contra les taxes

La UAB i la UPF copen les principals protestes el primer dia de vagues universitàries

Seguiment desigual en una reivindicació que aquest dijous arribarà a tots els nivells de l'ensenyament públic

video 3427669 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo / Alba Jaumandreu

Les universitats catalanes s’han afegit aquest dimecres a professionals de la sanitat i bombers en una setmana de protestes que aquest dijous arribarà a tots els nivells de l'ensenyament públic. En el preludi de la gran jornada reivindicativa, els estudiants universitaris van aconseguir paralitzar les classes en alguns centres amb l'objectiu de llançar al Govern de la Generalitat un primer avís: reclamen que s'apliqui la rebaixa del 30% de les taxes universitàries que va aprovar el Parlament el 2016 en una moció que va tenir només el vot en contra de JxSí.

La gènesi de l'enuig d'estudiants i professors remet a la mateixa època en què es van aplicar les retallades que també deploren els metges i infermeres, la del Govern d'Artur Mas, el mateix que va incrementar les taxes universitàries un 67% en el 2012 amb l'avui diputat d’ERC i dirigent de Demòcrates Antoni Castellà al capdavant de la secretaria d'Universitats. ‘Continuem pagant, continuem lluitant’, era el lema de la vaga que aquest dimecres es podia llegir en algunes pancartes.

El seguiment de la protesta, que també inclou la reclamació de regularitzar el professorat associat, va ser desigual. A la Universitat de Barcelona “la normalitat va ser la tònica predominant”, a excepció de les facultats de Geografia i Història i Filosofia, on els piquets van bloquejar els accessos i només va passar el personal d'administració i serveis, segons dades de la Generalitat. A l'Autònoma (UAB), uns 300 estudiants van passar la nit a la facultat de Lletres i a primera hora del matí es van distribuir pels diferents punts d'accés per muntar barricades amb contenidors. A les 10 facultats d'aquest centre, l'adhesió de l'alumnat a la vaga va ser majoritària excepte a l'Escola d’Enginyeria, Veterinària, el campus de Sabadell i les unitats docents hospitalàries.

Tancat "per seguretat"

Moments de tensió s’han viscut també a la Pompeu Fabra, el rectorat del qual va decidir tancar els campus de Ciutadella i del Poblenou “per seguretat” davant del “bloqueig i l'ocupació duts a terme per la força per part d'alguns estudiants”. Al segon recinte, molts estudiants que es van acostar fins a la porta asseguraven que la universitat “no havia comunicat res”. En aquesta línia es trobaven alguns professors, a l'expectativa de saber què passava i si podrien impartir les seves classes. No obstant, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), els militants del qual havien emmurallat diversos accessos amb taules i cadires, va afirmar haver fet els deures: “Vam anar classe per classe a explicar la situació, i a demanar que els delegats es comuniquessin amb els professors, si no ho han fet no és cosa nostra”. 

Notícies relacionades

A la UPC (tret de dos centres del Campus Nord), la Rovira i Virgili i les universitats de Lleida i Girona (tret d'Educació i Psicologia) la vaga a penes ha tingut incidència. Res a veure amb la UAB, on la portaveu del SEPC, Laia Casas, insistia que aquest és el 'momentum' per a la reivindicació:  “Ara que s'estan debatent els pressupostos al Parlament cal instar el Govern de la Generalitat i el conseller d'Economia, Pere Aragonès, que inclogui a la partida pressupostària la rebaixa del 30% de les taxes. Catalunya és la comunitat autònoma que paga unes matrícules universitàries més elevades i això ens dona encara més legitimitat".

La protesta compta amb el suport de multitud de mestres. Un d'ells és Josep Cervelló, professor d'Egiptologia, que va afirmar que, malgrat no ser partidari de perdre classes, veia lògica: “Perquè s'escoltin les seves reivindicacions, és necessari efectuar accions contundents", defensava els vaguistes. Alguns alumnes, no obstant, expressaven el seu descontentament al veure que no podien accedir a l'aula i trobar bloquejada l'estació dels Ferrocarrils. D'altres es preparaven per passar una altra nit a la universitat i manifestar-se aquest dijous al migdia a la plaça de la Universitat.