Fallada entre administracions

Embolic en el concurs de trasllats amb els docents valencians a Catalunya

El ministeri no adjudica cap plaça de secundària pel que sembla per un error en el traspàs de dades referents al requisit lingüístic

Embolic en el concurs de trasllats amb els docents valencians a Catalunya
2
Es llegeix en minuts

Milers de docents estan pendents aquest 2020-21 del concurs de trasllats voluntaris d’àmbit estatal, que els permetrà canviar de destinació per fer classe i, a molts, tornar a casa. No obstant, molts es van emportar un disgust al veure els resultats dijous passat, especialment els que estan exercint la professió a Catalunya.

El que al principi semblava un error individual ha resultat ser un problema col·lectiu que pot arribar a tenir una dimensió estatal i que ja han denunciat diferents sindicats catalans, com la Ustec-STEs –germà del valencià Stepv–, la CSIF, la CGT, la UGT o el Sindicat Professors de Secundària (Aspepc-sps).

En una estadística que el Ministeri d’Educació va publicar amb els resultats, s’aprecia com als docents de secundària amb origen a Catalunya no se’ls ha donat destinació al País Valencià, malgrat les nombroses peticions que sempre hi ha al concurs de trasllat estatal, que es fa cada dos anys, per la qual cosa quedar-se sense plaça o no aconseguir la volguda suposa, com a mínim, uns altres dos més lluny del País Valencià.

Segons apunten alguns sindicats, el problema podria estar relacionat amb el requisit lingüístic i en una fallada en el traspàs de les dades entre la Generalitat de Catalunya –l’origen dels docents– i el Ministeri d’Educació, que adjudica les places segons la demanda i mèrits que donen punts, com l’experiència, els cursos voluntaris o els idiomes.

Això es confirmaria perquè sí que hi ha dos docents a qui se’ls ha adjudicat una plaça: una en una escola d’idiomes valenciana i una altra a FP, les dues especialitats en què el requisit de la llengua cooficial és irrellevant. I és que, en el cas del País Valencià, els docents interessats a venir han de seleccionar uns codis específics a la petició, una circumstància que no es dona amb altres autonomies, i per això l’error ha sigut amb la valenciana, en aquest encreuament de dades.

Incertesa i malestar

Entre el professorat afectat s’estén el desànim i, sobretot, la incertesa, segons expliquen a Levante-EMV. «Com a mínim podrien publicar un comunicat, reconèixer l’error i explicar com l’arreglaran», apunten. «Ha sigut un xoc enorme perquè algunes persones portem deu anys a Catalunya i no tenim plaça. Al principi penses que t’hauràs equivocat en el tràmit... fins que veus les xarxes i que els altres estan igual. Ja hi ha una plataforma i grups de WhatsApp i segur que més de 200 persones afectades», afegeix.

Notícies relacionades

El gran temor dels docents és que l’error es repari de cara a la publicació de resultats definitius quan ja no podrien fer canvis, ja que ara les llistes són provisionals i està obert el termini per renunciar si no es vol el lloc adjudicat. Si fos així, alguns s’inclinen per impugnar el tràmit.

La Conselleria d’Educació explica que la Direcció General de Personal ha atès les queixes rebudes i diuen que és «molt important» que les persones afectades «contactin amb Educació de l’autonomia on exerceixen, on s’inicia la tramitació i on els poden resoldre els dubtes i fer al·legacions». Aquest diari encara no ha rebut resposta ni des del Departament d’Educació de Catalunya ni del Ministeri d’Educació. Al tancament d’aquesta edició, va aparèixer un missatge a l’Oficina Virtual de la Conselleria d’Educació (Ovice), en què es reconeix la «detecció d’errors» i s’apunta que es procedirà a la seva correcció, sense més ni més.