Monedes digitals
El bitcoin passa dels ‘criptobros’ als grans patrimonis espanyols
El BBVA ha començat a oferir compravenda i custòdia de criptodivises i s’espera que aviat faran el mateix el Santander i CaixaBank
La meitat dels espanyols que van declarar fins a 1,5 milions el 2021 van invertir en ‘criptos’
Es calcula que els fons ja gestionen el 25% dels bitcoins que hi ha actualment en circulació

Les criptodivises s’han fet majors d’edat. Han arribat a l’edat adulta gràcies a l’aparició en aquest mercat de grans fons institucionals nord-americans com BlackRock, Fidelity i Invesco, i arran d’això també ha canviat el perfil dels inversors: els joves que van arribar amb l’objectiu de fer-se rics ràpidament, els anomenats criptobros, han donat pas als grans patrimonis que veuen en aquest actiu una font de rendibilitat extra a les seves carteres que no es poden perdre. De personatges com Wall Street Wolverine i el seu vídeo que ja s’ha fet virial –"aquí es holdeja [mantenir sense vendre] amb collons"– s’ha passat a famílies que fins no fa gaire només invertien en totxo, borsa i renda fixa.
De fet, el 63% del patrimoni invertit en actius digitals a Espanya correspon a inversors amb més de sis milions d’estalvis, segons l’última estadística dels declarants de l’impost sobre el patrimoni de l’Agència Tributària. De fet, la meitat dels espanyols que van declarar que tenien de 300.000 euros a 1,5 milions d’euros el 2021 van invertir en criptodivises. Aquell any –l’últim del qual es tenen registres–, només 1.500 declarants tenien més de 2.000 milions d’euros invertits en criptoactius.
"Entre els nostres partícips actuals destaquen family offices que reconeixen haver perdut en bitcoins de 20.000 a 80.000 dòlars, però que no es poden permetre quedar-ne fora si en pugen 200.000, davant la pressió directa dels seus propis clients. També hi inverteixen assessors i clients d’altres entitats que ja reben aquesta mateixa demanda i busquen vehicles regulats, líquids i gestionats professionalment per donar-hi una resposta sòlida", explica Rubén Ayuso, cogestor del fons de criptomonedes FIL d’A&G.
El banc d’inversió espanyol A&G va ser el primer del mercat nacional a llançar un fons d’inversió de criptodivises, dirigit exclusivament a inversors professionals i amb una inversió mínima de 10.000 euros, l’octubre del 2023, i després s’hi van afegir altres entitats com Andbank i Renda 4. Per la seva banda, el BBVA ha sigut el primer banc comercial a oferir als clients la compravenda i custòdia de bitcoins i ethers després de l’entrada en vigor del reglament europeu sobre els criptoactius (MiCA), i els pròxims mesos s’espera que s’hi sumaran altres entitats com CaixaBank, Banco Santander i Kutxabank gràcies a la nova regulació que s’ajunta a l’impuls inversor als EUA i la tornada de Trump a la Casa Blanca.
L’arribada dels fons institucionals de Wall Street ha temperat la volatilitat d’un mercat acostumat a ser una muntanya russa no apta per a tots els públics. El 2021, la volatilitat del bitcoin va arribar a nivells del 100%. Avui és del 29,5%, i arran d’això també s’ha reduït la rendibilitat. Des de començament d’any, la criptodivisa més popular es revaloritza un 28%, el 2017 va arribar al 1.369% i el 2020 al 303%. Les pèrdues també són eloqüents: el 2018 va caure un 73,5% i el 2022 un 64%.
Aquests vehicles d’inversió tenen un horitzó més a llarg termini i els seus gestors prenen decisions que depenen més de variables econòmiques com els tipus d’interès, la inflació i l’ocupació que no pas de l’especulació ràpida i la compravenda en hores o dies que buscaven els primers inversors minoristes d’aquest mercat.
"El 2021, quan vaig començar a invertir en criptos vaig viure una autèntica bogeria: era el salvatge oest. És un mercat complex: s’ha d’estar format i ser responsable de les teves decisions. Ara la situació està més domesticada, perquè quan entra la regulació la bombolla es desinfla. Encara, però, veurem algunes pujades interessants", afirma un inversor en aquests actius que demana que no revelem la seva identitat.
Vehicles d’inversió
El volum d’aquests fons cada vegada és més gran: es calcula que ja controlen el 25% dels bitcoins en circulació. El vehicle d’inversió més gran en bitcoins, l’iShares Bitcoin ETF Trust de BlackRock, ja compta amb 83.000 milions de dòlars en actius i està a punt de superar el patrimoni sota gestió del fons d’or, l’SPDR Gold Shares, amb 101.000 milions de dòlars. En 10 mesos, el fons de BlackRock va acumular un volum que el fons d’or va trigar 15 anys a aconseguir, segons Deutsche Bank. Bloomberg preveu que aquest fons podria arribar als 100.000 milions de dòlars aquest mateix mes.
"El bitcoin està deixant de ser una aposta purament especulativa per convertir-se en un component estratègic dins de carteres diversificades", afirma un informe recent de Citibank. L’entitat nord-americana remarca que és clau seguir de prop la seva correlació amb les accions tecnològiques i amb l’or en el futur, ja que això podria revelar si l’actiu avança cap a una consolidació efectiva com a reserva de valor.
Notícies relacionades"Més enllà del comerç especulatiu, l’ús de criptomonedes s’està diversificant. Les monedes estables –stablecoins– superen els 172,1 bilions d’euros en circulació i s’utilitzen cada vegada més en pagaments internacionals. També hi ha un creixement notable en sectors com les finances descentralitzades, la tokenització d’actius reals i els projectes que combinen blockchain amb intel·ligència artificial o sostenibilitat. Tot i que la volatilitat no desapareix, el mercat avança cap a una estabilitat i una adopció global més grans", sosté Fernando Torres, analista del broker britànic IG.
Mentre el mercat de criptomonedes avança cap a una correlació més gran amb les borses, els bancs centrals treballen per mirar de donar una alternativa digital als diners fiduciaris. El Banc Central Europeu fa gairebé sis anys que treballa en la creació de l’euro digital, un dels grans projectes de l’organisme que presideix la francesa Christine Lagarde.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança