Barcelona, protagonista

Facturar un milió d’euros en el seu primer any

Dues joves catalanes llancen la primera plataforma a Espanya que connecta marques amb creadors de contingut ‘reals’. UGC Slalom proposa una alternativa a l’‘influencer’ aspiracional.

Pia Mill y Berta Quirante, creadoras de UGC Slalom

Pia Mill y Berta Quirante, creadoras de UGC Slalom / Cedida

3
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Periodista

Especialista en històries veïnals, política municipal i reporterisme social

Ubicada/t a Vallès Occidental

ver +

En un ecosistema digital saturat per imatges polides, cossos normatius i xifres astronòmiques de seguidors, dues joves emprenedores catalanes han decidit trencar motllos. Pia Mill (29 anys, Girona) i Berta Quirante (26, Sabadell) van llançar el juny passat UGC Slalom, la primera plataforma espanyola –i una de les pioneres a Europa– que connecta directament marques amb creadors de contingut que no responen al perfil tradicional de l’influencer.

"No hi ha necessitat de tenir un físic perfecte, ni de ser jove, ni d’acumular milers de likes. N’hi ha prou amb ser autèntic", explica Quirante des de les oficines de la seva agència, en el número 97 del passeig de Gràcia de Barcelona. Des d’allà operen també Slalom, la seva agència de màrqueting digital, i ara aquesta nova aposta per l’User Generated Content (UGC), un model en auge als EUA que es comença a consolidar a Europa.

La llavor es remunta a fa cinc anys, quan la Pia va tornar a Barcelona després de treballar en una agència de comunicació a Madrid. En aquells primers anys, totes dues van començar a detectar un canvi en les necessitats del mercat: les marques buscaven continguts més orgànics, reals i pròxims. "Els clients demanaven més vídeos naturals, i acabàvem gravant-los nosaltres mateixes o demanant-los a l’equip. Fins que ja no teníem a qui més demanar-los", diu la Berta.

Van decidir fer el salt. Van començar a buscar creadors externs, però el procés era lent i poc eficient: hores i hores bussejant entre perfils de TikTok i Instagram, rastrejant persones que encaixessin amb el que les marques buscaven. "Estàvem perdent molt de temps i vam veure que no existia cap eina que facilités aquesta connexió. Així va sorgir la idea de crear una plataforma que agilitzés tot el procés: des de la publicació d’ofertes fins a la gestió de contractes, briefings, entregues, feedbacks…", detalla Mill. I aquí neix la seva plataforma amb uns objectius molt clars: facturar un milió d’euros el seu primer any i arribar als 7,7 milions el tercer. "Ens hem avançat. Als EUA ja hi ha plataformes similars que estan funcionant molt bé, però a Espanya no n’hi havia cap. A Europa tampoc és que n’hi hagi gaires. Per això creiem que podem posicionar-nos com a pioneres al mercat –apunta Mill–. De moment, el resultat està sent molt positiu".

Un ‘match’ entre creadors i marques

UGC Slalom és una plataforma d’intermediació professional que permet a les marques trobar el creador adequat per a cada campanya, fins i tot si no té seguidors. L’eina filtra per afinitat de valors, to de comunicació, experiència, i garanteix la legalitat de tot el procés. "El nostre objectiu és demostrar que qualsevol persona pot ser creadora de continguts si connecta amb la marca i transmet credibilitat. Pot ser la teva veïna, la teva germana, tu", afirmen.

Actualment, la plataforma compta amb prop de cent creadors registrats, i ja treballen amb unes 14 marques actives. Entre els seus primers clients figuren noms com per exemple Perspirex, un antitranspirant farmacèutic; la línia de joguines per a nadons Oh My Baby i centres comercials gestionats per CBRE. El perfil predominant entre els creadors és femení, tot i que n’hi ha de totes les edats i orígens. "Per a les campanyes de productes infantils, per exemple, busquem mares amb nadons nounats fins als 3 anys", expliquen.

D’aquí a final d’estiu, UGC Slalom preveu arribar fins als 400 perfils actius, i situar-se així en els mil creadors registrats en els pròxims sis mesos. La clau, assenyalen, és l’equilibri entre volum i qualitat. "No volem que sigui una plataforma massiva, sinó una xarxa cuidada i efectiva", recalca Mill.

Notícies relacionades

Les xifres del sector avalen la seva aposta. El mercat espanyol del contingut generat per usuaris va facturar 781 milions d’euros el 2024, i s’estima que arribarà als 2.000 milions el 2030. A Europa, el creixement també és meteòric: UGC va superar els 1.500 milions el 2023 i s’espera que arribi als 6.900 milions en la pròxima dècada, amb un creixement anual superior al 25%.

A més del model de negoci, hi ha una vocació ideològica rere el projecte. Les fundadores volen contribuir a fer caure els estàndards estètics i aspiracionals que han dominat el màrqueting digital en l’última dècada. "Volem demostrar que es pot fer publicitat des de la quotidianitat. El que compta és la relació honesta entre la persona i el producte", resumeix Quirante.