crisi sanitària

Tornada a les aules obligatòria a França aquest dilluns

El protocol sanitari rebaixa o elimina la distància física i anima a organitzar classes a l'aire lliure

zentauroepp11259946 lll02 lille  francia  3 9 2009   varios padres acompa an a s200621170923

zentauroepp11259946 lll02 lille francia 3 9 2009 varios padres acompa an a s200621170923 / SYLVAIN LEFEVRE ASA-PICTURES

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Dues setmanes abans del final del curs acadèmic, tots els alumnes d’infantil, primària i secundària tornaran a les aules aquest dilluns obligatòriament a França. El ministeri d’Educació dona per acabat l’ensenyament a distància posat en marxa quan es van tancar les escoles el 16 de març per l’epidèmia de coronavirus i revisa a la baixa les exigències del protocol sanitari perquè les escoles puguin acollir tothom.

Si fins ara s’exigia una distància mínima de quatre metres entre alumnes per evitar els contactes, ara aquesta consigna desapareix als centres d’educació infantil i es rebaixa a un metre lateral –sempre que sigui possible– a les escoles. A més, s’anima a organitzar classes a l’aire lliure.

El control de la pandèmia va portar al president Emmanuel Macron a anunciar el 14 de juny la decisió de reprendre l’ensenyament en condicions gairebé de normalitat malgrat que el virus continua circulant al país.

Això ha obligat a una nova reorganització del sistema educatiu –la tercera des que es van tancar les aules–, un maldecap per a equips directius i personal docent. Sense posar en dubte els beneficis de l’ensenyament presencial per als alumnes, es queixen de les dificultats per posar en marxa un nou protocol sanitari en temps rècord.

El Ministeri especifica que a infantil no s’hauran de respectar regles de distància física ni als espais tancats –com aules, passadissos o menjadors– ni a l’exterior sempre que es tracti de nens d’una mateixa classe, tot i que s’han de mantenir entre alumnes de diferents grups.

A primària i secundària s’haurà de mantenir una distància d’almenys un metre «quan sigui materialment possible» a l’interior de l’escola entre el professor i els alumnes i entre alumnes quan estiguin cara a cara. No serà necessari durant les activitats esportives.

«Si la configuració de les aules no permet respectar la distància física d’almenys un metre, llavors l’espai s’ha d’organitzar de manera que es mantingui la màxima distància possible entre els alumnes», indica el protocol ministerial. Els majors d’11 anys hauran de portar mascareta a classe.

Una altra de les novetats és que els pares podran entrar a l’escola acompanyant els seus fills, sempre amb mascareta i una vegada que s’hagin desinfectat les mans. Els establiments educatius hauran de ventilar les seves dependències almenys cada tres hores durant 15 minuts i ho faran sempre abans de l’arribada dels alumnes, durant l’esbarjo, el dinar i a la tarda mentre es realitza la neteja.

Compartir material

A partir d’ara també es podran compartir pilotes, joguines, llibres, jocs o portallapis en una mateixa classe o grup si es desinfecten diàriament o s’aïllen 24 hores abans de tornar a utilitzar-los.

França va tancar els seus centres educatius el 16 de març a causa de la situació sanitària provocada per la Covid-19 i els va reobrir de manera gradual l’11 de maig. Des d’aquesta data, han tornat a les aules 1,8 dels 6,7 milions d’alumnes del país i, en la majoria dels casos, només en mitja jornada.

Notícies relacionades

Fins i tot sent més suau, complir les regles sanitàries obliga els centres a revisar la seva organització, veure si tenen prou lavabos perquè els alumnes es rentin les mans amb freqüència, desplaçar el mobiliari per mantenir el màxim de distància i replantejar-se la senyalització. Els professors creuen que serà impossible garantir que els grups no es creuin.

 «És la tercera reorganització que fem des de març. Una quarta quan s’iniciï el curs escolar al setembre comença a ser una mica pesat», ha assenyalat a ‘France Info’ el secretari general del sindicat SE-Unas, que ha demanat que es deixi de «fer i desfer», la tendència del Ministeri des de maig. Segons un sondeig recent, el 45% dels francesos amb fills en edat escolar no pensa portar-los aquest dilluns a l’escola.