En publicacions de Ciències Socials

Educació demana a l'alta inspecció un informe "detallat i urgent" sobre els llibres de text a Catalunya

Un sindicat de professors denuncia "adoctrinament" en alguns dels continguts

icoy33760256 primaria161216204348

icoy33760256 primaria161216204348 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts

El secretari d'Estat d'EducacióMarcial Marín, ha demanat a l'alta inspecció de l'Estat un "informe detallat" per comprovar si alguns llibres de text catalans "vulneren la normativa vigent", després de la denúncia del sindicat català de professors Acció per a la Millora de l'Ensenyament Secundari (AMES) sobre "falta de rigor" en alguns dels continguts. Aquest sindicat ha elaborat un informe en què denuncia "plantejaments ideològics partidistes i tendenciosos" en els llibres de Ciències Socials de 5è i 6è de Primària de les set principals editorials que es distribueixen a Catalunya.

Després de revisar 19 llibres de Coneixement del medi de 5è i 6è de Primària dels alumnes catalans de 10 i 12 anys, "en molts d'ells s'han detectat plantejaments ideològics que només defensen determinats partits polítics, que ho fan encara que no siguin plantejaments d'acord amb la nostra Constitució", afirma l'informe.

Ún cop presentada la denúncia d'"adoctrinament" per part d'aquest sindicat, el secretari d'Estat d'Educació, Marcial Marín, ha demanat avui a l'Alta Inspecció de l'Estat un "informe detallat" per comprovar si alguns llibres de text catalans "vulneren la normativa vigent".

"Hi ha un currículum a respectar, que no entra en concrecions però sí que és genèric, i si en algun llibre de text es vulnera o no compleix aquest currículum o d'alguna manera es desenfoca, nosaltres hem d'actuar a través de l'alta inspecció", ha dit Marcial Marín.

DENÚNCIA

D'acord amb AMES, en els llibres per a Catalunya de les editorials Barcanova, Cruïlla, La Galera, Vicens Vives i Santillana "s'han reduït tant" els continguts establerts pel Reial Decret 126/2014 sobre la Geografia i Història d'Espanya de 5è i 6è de Primària, que "els alumnes catalans difícilment podran adquirir-los", mentre que "sí que rebran els continguts establerts per la Conselleria d'Educació sobre la Geografia i Història de Catalunya".

L'informe al·ludeix a la "falta de referències a les institucions, entitats i normes compartides com la Monarquia, la Constitució, el Govern d'Espanya, les estructures de l'Estat, serveis educatius, sanitaris, d'investigació, esportius, de defensa, per afavorir que els alumnes catalans no adquireixin la identitat espanyola, és a dir que no se sentin espanyols, sinó només catalans".

El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va assegurar ahir que "tots els llibres de textos han de complir els requisits de rigor i respecte de valors constitucionals i que la competència de supervisar els llibres és de les comunitats autònomes en el seu àmbit territorial, mentre que la funció d'Educació és subsidiària", en el cas que no s'hagi realitzat aquesta funció.

Després d'assistir a un acte de la Confederació Espanyola de Centres d'Ensenyament (CECE), que compleix 40 anys, el secretari d'Estat ha explicat que ell mateix va demanar fa uns dies a inspecció aquest informe de manera urgent al saber les informacions sobre els llibres de text d'història catalans.

ALS JUTJATS

Marín ha insistit que, si quan rebi aquest informe d'inspecció es comprova que "s'incompleix la legislació bàsica, llavors es farà l'oportú requeriment i recorrerem als jutjats".

"Ens pronunciarem tan bon punt sapiguem si es vulnera el currículum o no", ha dit Marcial Marín, que ha afegit que la competència està en els professors, que són els que trien els llibres, i a les comunitats que "permeten aquesta llibertat".

El secretari d'Estat ha detallat que una vegada rebut l'informe d'inspecció i si s'apreciessin suposades vulneracions del currículum, es faria un "requeriment perquè la comunitat faci al·legacions i si no ho compleix o no es rectifica en el període que se lu dona" s'obriria la via contenciosa administrativa.

Méndez de Vigo va respondre ahir al Ple de Control al Govern a una pregunta de Ciutadans sobre quines actuacions faria el Govern per garantir "el rigor acadèmic dels llibres d'història i evitar-hi distorsions", en referència a textos editats a Catalunya.

Notícies relacionades

El ministre va recordar que el Govern només pot activar la tasca subsidiària de supervisar els continguts dels llibres de text quan hi ha una denúncia que la comunitat autònoma, que és la competent, no ha vetllat pel rigor d'aquests continguts.

El ministre es va mostrar disposat a estudiar un possible canvi de la llei en aquesta matèria i va recordar que es pot plantejar en el debat del pacte educatiu.