PLE DEL PARLAMENT

Catalunya obrirà les escoles l'agost per fer-hi casals

Bargalló confia a disposar de més espais educatius al setembre i assegura que tot l'ensenyament de 0 a 6 anys serà presencial

Cinc sindicats demanen la dimissió del conseller per endossar als centres la responsabilitat de la reobertura

zentauroepp53488662 pla mitj  del conseller d educaci   josep bargall   interven200521154707

zentauroepp53488662 pla mitj del conseller d educaci josep bargall interven200521154707 / Job Vermeulen Parlament

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les escoles de Catalunya estaran obertes durant el mes d’agost perquè s’hi puguin fer casals, segons ha assegurat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, aquest dijous durant el ple del Parlament. 

«Les escoles obriran al juny i ja no tancaran, perquè estaran tot l’estiu obertes a disposició d’ajuntamentsentitats de lleure i grups culturals», perquè hi puguin organitzar activitats, ha explicat el dirigent.

Bargalló també s’ha mostrat convençut de poder ampliar els espais per a l’activitat educativa el pròxim curs i s’ha referit a l’ampliació de les instal·lacions sanitàries pel coronavirus.

Aconseguir més espais per a l’educació

Al respondre a una pregunta de la diputada de Ciutadans Sonia Sierra, el conseller ha remarcat: «¿Hem sigut capaços d’aconseguir més ucis? ¿Hem sigut capaços d’aconseguir més llits d’hospital? Doncs hem de ser capaços de trobar més espais per a educació», i ha insistit que la voluntat de la Generalitat és que tots els alumnes vagin cada dia al seu centre educatiu, demanant espais a ajuntaments, entitats i grups culturals.

Sierra ha advertit de la possibilitat que la Generalitat no trobi prou espais i ha avisat que «no es pot anar cap a un model híbrid quan ara molts alumnes continuen sense tenir ordinador ni accés a internet».

Bargalló s’ha compromès que els nens de fins a 6 anys facin totes les classes de manera presencial a l’iniciar el curs al setembre: «Puc assegurar que de 0 a 6 no es farà res telemàtic i tindran prioritat en la recerca d’espais».

Contractar més professors

A preguntes del diputat dels comuns Marc Parés, Bargalló ha explicat que a partir de dimarts de la setmana que ve podran valorar si ampliar i en quina quantitat el professorat, ja que les preinscripcions acaben divendres i dilluns coneixeran quants alumnes hi haurà el pròxim curs.

Parés ha lamentat que, «com va passar amb la sanitat, les retallades han deixat en molt mala situació de partida» el sector educatiu, i ha demanat al conseller que convenci el Govern per destinar tots els recursos necessaris en la matèria.

Peticions de dimissió

Cinc sindicats educatius han demanat la dimissió del conseller Bargalló per «no escoltar» els treballadors i derivar la responsabilitat de la reobertura de centres en fase 2 a les direccions i el personal, i han demanat que es reconsideri la decisió de reobrir les escoles i instituts en els termes que s’ha proposat.

Notícies relacionades

En un comunicat firmat per Ustec-Stes, Intersindical-CSC, Aspepc-Sps, UGT i CGT –no està subscrit per CCOO–, demanen que es reconsideri el pla i insten les direccions i la comunitat educativa «a no obrir els centres sense tenir garantides les condicions de seguretat».

Els sindicats expressen la seva «preocupació i profund malestar» amb el pla per no haver-se negociat amb els sindicats i la comunitat educativa, i consideren que aquesta falta de negociació deixa en vulnerabilitat els treballadors dels centres, els alumnes i la salut pública en general.