Renda 2020

¿Què passa si es presenta la declaració de la renda fora de termini?

La casuística varia en funció de si hi ha hagut o no requeriment d’Hisenda

IRPF

IRPF

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El termini per presentar la declaració de la renda 2020, la campanya de la qual va començar el 7 d’abril passat, finalitza aquest dimecres 30 de juny. Per als que domicilien el pagament va acabar en realitat el passat dia 25. Però ¿què passa en cas d’entregar els impresos fora de termini?

És una cosa que els passa a molts contribuents, que esperen al final i se’ls passa el termini. La part positiva és que es pot presentar, però assumint que s’haurà de pagar un recàrrec, sense requeriments per part d’Hisenda i possibles sancions si es fa ràpid. Hi ha diferents casuístiques que tenen diferents conseqüències també:

Declaracions a pagar, presentades voluntàriament (sense requeriment d’Hisenda)

La clau és presentar-la abans que Hisenda enviï un requeriment. D’aquesta manera, es farà front a un recàrrec (establert en l’article 27 de la llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària) i no a una sanció. El recàrrec s’aplica sobre l’import de l’autoliquidació, en funció del temps transcorregut entre l’últim dia d’acabament de la campanya de la renda i la data en la qual finalment presentaràs la teva declaració, fora de termini.

Fins als 3 mesos s’aplica un 5% de recàrrec, sense interessos de demora ni sanció.

Entre els 3 i 6 mesos següents: el percentatge és del 10%, sense interessos de demora ni sanció.

Entre els 6 i 12 mesos següents: la quantia ascendeix al 15%, sense interessos de demora ni sanció.

Més de 12 mesos: el recàrrec que s’aplica és del 20% i, tot i que no hi ha sanció, sí que s’inclouen interessos de demora fins que es presenta la declaració.

No obstant, si s’ingressa l’import de la declaració extemporània i quan Hisenda notifiqui el recàrrec s’ingressa dins del període voluntari que donen per al pagament, el recàrrec es reduirà en un 25%.

Declaracions a pagar reclamades per Hisenda

Quan l’Agència Tributària detecta que no s’ha presentat una declaració que s’hauria d’haver entregat envia una notificació. L’objectiu és que es presenti o que es justifiqui el motiu pel qual no s’ha fet. A més, inicia un procediment sancionador, que significa que a més de pagar l’import de la declaració i els interessos de demora, s’haurà de fer davant una sanció que dependrà de si es tracta d’una infracció lleu, greu o molt greu:

Infracció lleu: quan la base de la sanció és inferior a 3.000 euros o, si és superior, no existeix ocultació. La multa aplicada és del 50% del total del deute.

Infracció greu: quan la base de la sanció és superior a 3.000 euros i hi ha ocultació. El percentatge de la sanció varia entre el 50% i el 100%, del total del deute tenint en compte dos criteris: si s’ha comès perjudici econòmic a la Hisenda Pública o si s’han realitzat infraccions tributàries repetidament.

Infracció molt greu: quan s’han utilitzat mitjans fraudulents o, també, si s’han deixat d’ingressar quantitats retingudes o ingressos a compte la quantia dels quals superi el 50% de la base de la sanció. La multa fixada en aquest cas varia entre el 100% i el 150% del total del deute.

A tot això se li poden aplicar reduccions:

Per conformitat: reducció del 30% si s’accepta la sanció imposada.

Per pagament: Reducció del 25% (una vegada aplicada, si procedeix, la reducció per conformitat) sempre que s’ingressi la sanció en el període voluntari de pagament assenyalat en la notificació.

Declaracions amb dret a devolució presentades fora de termini

En aquests casos Hisenda també pot aplicar multes, ja que es considera una infracció lleu. La sanció establerta és de 200 euros. Si es presenta voluntàriament sense requeriment previ la sanció serà la meitat de l’import anteriorment indicat.

¿Com es fa la Renda fora de termini ?

Notícies relacionades

Una vegada finalitzada la campanya de renda les opcions per presentar la declaració són les mateixes que durant el període voluntari. Es pot fer a través de Renda Web. El que no és possible és sol·licitar cita perquè ens la facin, ni demanar l’esborrany o les dades fiscals.

En tot cas, al marge del resultat de la declaració, com més aviat es presenti una vegada finalitzat el termini, menys sanció i recàrrecs s’hauran de pagar.