Els deures arriben al Congrés

El PSOE presenta una iniciativa perquè una comissió de treball reguli les tasques extraescolars

 

  / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Que un equip –integrat per representants del Consell Escolar de l’Estat i de la Conferència Sectorial d’Educació–, s’assegui a treballar per garantir «el dret del nen a disfrutar del temps lliure», o per dir-ho en altres paraules, que reguli els deures, és l’objectiu de la proposició no de llei presentada pel PSOE al Congrés perquè la Cambra posi ordre en les tasques extraescolars, com s’ha fet en altres països, com França.

Un debat ja existent

La iniciativa socialista es fa ressò del «creixent debat existent entre docents, experts i associacions de pares sobre la conveniència dels deures, la seva finalitat, el tipus de deures i la limitació de temps per realitzar-los».

La taula que proposa el PSOE demana mesures per «reconèixer el dret» del menor a disposar «de temps lliure» i que es «garanteixi que les tasques extraescolars d’estudi respectin el temps i les necessitats de cada alumne, assegurant que siguin un complement adequat de l’activitat lectiva, sense convertir-se en una bretxa social en funció dels recursos i sense que suposin una minva de la necessària conciliació de la vida familiar».

El debat polític sobre regulació de deures es va viure ja fa quatre mesos al Parlament de Catalunya, que va acabar rebutjant una proposició de llei de Ciutadans per racionalitzar el temps de les activitats fora de l’horari lectiu.

Notícies relacionades

En aquella ocasió, els socialistes es van abstenir i la proposta legislativa es va desestimar amb 72 vots en contra de Junts pel Sí i el PP. Catalunya sí que és Pot i la CUP es van abstenir. Entre altres mesures, C’s demanava que els alumnes de primària no realitzin més de dues hores de deures a la setmana, mentre que per als de secundaria s’establia que no en fessin més de cinc. 

Carta dels pares

Mentrestant, la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares d’Alumnes (Ceapa) va enviar ahir als seus associats un model d’escrit perquè les famílies que ho desitgin comuniquin als tutors dels alumnes que «no autoritzen» que se’ls posin deures escolars durant els caps de setmana del mes de novembre. «Tenim previst realitzar activitats familiars que es veurien afectades greument si s’encarreguessin aquests deures», recull el text.