avaluacions finals

Les universitats catalanes mantenen els exàmens presencials, malgrat les queixes dels alumnes

  • Les proves es continuaran fent a les aules de la UAB i la UPC, tot i que els alumnes fa tres mesos que fan classes ‘online’

  • La UB, que acaba de nomenar el seu nou rector, prioritzarà el format a distància

  • Els estudiants critiquen la mesura que s’ha pres i entre els arguments en contra es troben els problemes de mobilitat, el fred, les aglomeracions i la gravetat de la situació epidemiològica

4
Es llegeix en minuts

Sales d’estudi plenes d’alumnes, aglomeracions a les entrades de les universitats, estrès i molt desconcert entre els estudiants que aquests dies realitzen els exàmens finals de manera presencial. Malgrat les queixes tant dels universitaris com dels sindicats, les universitats catalanes mantenen les avaluacions programades com fins ara. El secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Francesc Xavier Grau, ja ho va dir dilluns passat, quan va recordar que els exàmens estaven previstos així des de ja fa mesos.

Tant la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) com la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) continuaran portant a terme els exàmens de manera presencial en la mesura que sigui possible i d’acord amb les instruccions que rebin del Procicat. En els dos casos, cada facultat i cada centre decideix com s’efectua l’avaluació. Els exàmens presencials també es realitzen segons ho hagi considerat i previst cada professor. En el cas de la UAB, en els pròxims dies es reunirà el consell de govern a petició dels estudiants per garantir que no es produeixin desajustos entre l’avaluació presencial i l’avaluació ‘online’, i vetllarà perquè el contingut avaluable sigui proporcional al que han fet durant el semestre. La Universitat de Barcelona (UB) encara no s’ha pronunciat sobre això, ja que el nou rector, Joan Guàrdia, no va prendre possessió del càrrec fins dimarts passat, però fonts de l’entitat afirmen que la intenció del nou govern és prioritzar el format ‘online’.

El debat ha pres impuls l’última setmana, sobretot després que desenes d’estudiants publiquessin a les xarxes socials imatges de les cues que es formen als passadissos de les facultats mentre els alumnes esperen per entrar a classe. Alguna organització estudiantil s’ha fet ressò del malestar i ha exigit una rectificació. L’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) ha sigut una de les més bel·ligerants. En el seu ‘Informe Covid-19’ sobre la gestió de la pandèmia a les escoles i universitats durant el primer trimestre, el sindicat exigeix, a més, igualtat d’oportunitats per a tots els estudiants. El seu portaveu, Francesc Márquez, va insistir que per evitar les aglomeracions i l’exposició al virus «els exàmens s’haurien de fer de forma virtual» i va apostar «per uns exàmens de la mateixa qualitat que els presencials».

Mobilitat i fred

Entre els arguments que esgrimeixen els estudiants damnificats destaquen la mobilitat, el fred, les aglomeracions i la gravetat de la situació epidemiològica. Clàudia de la Monja és una de les estudiants d’Enginyeria de Telecomunicació de la UPC que ja ha hagut de fer alguns exàmens de manera presencial i comenta que el més dur ha sigut el fred. «El principal problema és que s’han de tenir totes les finestres obertes. Fa molt fred, per molt abrigada que vagis». La jove universitària també considera que les aglomeracions són inevitables, «perquè al final el passadís té la mida que té i a l’hora d’entrar a l’aula no entrava una persona cada dos minuts, sinó que entràvem tots alhora». 

Notícies relacionades

Si bé és cert que es manté la presencialitat en la majoria dels centres universitaris, a alguns estudiants els professors ja els han passat els exàmens al format virtual. És el cas d’Alba Adzerias, estudiant de quart curs d’Antropologia Social i Cultural de la Facultat de Geografia i d’Història de la UB, a qui els seus professors ja li han canviat l’avaluació al format ‘online’. «No ens ha arribat cap comunicat des de la facultat dient que els exàmens passades les festes serien ‘online’. Han sigut els mateixos professors els que ens han avisat», afirma l’estudiant. Al Campus Sabadell de la Universitat Autònoma de Barcelona, on Laura Rodríguez cursa la carrera de Gestió Aeronàutica, tant el rectorat com l’Escola d’Enginyeria sí que es van pronunciar sobre això després de les noves restriccions de la Generalitat i mantenen els exàmens presencials segons el professorat ho tingui previst. A ella, n’hi han canviat algun. «Almenys en les assignatures que faig sí que se’ns ha canviat la modalitat de presencial a ‘online’, i s’ha fet amb més o menys antelació, amb entre tres dies i dues setmanes d’avís».

Les tres universitàries estan d’acord que la mobilitat és un risc que les autoritats no han tingut en compte. Laura Rodríguez recorda, per exemple, que «la gent que va a la universitat ve de tot Catalunya, de les Illes Balears i d’Espanya, per això, que vingui tota aquesta gent a un mateix lloc no s’entén perquè és afavorir el contagi i la dispersió del virus». L’Alba, d’altra banda, creu que és una irresponsabilitat: «Molts no vivim a prop de la universitat i les restriccions de mobilitat no s’han tingut en compte. A més, ens posen en perill a nosaltres mateixes i a les persones que tenim al voltant», sentencia.