Preocupació davant la tornada a les aules

Els universitaris catalans temen que el retorn a la presencialitat duri una setmana

  • Els alumnes de primer curs de grau universitari poden tornar a les aules a partir del dia 8

  • La UB, la UAB i la UPF han decidit retardar la mesura fins al dia 15

2
Es llegeix en minuts

Tal com anunciava el Govern aquest divendres, els universitaris que cursin el primer any de carrera podran tornar a les aules de forma presencial. Malgrat que les set universitats públiques catalanes feia temps que demanaven aquest retorn, sembla que la notícia no ha sigut tan ben rebuda entre els estudiants, que mostren la seva preocupació.

«Temo que tornin a tancar la universitat com a l’octubre, quan hi havia menys casos, i ara que porto tres mesos tancada a casa, em sembla una falta de respecte que em diguin que he de tornar per tres dies», lamenta Alba Conesa, estudiant de Traducció i Interpretació a la Universitat Pompeu Fabra.

«He continuat pagant el lloguer del pis»

Com molts estudiants catalans, Conesa s’ha vist afectada pel tancament de les universitats. Després de fer unes quantes classes de forma presencial a Barcelona la noia es va tornar a instal·lar a la seva localitat natal, Amposta (Montsià), per continuar amb els seus estudis de forma ‘online’.

«He continuat pagant el lloguer del pis de Barcelona ja que no sabia si hauria de tornar a la universitat», ha explicat la jove estudiant. «Si l’hagués deixat ara m’hauria de buscar un altre pis».

L’Alba xifra pel capbaix una despesa anual de 3.000 euros en un lloguer que no està aprofitant. En la mateixa situació es troben molts estudiants que ja s’han adaptat al model d’ensenyament digital i tenen dubtes sobre tornar a Barcelona.

La vicerectora de projectes per a la docència de la UPF, Cristina Gelpí, ha aclarit que l’única cosa que s’està fent és aplicar el pla de contingència que ja s’havia previst per a tot el curs, un pla que es va veure suspès poques setmanes després de començar i que ara es reactiva.

«Les universitats estem preparades per aquesta situació» ha afegit Gelpí. «Cal aprofitar l’oportunitat que, probablement no prendríem si preveiéssim que havia de durar només una setmana, però som optimistes.

No serà obligatori per als estudiants de la UAB

Per la seva banda, Javier Lafuente, el rector de la UAB, anima els estudiants de primer curs a aprofitar aquesta oportunitat per tornar a les aules que, assegura, compliran totes les mesures de protecció sanitària i d’aforament. A més, anar a classe no serà obligatori per als estudiants de l’Autònoma. Tal com explicava Lafuente «hem eliminat la presencialitat dels nostres paràmetres avaluables, per la qual cosa no hi haurà repercussions per als que no puguin venir»

Notícies relacionades

De moment, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma i la UPF han decidit retardar aquesta mesura fins al 15 de febrer per donar temps als alumnes i les facultats en la preparació abans del retorn. No obstant, alguns estudiants dubten que sigui una bona idea per a la comunitat universitària recuperar part de la presencialitat just el dia després d’unes eleccions.

En total, prop de 20.000 estudiants de primer curs de grau universitari a Catalunya es podran retrobar amb els seus companys, encara poc coneguts, però dependrà de l’avenç de la pandèmia que aquesta oportunitat es mantingui fins a Setmana Santa