Tributació

Comença la campanya de l’IRPF amb més diferències territorials en la tributació dels salaris

Els madrilenys, gallecs, andalusos i murcians, així com els valencians que guanyin menys de 60.000 euros registraran un estalvi en la factura fiscal per l’ajust de la tarifa a l’IPC

Comença la campanya de l’IRPF amb més diferències territorials en la tributació dels salaris

FERRAN SENDRA

5
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La campanya de la renda 2022, en què es retran comptes sobre els ingressos obtinguts l’any passat, començarà aquest dimarts dia 11 a internet amb la diferència més significativa en la tributació dels salaris a les diferents autonomies. Com a conseqüència de la pujada de l’índex de preus de consum (IPC), alguns governs autonòmics han aprovat mesures per pal·liar aquests efectes, és a dir, per evitar tant com es pugui que es tributi més no perquè hagin augmentat els salaris i altres rendes sinó per l’impacte de la inflació. En el tram estatal de l’IRPF no s’ha produït cap ajust d’aquesta mena; en canvi, sí que ho han fet, amb diferents percentatges, algunes comunitats. L’any passat, l’augment mitjà del nivell general de preus va ser del 8,4% i els salaris en conveni amb prou feines van augmentar el 2,78%. El mateix Ministeri d’Hisenda va admetre que va recaptar l’any passat uns 10.000 milions més del previst.

En alguns casos s’han aplicat deflactacions (modificacions en els trams de l’IRPF per eliminar els efectes de la inflació) en el tram autonòmic de la tarifa. Aquestes mesures, acordades a finals de l’any passat, tenen caràcter retroactiu, així que la notaran els contribuents de la Comunitat de Madrid (la deflactació és del 4,1%), Galícia, Andalusia (deflactació del 4,3%) i Múrcia, així com els de la Comunitat Valenciana que guanyin menys de 60.000 euros en aquesta campanya, explica Aitor Fernández, de l’assessoria ‘online’ Taxdown. En el cas madrileny, es preveu que aquesta modificació afecti tres milions de contribuents i que aconsegueixi un estalvi de gairebé 200 milions d’euros. Respecte a la mesura aprovada per Ximo Puig, els valencians es podran estalviar uns 111 euros de mitjana.

També s’ha modificat el primer tram en l’IRPF de Catalunya, tot i que no es pot qualificar d’un ajust a la inflació ja que no s’han tocat altres trams de rendes més altes que en realitat tributaran més, com és el cas de l’exemple d’un o una contribuent solter/a amb ingressos de 35.000 euros, que s’estalviarà entre 93,55 euros a Andalusia fins a 262,48 a Galícia; mentre que a Catalunya pagarà 16 euros més que a la campanya del 2021 la primavera passada, segons el càlcul de Taxdown.

Aquesta mesura a Catalunya va estar acompanyada d’elevar de set a nou el nombre de trams per «neutralitzar» part de l’efecte d’aquesta rebaixa sobre els trams superiors. Això suposava un lleuger increment de la pressió fiscal per a alguna franja de contribuents de rendes més altes. I, quant a la deflactació, l’actual consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha dit en alguna ocasió que aquesta mesura té un efecte individual petit, però que és més gran com més elevada és la renda, mentre que l’impacte en termes de recaptació és important.

En tot cas, la mesura adoptada pel Govern rebaixa els impostos als contribuents amb ingressos de fins a 35.000 euros anuals, que suposen el 80% del total. Segons les estimacions del mateix Executiu català, «gairebé totes les rendes es beneficiaran de la rebaixa, però més les inferiors als 12.000 euros, que passaran d’un tipus de l’IRPF del 12% a un altre del 10,5% en la tarifa de l’impost». Els contribuents estalviaran entre 52 i 104 euros en la declaració anual de la renda, segons els supòsits donats a conèixer pel Govern.

Les diferències de tributació entre autonomies ja les va posar de manifest l’últim estudi sobre fiscalitat autonòmica del Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF) a l’explicar que 8 comunitats han optat per rebaixar la càrrega fiscal del tram autonòmic de l’IRPF a través de rebaixes de la tarifa o al deflactar-la o retocar els mínims personals i familiars per rebaixar la factura fiscal, engrossida per l’impacte de l’índex de preus de consum (IPC). En concret, han pres mesures en tarifa o mínims personals més lligades a l’alça salarial que a la de la inflació Andalusia, Canàries, Castella i Lleó, Galícia, Madrid, Múrcia i la Comunitat Valenciana i també incloïa l’Aragó, que ha abaixat el tipus mínim i n’ha apujat el màxim, a més en tots els casos amb efecte ja per a aquesta campanya que comença l’11 d’abril.

Segons aquest mateix estudi, els contribuents amb ingressos anuals de 30.000 euros paguen a Catalunya més que a cap altra comunitat, tot i que també se situa entre les que més es tributa per a entre 16.000 i 20.000 euros. En canvi, per sobre dels 110.000 euros anuals és la Comunitat de Madrid on la factura fiscal s’abarateix més.

Aquest atractiu ha fet que l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) hagi practicat 72 liquidacions per un import d’11 milions entre el 2019 i el 2022, el període de l’últim pla de prevenció del frau, per deslocalitzacions fictícies a altres comunitats, especialment Madrid. En tot cas, els responsables de l’organisme afirmen que amb el nou impost estatal a les fortunes de més de 3 milions d’euros es reduiran les deslocalitzacions fictícies. L’any passat les simulacions de residència a altres comunitats detectades per l’ATC van presentar només la meitat de liquidacions (10), però per un import molt més alt, 4,5 milions enfront dels 1,289 milions del 2021.

Notícies relacionades

Al seu torn, a escala autonòmica cal destacar les 26 noves deduccions que s’han inclòs aquest any, algunes per pal·liar els efectes de la inflació en aquelles comunitats on no hi ha hagut deflactacions de l’IRPF. Aquest és el cas de les Canàries, Cantàbria o Castella-la Manxa, que han inclòs noves deduccions aquest any per pal·liar l’alça de preus, expliquen a Taxdown.

En el cas de Catalunya, es canvia la deducció per lloguer de la vivenda habitual, si pertany a una família nombrosa o monoparental, amb un màxim deduïble de 600 euros i s’amplia l’aplicació de la deducció per naixement o adopció de fills. Aquest avantatge tributari és de 300 euros en cas de progenitor d’una família monoparental.