Campanya mundial

Setmana de l'Educació: 264 milions de nens estan sense escolaritzar

D'aquests, 75 milions viuen en 35 països afectats per diferents tipus de crisis

mbenach33199220 refugee children play between clothes hanged to dr160316210023

mbenach33199220 refugee children play between clothes hanged to dr160316210023 / Boris Grdanoski

2
Es llegeix en minuts

La Campanya Mundial per l'Educació (CME) alerta, amb motiu de la Setmana d'Acció Mundial per l'Educació (SAME), que se celebra del 23 al 29 d'abril, que al món hi ha 264 milions de menors de 18 anys sense escolaritzar, dels quals 75 milions viuen en 35 països afectats per diferents tipus de crisis.

Els desplaçaments massius forçosos de població priven les persones afectades de molts dels seus drets, entre ells el dret a l'educació. Precisament, aquesta situació afecta especialment els nens i joves, que constitueixen el 51% de la població refugiada del món, xifra que, segons dades d'ACNUR de l'any 2016, puja a 65,6 milions de persones.

La majoria de les persones desplaçades forçosament busquen refugi dins de les fronteres del seu propi país (40,3 milions), mentre que altres s'han acollit a la condició de refugiades (22,5 milions), de les quals, 17,25 milions es troben sota la protecció d'ACNUR i 5,3 milions són persones refugiades palestines.

Del total de la infància refugiada o en situació de desplaçament intern, només la meitat va a l'escola primària i un 25% assisteix al primer cicle d'educació secundària.

Aquesta situació no només suposa una vulneració del dret a l'educació d'aquests milions de nens, que en moltes ocasions han de deixar d'assistir a l'escola per inseguretat o falta de recursos, sinó que impedeix que l'educació compleixi la seva funció com a factor de pau i element de protecció davant els greuges, la pobresa i la injustícia.

Una setmana per l'educació

La Setmana d'Acció Mundial per l'Educació se celebra en més de 120 països per exigir als governs que garanteixin el refugi i l'accés a l'educació en contextos d'emergència, i que promoguin una cultura i pau i d'acollida a les aules.

La Campanya Mundial per l'Educació assegura que a Espanya l'educació és fonamental perquè els nens i joves siguin conscients de les realitats que viu la infància en contextos de conflicte i en situació de desplaçament, i del que suposa per a aquestes persones i les seves societats veure's privades del dret a l'educació, amb l'objectiu de generar climes de convivència positiva, tolerància i respecte a la diversitat en les comunitats educatives d'acollida.

A més, destaca la importància de l'educació perquè els nens reconeguin i evitin actituds com el racisme i la xenofòbia, que són fruit de la por al que és diferent; i reconeguin el valor de la diversitat, mitjançant la comprensió i el coneixement.

Notícies relacionades

La CME és una coalició internacional present en més de 124 països, formada per oenagés, sindicats de l'entorn educatiu, centres escolars i moviments socials de signe molt divers que es mobilitzen per reclamar el compliment íntegre dels compromisos internacionals firmats pels Estats i la comunitat internacional per garantir l'accés a una educació de qualitat gratuïta, equitativa i inclusiva per a totes les persones del món.

La Coalició Espanyola de la Campanya Mundial per l'Educació està formada per Ajuda en Acció, Educo i Entreculturas, que n'assumeix la coordinació.