IRPF 2020

¿A qui enviarà avisos Hisenda aquesta campanya de renda?

Hi ha una sèrie de col·lectius amb fonts de renda i rendiments als quals el fisc advertirà que han de declarar

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En les últimes campanyes de la renda, l’Agència Tributària ha donat avisos a una sèrie de col·lectius per advertir-los de l’obligació de declarar. Aquesta campanya de la renda 2020, que va començar el 7 d’abril per a la presentació de declaracions per internet, no és una excepció. Amb aquestes advertències, Hisenda pretén estimular la declaració voluntària i evitar, per tant, posteriors paral·leles. Aquestes són les fonts de renda i rendiments que poden provocar els avisos:

Ertos

Hisenda s’ha marcat com a objectiu remetre a contribuents que en altres campanyes no tenien l’obligació de presentar declaració i en aquesta hauran de fer-ho a l’haver format part d’un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto). En general, el llindar a partir del qual s’ha de presentar declaració són 22.000 euros bruts anuals per rendiments del treball, però aquest llistó baixa a 14.000 si es tenen dos o més pagadors i un d’aquests supera els 1.500 euros. I això passa en el cas que a més del sou s’hagi cobrat del SEPE, que no practica cap retenció a menys que se superin els 14.000 euros. Hisenda estima que hi ha uns 327.000 contribuents en aquesta situació. Aquests avisos van dirigits tant a qui han percebut aquests ingressos com als qui van cobrar de més i han de regularitzar la situació.

Ingrés mínim vital

Quant als 460.000 perceptors de l’ingrés mínim vital (IMV), dels quals més de 226.000 són menors d’edat, l’Agència Tributària els recorda que han de presentar declaració per IRPF independentment de la quantia dels seus ingressos. Tot i que aquest ingrés en si mateix és una renda exempta i la gran majoria dels beneficiaris no l’hauran d’incloure en la declaració, sí que han de presentar declaració. El que s’haurà de declarar, com rendiments del treball, són les quanties que superin els 11.279,39 euros (1,5 vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples, Iprem) en el cas que, juntament amb l’IMV, es percebin altres ajudes a col·lectius amb risc d’exclusió social, com la renda mínima d’inserció, rendes garantides i ajudes similars de comunitats autònomes i ajuntaments. Només s’ha de declarar i tributar per aquest excés, precisa Hisenda.

Criptomonedes

En les dades fiscals que es poden comprovar i descarregar de la web de l’Agència Tributària s’inclouen avisos a 14.800 contribuents que han realitzat algun d’operacions amb criptomonedes, com el bitcoin. El nombre d’avisos és molt similar molt similar al de fa dos anys. El motiu pel qual la xifra per a la renda de 2020 descendeix sobre la corresponent a la campanya passada, en la qual es va arribar a 66.000, és que el període al qual es referien les operacions aportades per les entitats financeres era superior, segons l’Agència Tributària.

Rendes a l’exterior

Notícies relacionades

Després de diversos anys d’avisos a partir de la informació de la Directiva de Cooperació Administrativa (DAC) sobre rendes a l’exterior, ara es redueix el nombre per concentrar aquests avisos en la informació més recent rebuda i està previst incloure un total de 961.000 avisos en lloc de 2,32 milions de la campanya anterior.

Lloguers

Hi ha previstos 400.000 avisos sobre lloguers que es nodreixen de diversa informació de tercers, per exemple, les companyies subministradores d’aigua, llum o gas); aquest any el nombre d’avisos es redueix en comparació amb els 1,5 milions de la campanya anterior. Això es deu a la decisió del Tribunal Suprem d’anul·lar l’obligació que tenien les plataformes de lloguer de presentar una declaració informativa (model 179) sobre els pisos turístics. Les advertències van dirigides a titulars d’immobles que han percebut ingressos per llogar-los.