La indústria alimentària inverteix en R+D per trobar l’embalatge ideal

Fer recipients retornables, de cartró o orgànics són algunes de les innovacions

La indústria alimentària inverteix en R+D per trobar l’embalatge ideal

Jordi Otix / EPC

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Els envasos han sigut, des de sempre, un dels elements que més determinen la decisió de compra. Però a diferència del que passava fa uns anys quan la imatge i el disseny eren claus, ara els consumidors vetllen perquè aquest embalatge sigui també respectuós amb el medi ambient. Aquí, a Espanya, la indústria agroalimentària ha sigut líder, tot i que encara continua investigant com aconseguir l’embalatge ideal per al medi ambient.

Bonàrea.

Més de tres anys i mig d’investigació i desenvolupament, de prova i error, han invertit els tècnics de BonÀrea per poder llançar el que s’ha convertit al primer envàs retornable de la companyia, únic fins ara en el segment de l’embalatge de productes carnis. La safata en qüestió, que s’està provant des de l’estiu passat als 55 supermercats que la companyia té a la província de Tarragona i "ha tingut un grau d’acceptació molt elevat per part dels clients amb una taxa de retorn de moment del 60%", expliquen des de la corporació d’origen lleidatà.

La safata de BonÀrea, en què de moment es comercialitzen només lloms de pollastre groc, es compon de dues parts. D’una banda, una base de plàstic reutilitzable equipada amb xip d’identificació per radiofreqüència (RFID) i un codi QR. De l’altra, una làmina superior d’un sol ús, que manté intacta la seguretat alimentària, ja que així "l’aliment mai entra en contacte amb la safata i el client pot tornar-la sense necessitat de rentar-la", destaca el directiu. Cada vegada que un client s’emporta una safata d’aquestes deixa un dipòsit de 45 cèntims, que recupera al tornar el recipient a qualsevol de les botigues de la cadena. Allà, BonÀrea li reemborsarà 50 cèntims, cinc més del que havia pagat.

Ametller origen.

Els envasos de cartró amb una fina cobertura de plàstic, un mecanisme similar al de la safata retornable de BonÀrea, és una de les senyes d’identitat dels envasos sostenibles d’Ametller Origen, en concret dels seus plats preparats. Des de la companyia expliquen que prioritzen els embalatges reciclables o compostables i que potencien aquells que estan fets a partir de plàstic i cartró reciclat, i en el cas d’aquest últim, del cartró, que procedeixi de fonts sostenibles. Destaca el Hallopack, un envàs amb un 80% menys de plàstic, gràcies al qual anualment s’acaben estalviant més de 50 tones de plàstic d’un sol ús.

Notícies relacionades

La cambra arrossera del montsià.

La Cambra Arrossera del Montsià i les empreses Gandai SIS i Vasalplast subministren als pescadors de la costa catalana caixes que estan elaborades amb un material innovador que substitueix part del plàstic tradicional i que es fabrica a partir de la closca de l’arròs. Aquest material sostenible, patentat amb el nom d’Oryzite, utilitza el subproducte de l’arròs (que és molt abundant) com a fixador reductor del carboni. L’objectiu és que els pescadors facin servir les caixes que estan fetes d’Oryzite per dipositar-hi les seves captures i substituir les de plàstic que s’utilitzaven fins ara. La previsió és que més de 251 embarcacions pesqueres es beneficiïn d’aquest nou material.

Temes:

Supermercats