ESCOLA PÚBLICA

Educació prorroga el decret de menjadors almenys fins al 2020

El Govern manté viu el debat davant de la fèrria oposició de les ampes al projecte

La Fapac tem que la Generalitat estigui esperant un "marc regulador afí a les seves necessitats"

undefined41124329 santa comoloma de gramenet 29 11 2017 sociedad el instituto 180903121852

undefined41124329 santa comoloma de gramenet 29 11 2017 sociedad el instituto 180903121852 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi haurà decret de menjadors escolars en el curs 2019-2020. El Departament d’Educació està immers en l’elaboració d’aquesta nova normativa, però la falta de consens farà impossible que estigui a punt per ser aplicat a partir del setembre. L’oposició de les associacions de pares i mares continua sent un delsprincipals esculls perquè el Govern impulsi el text, tot i que també els sindicats s’han mostrat contraris a la iniciativa. En definitiva, i allà hi ha l’arrel del conflicte, el text retiraria les ampes de la gestió d’aquests espais (aquesta és la seva principal por), que per a molts, són un dels pocs àmbits que permeten la implicació directa de les famílies a les escoles. Ara per ara, la proposta queda en punt mort. 

Notícies relacionades

La Federació de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac), ha assegurat a través d’un comunicat que el mateix conseller del ram, Josep Bargalló, els va notificar la notícia dimarts. Aquesta entitat comparteix les seves sospites que la Generalitat està esperant "disposar d’un marc regulador afí a les seves necessitats" per poder tirar endavant el decret en el futur. Es refereixen a la tramitació del projecte de llei de Contractes de Serveis a les Persones que, segons assenyala la Fapac, "pretén blindar via contractació pública el servei de menjador". "Això significa que volen privatitzar i externalitzar aquest servei, i també la resta d’activitats que es realitzen fora de l’horari lectiu als centres educatius públics", lamenten.

El decret afectaria uns 400.000 alumnes de tot Catalunya i no es preveu que es desplegui, com molt aviat, fins al curs 2020-21. La norma ha de substituir la que està en vigor des de 1996, prèvia a la llei vigent d’Educació i que no defineix el menjador com un espai educatiu ni parla de nutrició o aliments de proximitat. Per a això, el Govern també ha obert una bústia virtual de suggeriments perquè qualsevol ciutadà pugui opinar sobre l’assumpte.  Al setembre, Bargalló va negar que la intenció del Govern fos la privatitzar els menjadors i va recordar que una nova directiva europea obliga a contractar el servei a través d’un concurs públic. També va aclarir que la intenció és continuar comptant amb el concurs de les ampes.