EDUCACIÓ

Múrcia mantindrà la censura parental fins que la justícia es pronunciï

El Govern regional afirma que acatarà la resolució però es mostra convençut que els pares tenen dret a decidir quina educació reben els seus fills

colegiook

colegiook

3
Es llegeix en minuts
Belén Pardo

El Govern de la Regió de Múrcia mantindrà l’anomenat ‘pin parental’ fins que la justícia es pronunciï sobre el recurs contenciós-administratiu presentat dimarts pel Ministeri d’Educació per demanar la suspensió cautelar d’aquest apartat de les instruccions de principi de curs de la Conselleria d’Educació.

De moment, la titular d’aquest departament, Esperanza Moreno, va ajornar la reunió que tenia amb la ministra d’educació, Isabel Celáa, el 14 de febrer passat, i està preparant la defensa jurídica. Per la seva part, el conseller de Presidència, Javier Celdrán, ha destacat que el Govern regional acatarà la resolució judicial, tot i que s’ha mostrat convençut que els pares han de tenir el dret a decidir si els seus fills assisteixen a xerrades impartides per persones diferents als professors i que puguin donar una informació parcial.

En el dia a dia, la societat murciana es mostra dividida respecte a la censura parental. Alguns professors s’han declarat insubmisos i no demanen autorització als pares, fins i tot sabent que es poden enfrontar a un expedient, tot i que la conselleria encara no s’ha pronunciat.

Primer cas d’insubmissió

El primer cas d’insubmissió va tenir lloc a l’IES Alfonso X El Sabio. Un professor d’Història, Diego Reina, va convidar un exconseller de Cultura del PP, Pedro Alberto Cruz, a impartir una conferència sobre art i no va demanar autorització. Tant el professor com el conferenciant es van mostrar a favor de no fer-ho, tot i que es tractava d’un ex alt càrrec del PP. El director del centre, Andrés Nieto, s’ha mantingut al marge i no ha iniciat cap actuació contra el professor insubmís ni ha sol·licitat obertura d’expedient a l’inspector que correspon a l’institut.

Segons CCOO, hi ha famílies que han presentat escrits en els centres autoritzant l’assistència dels seus fills a totes les activitats

Segons el sindicat CCOO, hi ha famílies que han presentat escrits en els centres on estudien els seus fills autoritzant totes les activitats que se celebrin. Actualment, la Conselleria d’Educació no té dades sobre la xifra de pares que no autoritzen l’entrada dels seus fills a aquestes xerrades i, segons l’associació de directors, si hi ha alumnes que es queden sense assistir-hi es deu normalment que se’ls oblida portar l’autorització firmada.

En un institut de la localitat de Cieza, alguns pares s’han negat que els seus fills assisteixin a una xerrada impartida pel col·lectiu LGTBI No te Prives. En aquest cas, gairebé la meitat dels alumnes no van portar l’autorització firmada pels seus pares, uns per oblit i altres per la negativa paterna. Fa 10 anys que l’esmentat grup imparteix xerrades a petició dels mateixos centres escolars. En aquesta activitat, el ponent parla sobre la sexualitat, la seva diversitat i el rebuig del col·lectiu LGTBI perquè els alumnes respectin totes les opcions.

Manifestació convocada

D’altra banda, un grup denominat Pares de la Regió de Múrcia, ha convocat, a través de les xarxes socials, «una manifestació multitudinària pel dret dels pares a escollir amb llibertat una educació lliure d’ideologia per als nostres fills». Vox ja ha informat de la seva intenció de sumar-s’hi i el president de la gestora del partit a Múrcia, l’exjugador de bàsquet José Ángel Antelo, ha declarat que «la batalla de la llibertat dels pares per educar els seus fills segons les seves conviccions comença a Múrcia per guanyar-la a tot Espanya». Aquest partit és el que va imposar al PP la inclusió de la censura parental per afavorir la investidura de Fernando López Miras com a president de la comunitat.

Notícies relacionades

En l’altre extrem, una trentena d’associacions han demanat el cap de l’Executiu regional que les rebi i els expliqui per què no retira les instruccions d’inici de curs. Li recorden que porten recollides 150.000 firmes per a això a la plataforma Change.org. López Miras es mostra partidari de mantenir aquesta mesura perquè segons la seva opinió és innegociable la llibertat dels pares per triar l’educació dels seus fills. També defensa la neutralitat ideològica del professorat.

Per a l’Associació d’Usuaris de Sanitat, la imposició de la censura parental està fent que les famílies qüestionin la neutralitat dels professionals del sistema murcià de salut que imparteixen aquestes conferències. Afirmen que l’àmplia divulgació d’aquesta mesura està fent que els alumnes no tinguin al seu abast una informació i formació sobre la salut.