Dues sancions al bàsquet de base a Màlaga indignen el món de l'esport

L'ajuntament ha multat amb 12.000 euros dos col·legis públics arrran de les denúncies veïnals

Esportistes d'elit es rebel·len contra una decisió que deixa en l'aire milers d'alumnes de les associacions esportives

zentauroepp27110113 baloncesto malaga171207174719

zentauroepp27110113 baloncesto malaga171207174719 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L'esport base de Màlaga, especialment el bàsquet, està en peu de guerra després de dues sancions de 12.000 euros a dos col·legis públics per l'excés de soroll que causen els centenars de nens de les associacions esportives que utilitzen els patis escolars a falta d'altres instal·lacions públiques on entrenar-se. Les denúncies van partir de diversos veïns el 2015, i els expedients han seguit el seu curs fins a culminar ara en dues multes econòmiques per infracció greu mentre les administracions s'enreden reprotxant-se les seves respectives actuacions. La decisió ha causat estupefacció entre els pares i indignació entre els esportistes. La Federació Andalusa de Bàsquet ha decidit suspendre els 300 partits previstos a la província per al 16 i el 17 de desembre en senyal de protesta, alhora que s'organitza una manifestació d'afectats davant el consistori.

La sanció, que inclou la presència d'agents municipals per evitar que es jugui a les instal·lacions afectades, deixa en l'aire l'activitat esportiva d'uns 3.000 escolars, ja que la por a una situació similar s'escampa entre la resta de centres. De fet, l'Institut d'Educació Secundària (IES) de Puerta Oscura també té una advertència pel mateix motiu. Tot va començar fa tres anys, quan alguns veïns, farts d'aguantar carreres, crits i centenars de pilotes botant contra la pista del pati del col·legi fins ben avançada la tarda, van presentar una denúncia davant la delegació de Medi Ambient. Els inspectors van comprovar que, efectivament, el soroll procedent dels dos centres, el Lex Flavia Malagueña i el Félix Revello de Toro, excedien en fins a 15 punts els 55 decibels permesos en zones residencials. Les queixes es referien a les associacions de bàsquet que utilitzaven els patis dels dos col·legis des del final de les activitats extraescolars (a les 17 o 18 hores) fins a les 20 hores. Algun dels denunciants, segons recull la premsa local, va assegurar haver hagut d'abandonar la seva vivenda davant l'insuportable soroll.

Obres d'insonorització

Després de conèixer-se la polèmica, els clubs havien suavitzat molt el nivell de soroll: contenien els crits durant els partits, ja no usaven xiulet o van renunciar als marcadors electrònics. Al mateix temps, el consistori, governat per Francisco de la Torre (PP), es va comprometre a portar a terme obres d'insonorització que mai van arribar. No obstant, i davant l'amenaça de la multa, amb l'inici del curs al setembre el Lex Flavia ja va suspendre les activitats, i per això els dos clubs afectats van haver de buscar lloc en pistes municipals i reduir l'horari dels entrenaments per falta d'espai. Al Revello de Toro, el consens amb els veïns ha permès que els xavals puguin seguir entrenant-se. Des de l'Ajuntament de Màlaga expliquen que el volum generat per aquesta pràctica esportiva entrava en col·lisió amb la normativa municipal, i que no els quedava més remei que aplicar la llei als dos col·legis per no incórrer en un delicte de prevaricació.

Per si aixó fos poc, el gener d'aquest any l'administració regional va treure un decret regulant l'ús dels centres docents en horari no escolar, i que fixa la finalització de l'activitat a les 20 hores. Un horari de totes totes insuficient per als clubs que usen aquestes instal·lacions escolars. Per ampliar l'horari, s'estaven firmant convenis amb els respectius ajuntaments andalusos. L'acord, que evitaria de passad el conflicte amb la norma antisoroll, s'havia encallat en el cas de Màlaga, donat que, expliquen des de la Junta, l'ajuntament volia que fossin les associacions esportives qui assumissin qualsevol responsabilitat en l'ús de les instal·lacions fins a les 22 hores, i no el consistori.

“La situació és vergonyosa i ruboritzant, hi ha una descoordinació absoluta de les àrees de l'ajuntament”, s'ha queixat la delegada provincial d'Educació, Patricia Alba, molt molesta perquè la sanció ha arribat quan ja s'havia arribat a un acord. I retreu que “al Lex Flavia es prohibeixen les activitats extraescolars, i per això els nens es queden sense poder fer patinatge artístic o futbol infantil”.

Malestar

Notícies relacionades

La situació ha provocat un enorme malestar entre els pares dels nens afectats i les associacions esportives de base que ha arribat fins i tot a l'esport d'elit. El mateix seleccionador nacional de bàsquet, Sergio Scariolo, clamava a les xarxes per una solució per al planter sota el lema “sense bots no hi ha paradís”, el mateix que es pot llegir en els últims partits locals d'Unicaja.

També Javier Imbroda o Rudy Fernández defensaven el dret dels nens a jugar en lloc d'apoltronar-se davant de la tele. Més dur es mostrava Moncho Fernández, entrenador del Rio Natura Monbus Obradoiro. “Què vindrà ara? ¿Compartir somnis i alegries amb els seus amig@s?”, es preguntava.