Educació
12 universitats espanyoles figuren entre les 500 millors del món, una menys que el 2020
La Universitat de Barcelona és l’única situada entre les 200 primeres

La Universitat de Barcelona torna a situar-se per sisè any entre les 200 millors del món, l’única espanyola que ho aconsegueix, segons el «rànquing» de Xangai del 2021, en què onze institucions acadèmiques més del país s’aconsegueixen posicionar entre les 500 millor valorades d’ensenyament superior.
En total, dotze centres del país es troben entre les 500 més ben situades, una menys que l’any 2020.
L’Academic Ranking of World Universities (ARWU), més conegut com la classificació de Xangai i el més reconegut a nivell mundial, es fa des del 2003 i l’actualitza cada any la Universitat Jiao Tong. Els campus s’ordenen un a un fins al número cent i partir d’aquí ho fan per blocs.
Entre els indicadors que utilitza per classificar anualment dos mil centres –tot i que només publica els mil millors cada 15 d’agost– figura el nombre d’alumnes i personal que guanya premis Nobel i medalles Fields (matemàtiques), el nombre d’articles publicats en revistes científiques i l’impacte de les seves investigacions.
El 2021, la Harvard University encapçala la llista mundial per dinovè any consecutiu, seguida per Cambridge, l’Institut Tecnològic de Massachussets, Berkeley, Princeton, Oxford, Colúmbia, Caltech i Chicago.
Dins d’Europa figura en primer lloc la Universitat de Paris-Saclay i el segon lloc és per a l’Institut Federal de Tecnologia de Suïssa.
A Espanya, només la Universitat de Barcelona figura a la forquilla d’entre les 151-200 millors institucions d’ensenyament superior del món.
A la franja compresa entre els llocs 201-300, el «rànquing» col·loca la Universitat Autònoma de Barcelona, la Complutense de Madrid i la Universitat de Granada. El 2020 també incloïa la Universitat de València, però en aquesta última edició cau a la següent forquilla, d’entre els 301-400 millors centres.
Juntament amb la de València comparteixen el mateix estatus l’Autònoma de Madrid, la Politècnica de València i la Universitat del País Basc i, a diferència de l’any passat, la Pompeu Fabra descendeix en l’escalafó.
D’aquesta manera, el centre català passa a ocupar un lloc entre les 401-500 millors del món, una classificació que comparteix juntament amb les universitats de Salamanca (que puja des de la franja de 701-800 de l’any passat), Santiago i Sevilla (que segueixen igual), i desapareixen d’aquí les d’Oviedo (ara entre les 701-800 millors) i la de Saragossa (ara entre les 501-600).
Notícies relacionadesAcompanyen a Saragossa en aquest bloc les següents institucions acadèmiques: la Politècnica de Madrid, la Universitat de Navarra, la de Vigo i la Rovira i Virgili (Tarragona).
Completen la classificació espanyola 22 centres d’ensenyament superior més als llocs que van des del 601 fins al mil.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- Control exhaustiu Barcelona proposa a Airbnb un nou conveni més exigent: «Hi ha anuncis en què l’amfitrió es diu James Bond»
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes
- Junta de portaveus El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE
- Salut i benestar José Abellán, cardiòleg: "Crec que ens estem equivocant en donar-li massa importància a l'exercici de força"
- Accions legals Tovalloletes humides: la gran plaga ecològica que surt de les llars