El cafè a Europa, entre 1,2 i 2,7 euros

Si bé el menjar es manté en general més assequible en aquests indrets, els preus de cafès i cerveses comencen a convergir a Barcelona, París, Londres, Berlín, Brussel·les i Roma.

El cafè a Europa, entre 1,2 i 2,7 euros
4
Es llegeix en minuts

Els corresponsals d’EL PERIÓDICO relaten què costen actualment els productes més comuns als locals de restauració de les principals capitals europees, on també es deixa notar l’increment de preus dels últims anys.

PARÍS: PREUS ESTABLES, MENYS MARGE DE BENEFICIS.

La inflació derivada de la guerra a Ucraïna va afectar d’una manera considerable els preus dels productes als supermercats francesos, així com les factures d’electricitat i gas. No obstant, els preus en l’hostaleria han aconseguit mantenir-se relativament estables, tot i que per als negocis el marge de benefici s’ha reduït de manera significativa. Actualment, a París un cafè exprés costa de mitjana entre 2 i 3 €, tot i que en alguns tabacs o quioscos encara és possible trobar-hi cafè de càpsula per 1,5 €. Quant a la cervesa, el preu habitual d’una pinta es manté entre 5 i 6 €, tot i que a certs barris populars se’n pot trobar per 4 €, o fins i tot per 3,5 € en bars estudiantils, com més va més escassos.

Respecte al menjar, els preus varien bastant. En un restaurant o bistrot de barri, un plat principal sol costar entre 15 i 16 €, mentre que al centre de París el més comú és que voregi de 22 a 25 €. El que realment pot encarir un àpat en un restaurant són les begudes: un refresc durant l’àpat pot costar 6 € i una copa de vi, fins a 12 €. Per aquesta raó, molts clients opten per demanar una gerra d’aigua de l’aixeta, que és gratuïta. Leticia Fuentes.

LONDRES: LA BEGUDA, A BANDA.

A Londres el format del menú del dia no està gaire estès, però alguns restaurants (especialment les grans cadenes) sí que ofereixen menús de dos o tres plats entre setmana, tot i que la beguda es paga a banda. Malgrat que no hi ha estadístiques oficials, el preu mitjà per a un menú de dos plats en un restaurant de qualitat mitjana voreja 25 lliures esterlines (uns 29 euros). En un pub un plat principal voreja 17 lliures (20 euros).

En el cas de la cervesa, hi ha nombrosos estudis que calculen el preu mitjà d’una pinta a Londres. Un dels més recents, The MA Pint Price Survey, estableix el preu mitjà en 6,10 lliures (7,03 euros, al canvi actual). Si fem el càlcul proporcional a la mida estàndard a Espanya (33 cl), el preu mitjà d’una cervesa a la capital britànica se situaria en 4,07 euros. Tampoc hi ha dades oficials sobre el preu mitjà del cafè, però diversos estudis assenyalen que la mitjana per a un cafè exprés a Londres se situa al voltant de 2,20 lliures esterlines (2,54 euros). Lucas Font.

BRUSSEL·LES: LA RESTAURACIÓ, CLAVI EN L’AUGMENT DE LA INFLACIÓ.

De mitjana, les llars belgues dediquen un 7,3% dels ingressos a la restauració, segons xifres de Statbel, l’agència nacional d’estadística. Un percentatge que ha anat augmentant progressivament els últims anys. Això s’explica, en part, a causa de la inflació. L’augment dels preus, i així, el pes de la factura a l’hora de pagar, s’ha fet palès.

Segons Statbel, l’agost del 2025, l’augment dels preus en cafès i restaurants va ser un dels elements que va contribuir més al repunt de la inflació. De mitjana, a Brussel·les, la capital del país, un espresso o una cervesa solen costar entre 2,50 i 3 euros en un local de nivell estàndard. El concepte de menú del dia no existeix com a tal, però un plat principal en un restaurant modest pot costar entre 20 i 25 euros. Beatriz Ríos.

BERLÍN: PLAT COMPLET PER 7,5 EUROS.

A Alemanya no hi ha un equivalent al menú del dia espanyol, consistent en dos plats més postres o cafè i beguda, però sí una cosa semblant al plat du jour francès. És a dir, un plat complet generalment de pasta amb carn amb una amanida com a guarnició, cotitza a un preu mitjà de 7,5 euros o 10 euros, si inclou beguda no alcohòlica.

Una gerra de mig litre de cervesa servida en un bar costa uns 4,5 euros, quatre vegades més del seu preu en un supermercat, segons l’empresa Statista. El preu proporcional d’una canya de 33 cl serien 2,97 euros. Una tassa de cafè de filtre servida en una fleca costa 1,5 euros, mentre que un exprés o cafè d’especialitat se’n va a 2,5 euros. El preu del cafè s’ha enfilat en un any un 12,5%, d’acord amb les xifres del Departament Federal d’Estadística, Destatis. Gemma Casadevall.

ROMA: PREUS VARIABLES SEGONS BARRIS I CIUTATS.

Notícies relacionades

La vida a Roma s’ha encarit molt els últims anys, i hi ha força dades que ho mostren. Tot i així, en l’actualitat, un menú senzill en una trattoria local o restaurant modest costa entre 15 i 20 euros per a un primer plat més aigua i pa, mentre que una cervesa de barril o una cervesa estàndard en un bar o restaurant oscil·la entre 4 i 6 euros. Un plat principal sol, sense pa ni beguda, costa entre 12 i 15 segons si és pasta o carn.

En canvi, el cafè es manté com un emblema nacional a preus populars. Un exprés dret (a la barra) costa aproximadament entre 0,90 i 1,50 euros en establiments locals normals. Això sí, en zones molt turístiques o cafeteries de disseny pot ser molt més car. No obstant, els preus varien de ciutat en ciutat: al nord d’Itàlia, solen ser més alts; al sud, més baixos. Irene Savio.

Temes:

Roma Berlín