comuns van recolzar «suposava gairebé un fre a tota l’activitat econòmica». «Era com si tot l’Eixample patís el monocultiu comercial, quan no és així», ha rebatut la regidora, satisfeta perquè s’hagi pactat una «regulació quirúrgica» que, segons la seva opinió, «queda molt lluny de la inicial».

Bonet ha defensat que el pla d’usos no impedirà que nous negocis s’implantin al districte cèntric de Barcelona. Ha estimat que deixa marge perquè obrin uns 2.000 locals dels negocis englobats dins del reglament. En canvi, Sanz li ha discutit la xifra en plena presentació. La tinenta d’alcalde ha rectificat la socialista, a l’assenyalar que el consistori calcula que no es podran obrir més de 150 restaurants i altres establiments regulats nous a les vies pacificades i 1.100 a la resta del districte. Al seu torn, es prohibeix que obrin establiments que exhibeixin material pornogràfic i ‘meublés’ on s’exerceixi la prostitució.