contra les retallades

Els sindicats convoquen vaga en l'ensenyament públic el 16 de maig

zentauroepp47984706 pla general de la concentraci  de delegats sindicals davant 190503172941

zentauroepp47984706 pla general de la concentraci de delegats sindicals davant 190503172941 / Elisenda Rosanas

3
Es llegeix en minuts

Els sindicats USTEC-STEs (IAC), CCOO, I-CSC, ASPEPC-SPS, CGT i UGT han abandonat aquesta divendres al matí la tancada que van iniciar el dia anterior a la seu del Departament d’Educació davant del bloqueig de les negociacions i han registrat en el Departament de Treball una convocatòria de vaga en l’ensenyament públic per al pròxim 16 de maig.

Segons ha informat a Efe el portaveu d’USTEC, Ramón Font, Ensenyament no ha ofert cap mesura per al pròxim curs escolar i les negociacions no han sigut fructíferes, amb la qual cosa han donat per acabada la tancada a la conselleria i han acudit a la Conselleria de Treball per registrar la convocatòria de vaga.

La delegada d’UGT d’Ensenyament Públic, Lorena Martínez, ha assegurat a Efe que la Generalitat "només ha utilitzat com a pretext que no hi ha pressupost i que no es pot donar cap partida a educació de moment".

Revertir les retallades

Algunes mesures que els sindicats reclamen són restablir l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal educatiu, reduir la ràtio de les classes i obrir un procés negociador per revertir les retallades, a més d’aprovar un decret llei que possibiliti la dotació pressupostària necessària per atendre les demandes.

Els sindicats denuncien que "després de sis anys de creixement econòmic encara no s’han revertit les retallades que es van aplicar de forma extraordinària des del primer moment de la crisi".

“La falta de mesures per al següent curs escolar ha fet que ens aixequem de la mesa, perquè des del Departament d’Educació l’única mesura que volen implementar és augmentar la ràtio d’alumnat, que comportarà un augment de la ràtio de professors", ha assegurat el portaveu d’USTEC.

Buidar les aules

CCOO, per la seva banda, ha assegurat que "el Departament d’Educació no dona resposta a les nostres peticions, amb la qual cosa el 16 de maig buidarem les aules per començar a omplir els pressupostos d’educació".

Els sindicats també emfatitzen que "les retallades van acabar afectant de forma greu" tant les seves condicions laborals com "el dret bàsic a una educació pública de qualitat.

El Director General de Professorat i Personal de Centres Públics, José Ignacio García Plata, ha declarat als mitjans que "la posició del govern és la voluntat de negociar amb els sindicats la reversió de les retallades iniciades en el curs 2011-2012 i altres millores educatives de l’alumnat, que han de ser sempre una prioritat per al Departament d’Educació".

"El plantejament que estem fent nosaltres en aquest moment és que, una mesura com la reducció d’una hora lectiva per a tot el professorat, que comporta un increment aproximat de 3.000 docents al sistema i un costd’entre 140 i 145 milions d’euros anuals, no es pot fer sense un pressupost", ha explicat García.

"He de recordar que des del Departament hem fet una inversió pública en professorat que ha superat els 5.500 docents des de l’any 2017, la qual cosa és una prova evident del nostre compromís per l’educació pública, i insisteixo que moltes de les retallades realitzades ja van ser revertides", ha assegurat el director del professorat.

José Ignacio García ha insistit que el seu compromís és continuar amb aquestes mesures, per això han ofert als sindicats que, en un context en el qual no hi ha pressupost i no es pot implementar la mesura de la reducció de l’hora lectiva, prioritzaran totes les seves demandes a través de la negociació, a fi d’implementar-les quan hi hagi disponibilitat pressupostària.

Notícies relacionades

"Creiem que és una proposta potent i esperem que canviï aquesta posició intransigent que només es pot negociar si ens comprometem a reduir aquella hora lectiva al setembre, que suposa un cost tan extraordinari que no es pot cobrir sense un pressupost", ha indicat García.

El director general del professorat ha afegit: "Si els sindicats canvien la seva actitud, podem pactar processos progressius per poder revertir aquestes retallades amb un compromís ferm, amb la qual cosa estem oberts a tornar a la mesa de negociació i evitar aquesta vaga". 

Temes:

Vagues