campanya de renda 2020

Els ertos eleven el nombre de declarants de l’IRPF a 21,5 milions

Dos terços del total tindrà dret a devolució, però l’augment més gran (+5,7%) es produeix en les rendes amb resultat a pagar, una mitjana de 2.177 euros (+2%)

Hisenda estima que els que hauran de declarar per haver estat en un expedient temporal d’ocupació i en exercicis que no havien de fer-ho superarà els 300.000

L’Agència Tributària emetrà avisos a 400.000 titulars de lloguers, a 961.000 amb rendes en altres països i 14.800 amb criptomonedes per recordar-los l’obligació de tributar

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hisenda espera aquesta campanya de la renda que comença avui per a la presentació per internet un total de 21,5 milions de declaracions, el 2,1% més que en l’anterior, en què es van tramitar 21,1 milions. Dos terços del total (14,3 milions) seran amb dret a devolució, a raó de 757,64 euros de mitjana, l’1% i el 3% menys, respectivament. Creixen un 5,7% les declaracions amb resultat a pagar, amb 5,9 milions de declaracions, a raó de 2.177,18 euros de mitjana, dels quals una part seran afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos), que en exercicis no estaven obligats a declarar i aquest any hauran de fer-ho al tenir dos pagadors, un d’ells el SEPE. I a més molts d’ells hauran de pagar a l’haver patit una menor retenció pels seus ingressos, i per això el fisc ha publicat una ordre que els permet fraccionar el pagament en sis mesos, de juliol a desembre, sense interessos.

Hisenda estima que són més de 300.000 que abans no havien de declarar i en aquesta ocasió hauran de fer-ho al baixar el llindar general que allibera de presentar-la dels 22.000 euros anuals per rendiments del treball 14.000 quan l’import percebut del segon i altres pagadors supera els 1.500 euros. El pic màxim d’afectats per erto es va produir l’abril passat amb uns 3,5 milions, si bé molts d’ells probablement no hauran tampoc ni de declarar, segons el fisc. També veu veuran afectats els perceptors de l’ingrés mínim vital que, malgrat ser una renda exempta, han de presentar declaració.

El director de l’Agència Tributària, Jesús Gascón, ha presentat la campanya de la renda i patrimoni 2020 i ha explicat que l’alça de les rendes positives està relacionada amb la incorporació dels afectats per ertos, tot i que ha inclòs altres factors com el menor pes de les deduccions i major de les rendes negatives i l’increment dels rendiments el treball i reducció dels procedents del capital mobiliari i immobiliari. En total la campanya se saldarà amb 2.119 milions d’euros, fruit de 12.976 milions en devolucions i 10.857 milions de les declaracions amb resultat a pagar. Les xifres revelen una vegada més que el gruix de la recaptació es concentra en les retencions, ha destacat Gascón.

Abans de començar la campanya, més d’un milió de contribuents han consultat ja les seves dades fiscals, a les quals es pot accedir des del 24 de març. A mig matí d’avui ja s’han presentat més de 400.000 declaracions, ha explicat. L’Agència Tributària preveu emetre avisos en què es recorda l’obligació de tributar a un total de 400.000 contribuents titulars de lloguers, a 961.000 per rendes obtingudes en altres països i 14.800 per ús de criptomonedes. També s’inclouen avisos a perceptors d’ertos per possibles cobraments indeguts, és a dir, casos en què el SEPE va pagar de més, així com als beneficiaris de l’ingrés mínim vital, la renda del qual està exempta però cal declarar, i informació per al càlcul d’amortització dels immobles. Tot això s’incorpora a Renda Web, que permet elaborar la declaració de la renda en temps real.

En el cas dels ertos es poden produir dos efectes: que l’afectat hagi de declarar i fins i tot pagar després de no haver de fer-ho als exercicis anteriors o que hagi percebut ingressos indeguts. Si l’afectat per un ingrés indegut desconeix l’import a reintegrar al SEPE, pot esperar a fer la declaració a conèixer-lo o presentar-la i posteriorment demanar una rectificació a Hisenda per rebre en el seu moment el tributat de més. A Catalunya, el Govern va aprovar una deducció al seu càrrec per evitar que els afectats per ertos es vegin discriminats per ser el tipus mínim a la comunitat més elevat que a la resta de territoris i resultar el 21,5% al sumar el tram estatal, en comptes del 19% de la majoria i el gravamen que s’aplica en la taula de retencions.

A més d’aquest dimecres, altres dates importants de la campanya són el 6 de maig, dia a partir del qual es comencen a fer declaracions de la renda per telèfon, per a les quals es pot demanar cita des del 4 de maig fins al 29 de juny; i a partir del 2 de juny en oficines d’Hisenda i altres entitats col·laboradores amb cita prèvia, que es podrà demanar del 27 de maig fins al 29 de juny. La campanya finalitza el 30 de juny, tret que la declaració sigui amb resultat a ingressar amb domiciliació en compte, llavors el límit és el 25 de juny.

A més dels perceptors d’ertos i de l’ingrés mínim vital, l’Agència Tributària reforça l’ajuda i les facilitats a través de Renda Web a autònoms que es van beneficiar l’any passat d’ajuts als sectors afectats per la crisi o altres incidències relacionades amb la mateixa, llogaters i inversors.

Notícies relacionades

Al seu torn, com es va anticipar en les directrius de control de l’Agència Tributària per al 2021, en aquesta campanya es comptarà amb una nova eina que facilitarà als contribuents evitar «errors recurrents» en la declaració, i amb això «una posterior regularització per part de l’administració». S’utilitzen tècniques d’aprenentatge automàtic a partir de regularitzacions d’anys anteriors.

Per la seva banda, és previst que les declaracions per l’impost del patrimoni siguin 218.596, amb una alça de l’1,1% i 1.239 milions d’euros, l’1% més. Catalunya és la comunitat amb més pes en aquest tribut, ja que a Madrid no s’exigeix.