El Govern destina 750 milions a reforçar la xarxa elèctrica

S’aproven 65 actuacions exprés que faciliten el control de la tensió, la causa de la gran apagada

Torre d’alta tensió. | JOSÉ LUIS ROCA

Torre d’alta tensió. | JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

El Govern posa en marxa un pla d’urgència amb inversions de 750 milions d’euros per reforçar la xarxa elèctrica d’alta tensió arran de la gran apagada. El Consell de Ministres va aprovar ahir l’execució ràpida d’una llista de 65 actuacions per blindar la resiliència de la xarxa incorporant eines addicionals per facilitar el control de tensió, que va ser la causa de l’històric col·lapse energètic del 28 d’abril passat, i donar més estabilitat davant oscil·lacions com les que es van registrar abans del zero elèctric.

La modificació del pla de desenvolupament de la xarxa elèctrica es porta a terme a l’empara del macrodecret de mesures urgents aprovat pel Govern després de l’apagada, en la qual ja es contemplava la posada en marxa d’actuacions exprés i excepcionals de millora de la infraestructura. El Govern concentra gairebé el 40% de totes les inversions previstes a Andalusia i a Extremadura, la zona zero en la qual es va originar l’apagada de l’abril. A Andalusia li corresponen 147 milions i a Extremadura més de 142 milions. Castella-la Manxa, Astúries, la Comunitat Valenciana i Galícia rebran una mica més de 70 milions cadascuna.

L’informe del Govern després de la investigació de la gran apagada estableix que el dia del col·lapse el sistema elèctric espanyol no disposava de prou capacitat per controlar l’excés de tensió que va desencadenar el col·lapse. L’Executiu no estableix quina és la causa que més va pesar per crear aquesta situació, i deixa en l’aire si es va deure a una fallada de planificació de Red Eléctrica o a incompliments de les obligacions legals de les elèctriques.

Ara el Ministeri per a la Transició Ecològica, comandat per la vicepresidenta Sara Aagesen, es llança a blindar d’urgència la xarxa davant els problemes de tensió. Les actuacions inclouen la instal·lació a les xarxes de compensadors síncrons per primera vegada a la Península per poder controlar la sobretensió, i també s’incorporen noves unitats addicionals a les illes. Aquests dispositius proporcionen control dinàmic de la tensió a la xarxa, i atès el seu caràcter local, es distribueixen geogràficament per reforçar-lo a les diferents zones, de manera que complementen els equips i solucions amb què ja compta el sistema per a aquesta funció.

Notícies relacionades

Vuit compensadors s’instal·laran en diferents regions de la Península; dos més seran a les Canàries, a La Palma i Lanzarote, i complementant els ja previstos a Gran Canària i Tenerife; i també s’avança l’execució d’un altre compensador ja previst a Mallorca. Aquests equips també aporten inèrcia al sistema i permeten incrementar la capacitat disponible a la xarxa per a nova generació renovable, en particular en els sistemes no peninsulars.

La modificació inclou la posada en marxa a Catalunya d’un sistema de transmissió de corrent altern flexible (FACTS, per les sigles en anglès) que contribueix a esmorteir oscil·lacions en el sistema, així com la renovació i instal·lació de noves reactàncies que permeten millorar el control de tensió de manera distribuïda.