Els pioners de l''e-tutorial' en espanyol
Quatre professors 'youtubers' expliquen la seva experiència com a innovadors en l'educació virtual
Des de les Matemàtiques i les fórmules més complexes de Física i Química fins a la Filosofia i l'anàlisi lingüística de textos. Els professors 'youtubers' en espanyol comencen a guanyar seguidors a mesura que pengen els seus vídeos a internet. El seu volum de negoci no és comparable, per exemple, al de la popularíssima Khan Academy, el referent nord-americà en el sector, però la satisfacció pels resultats dels alumnes és, de moment, la seva millor recompensa.
DAVID CALLE, UNICOOS
"Moltes vegades l'alumne està desmotivat, només necessita una petita empenta"

David Calle és, probablement, un dels professors més populars d'Espanya. Assisteix com a convidat d'honor a graduacions d'alumnes que no són seus i, mentre dóna classe, el silenci és absolut. És absolut perquè només és ell, la pissarra i la càmera amb què grava les lliçons en les golfes de casa seva per després difondre-les pel seu canal de YouTube, Unicoos, sobre Matemàtiques, Física i Química.
Calle és enginyer en telecomunicacions i, després de quedar-se a l’atur, es va fer professor d’una acadèmia on ja havia treballat en la seva època universitària. Es va adonar que els joves solien tenir dubtes i problemes similars. «Estan desmotivats, només necessiten una petita empenta, recordar que no s’han de rendir mai».
Així va ser com va començar a gravar en vídeo les seves lliçons i a compartir-les a Youtube. Cinc anys després, s’ha convertit en el canal de contingut educatiu més important d’Espanya i el de més projecció a Europa, amb una difusió que supera els 90 milions de visualitzacions.
Segons el professor, els seus vídeos van començar a viralitzar-se ràpidament. Els estudiants els compartien els uns amb els altres i va rebre els primers comentaris d’agraïment i peticions de més vídeos. Així va ser com el seu canal va començar a créixer. «No m’hauria imaginat mai arribar fins aquí», reconeix.
«Amb els vídeos, aconsegueixo ser més pròxim als estudiants. A més, intento posar molts exemples quotidians, explicar bé tots els passos i mostrar la seva aplicació en la vida real», diu Calle, que assegura que això últim és fonamental.
Fa poc, Calle va ampliar el seu projecte educatiu i ha començat a crear una comunitat web inspirada en Khan Academy. «Vaig gastar tots els meus estalvis, que no eren gaires perquè això és un model de negoci complicat, i vaig muntar una pàgina web que inclogués exercicis i proves d’autoavaluació». «El que he aconseguit a les meves golfes no ho canvio per res», afirma.
ÁLVARO REVERTE, CLASEMÁTICAS
"Així arribo més als alumnes... I no només als meus"

Des de molt jove, Álvaro Reverte tenia molt clar que volia ser professor de Matemàtiques i ja fa 17 anys que treballa com a docent al centre Nuestra Señora de las Escuelas Pías de Madrid. Veient les cares llargues dels seus alumnes cada vegada que pujava a l’estrada, va decidir provar alguna cosa més dinàmica i visual i va preparar un power point sobre la regla de Ruffini.
Just en aquella època, explica Reverte, hi havia una alumna hospitalitzada, de manera que va convertir aquella presentació digital en un vídeo i l’hi va fer arribar perquè la noia no perdés el ritme de les classes. «Em vaig adonar que era un bon mètode per complementar les classes i un recurs molt útil per als estudiants». Així va ser com va néixer el canal Clasemáticas.
El mètode va ser acceptat molt bé per la classe i, a poc a poc, Reverte anava guanyant més temps per poder treballar directament amb els seus alumnes en lloc de centrar-se a impartir teoria. «La qualitat del temps de classe millorava».
«Els nens veien l’explicació a casa i omplien un formulari amb dubtes que m’enviaven». D’aquesta manera, Reverte ja sabia com enfocar l’endemà la classe, explicant els dubtes generals i coneixent els problemes concrets de cada alumne. «Es podria dir que elaboràvem la classe conjuntament», apunta.
«Així arribo més als alumnes, però no només als meus», explica el professor, ja que el seu canal suma un milió de visualitzacions. «No era en absolut la meva primera intenció ni m’ho esperava. De cop simplement vaig començar a rebre comentaris de gent que em demanava més vídeos».
A molts dels companys de professió de Reverte els ha xocat la seva manera de fer les coses: «Hi ha una gran bretxa digital dins del mateix claustre. A alguns els suposa un problema perquè els falten els coneixements per utilitzar les noves tecnologies, i altres directament prefereixen quedar-se en la seva zona de confort, però hem d’adaptar l’educació a l’actualitat».
CRISTINA ÁLVAREZ, UNPROFESOR
"Confiem a convertir-nos en un referent en l'educació en línia"

El mitjà digital didàctic Unprofesor.com va néixer a Barcelona i va ser impulsat per la professora d'educació primària Cristina Álvarez, gràcies al suport de l'empresa Linktomedia. La pàgina web (i canal de youtube) ofereix una gran quantitat de contingut gratuït, des de vídeos explicatius a exercicis, d'una gran quantitat de matèries. Amb tan sols dos anys de vida, unprofesor ha demostrat ser un gran suport per als alumnes de primària i també per als seus pares i ha rebut subvencions estatals per la seva tasca en la promoció del Ministeri d'Educació.
“Estem molt implicats i satisfets amb la nostra feina”, assegura Álvarez que en el futur espera convertir-se en un referent en l'educació en línia.
JULIO RÍOS, JULIOPROFE
"Abans un havia de recórrer a biblioteques o complexes enciclopèdies"

JulioProfe és el canal de referència per antonomàsia en parla hispana. El colombià Julio Ríos, el seu creador, va emprendre el projecte com una ajuda més per als alumnes davant un gran absentisme escolar i va acabar per canviar-li la vida. Ara es guanya la vida gràcies al seu canal de YouTube dedicat a la docència i ha guanyat múltiples premis d'innovació educativa a tot el món.
El seu canal de Matemàtiques compta amb més de 200 milions de visualitzacions i, per a ell, el millor de tot és que “qui em veu és perquè vol, perquè té ganes d'aprendre i millorar”. Segons Ríos, vivim en una era privilegiada pel que fa a la informació. “Abans un havia de recórrer a la biblioteca o a complexes enciclopèdies”, recorda.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sessió de control Illa esquiva l’«ordinalitat» però garanteix que complirà «tot el pactat» amb ERC sobre el finançament català
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- FUTBOL El Reial Madrid supera els 200 milions en fitxatges de classe mitjana i encara li falta un galàctic al migcamp
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI