¿Què vols estudiar l'any que ve?

El Saló de l'Ensenyament presenta els primers graus de tres anys i una nova FP industrial entre les novetats educatives per al curs 2016-2017

La fira ofereix un nou servei d'orientació en els estudis que inclou, per primera vegada, formació per als professors

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Els primers graus universitaris de tres anys i la nova oferta de formació professional industrial són dues de les novetats destacades del Saló de l'Ensenyament, que ha començat aquest dimecres al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona. Els nous estudis de 180 crèdits (tots ells dedicats de nova creació o impartits en anglès) han sigut aprovats pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) per "criteris estrictament acadèmics i consensuats", ha assegurat, en la inauguració de la fira, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que ha recordat que existeix un acord pel qual els estudiants cursaran posteriorment el primer curs de màster a preu de grau, a través de les beques d'equitat.

A diferència d'anys anteriors, l'oferta de graus universitaris es manté estable per al pròxim curs 2016-2017, amb 480 títols. Els que sí que canvien són els màsters, en què desapareix, per exemple, el curs bianual d'HomeopatiaHomeopatia que fins ara oferia la Universitat de Barcelona, però, en canvi, s'afegeixen estudis que havien sigut suspesos temporalment en cursos anteriors. Per al pròxim curs, s'han aprovat inicialment 33 noves titulacions que estan subjectes a la verificació corresponent i aconseguir un nombre mínim d'estudiants.

FORMACIÓ PROFESSIONAL A LA FÀBRICA

Una altra de les incorporacions del saló barceloní, que arriba aquest any a la seva 27a edició amb 182 empreses expositores, és la FP industrial, a la qual la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha atorgat un paper preeminent. "El futur industrial del país passa per tenir una bona formació professional. Els nostres centres s'estan posant al dia en tecnologia i la col·laboració amb les empreses amb la formació professional dual és cada vegada més estreta", ha destacat Ruiz. 

"La base industrial de Catalunya ha de ser una referència", ha insistit la titular d'Ensenyament, que ha advocat per actualitzar coneixements i processos industrials. Un bon estímul per seguir cicles formatius, ha afegit en aquest punt Baiget, és "l'alt índex d'ocupabilitat que tenen els estudiants que cursen FP". De fet, el saló dedica un espai a la formació professional industrial, on es mostren les diferents especialitats professionals que participen en el procés industrial, des del disseny a la fabricació automatitzada, i des de la matèria primera fins a l'embalatge final del producte. Es pot fer, a més, un recorregut interactiu, amb breus activitats dirigides.

REFORÇAR L'ORIENTACIÓ

Notícies relacionades

El Saló de l'Ensenyament ha reforçat aquest any el seu servei d'orientació a l'estudiant, amb sessions d'assessorament personalitzat i visites guiades en grups reduïts, en què s'ensenya els joves (la majoria de quart d'ESO o de batxillerat) com buscar la informació necessària per familiaritzar-se amb els itineraris formatius o universitaris.

El servei d'orientació es reforça amb 81 experts que resoldran, de forma individual, els dubtes que puguin tenir els alumnes i les seves famílies. A més, aquest any, per primera vegada i davant l'evidència que l'orientació educativa suposa cada vegada més la implicació de l'institut, "és una responsabilitat compartida de tot l'equip docent, planificada i avaluada al llarg de tota l'etapa", segons destaca Ensenyament, s'ofereixen conferències dirigides a professors, perquè aquests tinguin, al seu torn, eines per ajudar els seus alumnes en l'elecció dels seus estudis futurs.