El Santander compra la filial britànica del Sabadell per més de 3.000 milions
Amb la venda de TSB, l’entitat presidida per Oliu eleva la retribució a l’accionista fins als 3.800 milions en 12 mesos, en plena opa del BBVA

La presidenta del Santander, Ana Botín, el 5 de febrer en la presentació dels resultats del banc. | MARTA FERNÁNDEZ / EUROPA PRESS
El Banc Santander ha arribat a un acord per adquirir el 100% del capital de la filial britànica del Sabadell, TSB, amb una valoració de 2.650 milions de lliures, uns 3.100 euros en efectiu, segons va informar l’entitat càntabra mitjançant un comunicat ahir. L’entitat catalana estima que al tancament de l’operació, previst per al primer trimestre del 2026, la compra podria elevar-se fins als 2.900 milions de lliures (3.400 milions d’euros). El banc presidit per Ana Botín és el quart banc hipotecari del Regne Unit i es convertirà en l’11è del país després de completar la transacció. Aquesta adquisició es tanca enmig de l’opa que el BBVA ha llançat sobre el Banc Sabadell, que defensa que la transacció representa una "oportunitat estratègica" i que és "extraordinàriament beneficiosa" tant per al grup com per als accionistes, i que ha convocat una junta d’accionistes el 6 d’agost.
El banc càntabre havia presentat una oferta dilluns passat per adquirir el TSB per uns 2.300 milions de lliures, que al canvi serien uns 2.686 milions. Aquesta és la segona operació de pes de l’entitat en tot just dos mesos. El banc va tancar el 5 de maig passat la venda del 49% del capital que mantenia en la filial polonesa per uns 6.800 milions d’euros. Ara l’entitat càntabra ha aprofitat el procés de venda exprés organitzat pel Sabadell per ampliar la seva presència al Regne Unit. Dilluns passat, quan ja es coneixia que el Santander havia realitzat una oferta vinculant per TSB, el BBVA informava de la seva intenció de seguir amb l’opa, després d’analitzar la condició imposada pel Govern.
Fonts del mercat recordaven que l’opa imposa al consell d’administració del Sabadell un deure de passivitat que limita les accions que pot realitzar per anar en contra de l’èxit de l’oferta, tret d’autorització de la junta. Precisament, l’entitat catalana va anunciar ahir en un comunicat que ha convocat la junta general d’accionistes extraordinària perquè s’aprovi la venda de TSB al Santander el 6 d’agost. El banc consultarà els accionistes no només per la venda de l’entitat britànica, sinó també pel repartiment d’un dividend extraordinari com a resultat de l’operació.
Amb aquest nou pagament, l’entitat presidida per Josep Oliu espera repartir 3.800 milions d’euros en els pròxims 12 mesos. En concret, se sotmetrà a decisió de la junta la venda de TSB per un preu mínim de 3.100 milions d’euros. Atenent les previsions financeres de TSB, i assumint que el tancament de l’operació es produeix el 31 de març del 2026, el Sabadell estima que el preu definitiu de les accions podria situar-se en l’entorn dels 2.875 milions de lliures (uns 3.361 milions d’euros).
Mercat hipotecari
Notícies relacionadesEl TSB té una xarxa comercial de 218 oficines al Regne Unit i un negoci digital creixent. Compta amb fins a cinc milions de clients, especialment en el segment de particulars i petites empreses, amb unes hipoteques de 34.000 milions de lliures i dipòsits per valor de 35.000 milions de lliures. Tant TSB com Santander UK estan especialitzades en el mercat hipotecari britànic, per la qual cosa es podrien beneficiar d’economies d’escala. El Santander té una quota de mercat hipotecari del 10,5%, per darrere de Lloys (a prop del 19%), Nationwide (16%) i NatWest (12%). Per la seva banda, TSB ocupa el novè lloc, amb el 2%. "Aquesta adquisició reforça la posició del Banc Santander en un dels seus mercats clau a l’ampliar de manera substancial el seu nombre de clients i la seva capacitat de concessió de crèdit. Santander UK passaria a ser el tercer banc del país per saldos de comptes corrents de clients particulars i quart per hipoteques. En conjunt, els dos bancs donarien servei a prop de 28 milions de clients particulars i empreses arreu del país", exposa el Santander en una nota remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
El Sabadell s’ha compromès amb el Santander que cap societat del grup competirà amb el Santander al mercat bancari del Regne Unit durant els pròxims 24 mesos següents a la data de tancament de l’operació, sense perjudici del manteniment de les activitats de la sucursal de la qual disposa Sabadell al Regne Unit.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Universitat Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"
- Despullar un sant
- ¿Violència gratuïta o esport noble?
- Scariolo anuncia que deixa la selecció després de l’Eurobasket i posarà rumb al Reial Madrid
- Alcaraz, a ritme de rècord a tercera ronda a Wimbledon