El Periódico de l'Eixample

Eixample

operació urbanística

Barcelona paga 7,5 milions per l’antic Taller Masriera

L’ajuntament completa l’adquisició del temple neoclàssic del carrer de Bailèn, que va iniciar el 2020

Barcelona ( Barcelones) 02.03.2015. Barcelona. Barceloneando. Estudio taller del pintor Masriera, edificio con columnas corintias que hay en la c/ Bailen, entre Diputacion y Consel de Cent. Arxiu DG. 150302 ex 0034 en la foto: Exterior del edificio de la c/ Bailen, 72 FOTO: PUIG, JOAN

Barcelona ( Barcelones) 02.03.2015. Barcelona. Barceloneando. Estudio taller del pintor Masriera, edificio con columnas corintias que hay en la c/ Bailen, entre Diputacion y Consel de Cent. Arxiu DG. 150302 ex 0034 en la foto: Exterior del edificio de la c/ Bailen, 72 FOTO: PUIG, JOAN / Joan Puig

1
Es llegeix en minuts

Per 7,5 milions d’euros, l’Ajuntament de Barcelona acaba de completar la compra d’un dels edificis més singulars de l’Eixample, el Taller Masriera, aquest impostat temple neoclàssic encaixat en el número 70 del carrer de Bailèn. La quantitat que ara s’abonarà a l’antic amo de la finca, la Fundació Privada Pere Relats, compra en realitat l’edificabilitat mai construïda d’aquest solar. És a dir, segons el planejament urbanístic, el temple ocupa només el 43% de l’edificabilitat possible, i aquesta part ja la va adquirir l’ajuntament el 2020, en aquella ocasió no amb un taló, sinó amb un pagament en espècies, amb la permuta d’un solar al Poblenou.

Notícies relacionades

Ja el 2020 es va acordar que l’operació es completaria amb la compra en efectiu de la resta de la finca, una decisió que només és comprensible des del punt de vista de l’administració urbanística de la ciutat. Com que es tracta d’un edifici amb protecció patrimonial, difícilment es podria actuar per aprofitar els 2.515 metres quadrats de sostre disponibles sobre el paper. El que aquesta compra permet a l’ajuntament és disposar d’edificabilitat intercanviable per a futures permutes.

Des del punt de vista veïnal, l’interessant és una cosa molt diferent: el futur ús de l’edifici com a equipament municipal. Al gener començarà un procés participatiu per trobar el destí més adequat per al Taller Masriera, construït el 1882 quan amb prou feines hi havia edificis en aquella illa de l’Eixample i que a l’interior acull un petit teatre del qual sempre val la pena destacar que va tenir entre el seu públic Federico García Lorca.

Temes:

Barcelona