IRPF 2020

Hisenda publica l’ordre que permet als afectats per erto pagar la renda en sis terminis

La campanya de la renda comença aquest dimecres per a la presentació a través d’internet

La ministra portavoz y de Hacienda  Maria Jesus Montero  comparece en rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros en Moncloa  Madrid (Espana)  a 22 de diciembre de 2020  El Consejo de Ministros ha aprobado este martes el decreto de prohibicion de los desahucios sin solucion habitacional  que incluira la prohibicion de los cortes de suministros basicos (luz  agua y calefaccion)  asi como un plan de apoyo al sector Horeca (hosteleria  restauracion y cafeterias) y del comercio   22 DICIEMBRE 2020 DESAHUCIOS ALQUILER HIPOTECA COVID-19 CORONAVIRUS GOBIERNO PSOE  EUROPA PRESS M FERNANDEZ  POOL  22 12 2020

La ministra portavoz y de Hacienda Maria Jesus Montero comparece en rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros en Moncloa Madrid (Espana) a 22 de diciembre de 2020 El Consejo de Ministros ha aprobado este martes el decreto de prohibicion de los desahucios sin solucion habitacional que incluira la prohibicion de los cortes de suministros basicos (luz agua y calefaccion) asi como un plan de apoyo al sector Horeca (hosteleria restauracion y cafeterias) y del comercio 22 DICIEMBRE 2020 DESAHUCIOS ALQUILER HIPOTECA COVID-19 CORONAVIRUS GOBIERNO PSOE EUROPA PRESS M FERNANDEZ POOL 22 12 2020 / EUROPA PRESS M FERNANDEZ POOL

3
Es llegeix en minuts

Coincidint amb l’inici de la renda i el patrimoni 2020 per internet, el Ministeri d’Hisenda ha dictat una ordre, publicada avui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i en vigor des d’avui mateix, que permetrà als treballadors que van percebre l’any passat prestacions per un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) fraccionar el pagament de l’IRPF en sis terminis si el resultat de la seva declaració els surt a ingressar.

Aquest dimecres és el primer dia de la campanya, que té altres dates clau a partir del 6 de maig per a l’elaboració de declaracions per telèfon i el 2 de juny per a les presencials amb cita prèvia. El 30 de juny és l’últim dia de la campanya.

Als dubtes tradicionals sobre la declaració de la renda (qui té l’obligació de realitzar-la, com declarar una vivenda o fer-la de manera conjunta o per separat si estàs casat o casada) aquest any s’hi sumen les peculiaritats del 2020: les prestacions derivades dels Expedients de Regulació d’Ocupació (ertos) i el començament de l’Ingrés Mínim Vital (IMV).

Per ajudar els contribuents, l’Agència Tributària ha elaborat dues guies, una per als preceptors de les prestacions dels ertos i una altra per als beneficiaris de l’IMV, en les quals aclareix certs aspectes a tenir en compte. A més, afirma que enviarà cartes als beneficiaris de les dues prestacions.

En el cas concret dels treballadors en erto, Hisenda recorda que aquesta prestació és un rendiment del treball subjecte a l’IRPF i no exempt, i concreta que la problemàtica amb què es poden trobar els beneficiaris són dos: la possibilitat de resultar obligats a presentar declaració al comptar amb dos pagadors, el seu ocupador i el mateix SEPE, o haver rebut abonaments del SEPE no procedents.

Enviament de cartes

L’Agència Tributària, de qualsevol manera, realitzarà un enviament de cartes informatives a aquells perceptors d’ertos que no van presentar declaració en la campanya de renda anterior i reforçarà l’assistència personalitzada per facilitar la presentació de la declaració i la resolució de dubtes a tots els perceptors d’aquestes prestacions del SEPE que ho necessitin.

Amb caràcter general, els contribuents han de presentar declaració per IRPF quan els seus rendiments del treball superen els 22.000 euros. Ara bé, quan compten amb dos o més pagadors –seria el cas d’un ocupador i del SEPE–, aquest límit es redueix a 14.000 euros si l’import percebut pel segon i restants pagadors supera els 1.500 euros.

En el cas que s’hagin percebut del SEPE abonaments no procedents o superior al que corresponen, a efectes de la declaració a la campanya de renda, serà diferent en funció de si el SEPE ha iniciat o completat ja l’expedient de reintegrament d’aquest excés en el moment que el contribuent presenti la seva declaració, o si encara l’expedient de reintegrament no s’ha iniciat.

Notícies relacionades

En tot cas, Hisenda ha dictat una ordre perquè, de manera voluntària, els treballadors perceptors de prestacions derivades d’un erto puguin fraccionar de manera extraordinària el pagament de la seva declaració en sis terminis, amb venciments els dies 20 de cada mes, sent el primer el 20 de juliol del 2021. El fraccionament habitual quan les liquidacions són positives són el 60% ara i el 40% restant al novembre.

Durant el fraccionament d’aquests pagaments no es meritaran interessos de demora ni serà necessària aportació de garantia. Per poder acollir-se a aquest fraccionament, el contribuent o qualsevol dels membres de la unitat familiar en cas de tributació conjunta haurà d’haver estat inclòs en un erto i haver percebut prestacions per això durant l’exercici 2020. A més, per accedir al fraccionament l’import pendent de pagament no podrà excedir de 30.000 euros, tant en període voluntari com executiu