debat sobre els límits del sistema educatiu

Polèmica en un col·le de Manlleu per uns pastorets sobiranistes

L'ajuntament i l'AMPA al·leguen que el text reflecteix el que els nens viuen al carrer

Diverses famílies acusen el centre d'intentar adoctrinar alumnes de 10 anys

2
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / GIRONA

Un grup de pares del col·legi Carme Vedruna de Manlleu (Osona) han traslladat a les xarxes socials el seu malestar, i en alguns casos la seva indignació, pel que consideren que és un exercici d'«adoctrinament» dels alumnes d'aquest centre concertat, situat en l'òrbita de l'escola cristiana. La polèmica s'ha desfermat després que algunes famílies constatessin que una de les estrofes que els alumnes de 5è de primària (que tenen entre 10 i 11 anys) han de cantar en la tradicional representació dels pastorets fa una proclama a favor de la idependència de Catalunya perquè, segons diu el text, estan «farts de pagar impostos per a donar-los a Madrid». En la controvertida estrofa també hi ha una referència a Mariano Rajoy («que es foti ja»).

Alguns dels pares que han parlat amb aquest diari (i que han demanat quedar en l'anonimat per protegir els seus fills) van destacar que el seu malestar no és d'índole política, sinó que respon als criteris educatius utilitzats pel centre. «A mi no m'importa que el meu fill sigui independentista quan sigui gran, si ell considera que és la millor opció per a Catalunya, però vull que arribi a aquesta conclusió per si mateix i no que l'hi fiquin al cap als 10 anys», va afirmar un.

Una altra de les queixes és que consideren que el text és ofensiu amb altres comunitats autònomes. «¿Què pensarien els responsables del col·legi si en escoles de Sòria o de Burgos es fes cantar als alumnes nadales contra els catalans?», van qüestionar. A parer seu, el que s'està fent al Carme Vedruna és «una falta de respecte» envers els alumnes, els pares (que poden tenir una ideologia diferent) i els ciutadans d'altres autonomies. «Si el col·legi permet que als versos s'hi introdueixin temes com per exemple la independència, també es pot fer referència a altres assumptes controvertits com l'avortament, l'homosexualitat o la immigració», van insistir.

FORA DE CONTEXT / El president de l'AMPA, Benjamí Nieto, i el regidor d'Educació de Manlleu, Àlex Garrido (ERC), van treure ferro a la polèmica i van assenyalar que s'ha tret de context, perquè els versos (l'autoria dels quals van atribuir als mateixos alumnes, al revés del que asseguren les famílies que s'hi han pronunciat en contra) es reciten durant la representació dels pastorets i en el marc de les corrandes, que són unes cançons curtes de to satíric i bromista, en què es critica polítics, professors o altres personatges que ho fan malament. «Aquests versos són un reflex de la situació política actual, del que els nens veuen cada dia al carrer, i si ara els donem importància és pel que estem vivint», va afirmar Nieto.

Notícies relacionades

El regidor es va expressar en el mateix sentit i va insistir que el text està escrit «en clau d'humor» i des de la «innocència» dels nens. «No se li ha de donar més importància, l'any passat ja es va recitar un text molt similar i no va passar res», va recordar Garrido. Tant el responsable municipal com el president de l'AMPA van criticar la manera com els pares molestos han tractat la seva denúncia. «En lloc de recórrer a les xarxes socials i als mitjans de comunicació haurien d'haver portat les seves queixes a l'AMPA i a la direcció del col·legi, perquè tot es pot discutir», va afirmar Nieto.

Malgrat l'oferiment d'aquest diari, la directora del col·legi, Assumpta Pomier, va declinar donar la seva versió del que ha passat.