Institut Català de Finances
L’ICF compleix 40 anys de suport al teixit empresarial i social
La banca pública de promoció va néixer el 1985 a fi d’impulsar el creixement de l’economia catalana mitjançant préstecs, avals i capital risc

Instal·lacions de lInstitut Català de Finances.
Molt ha evolucionat Catalunya en aquests 40 anys, i segurament darrere de bona part d’aquests canvis es troba l’Institut Català de Finances (ICF), que precisament commemora ara les seves quatre dècades de vida. La banca pública de promoció va néixer el 1985 per respondre a les necessitats de finançament del teixit empresarial i social català, aportant els recursos necessaris per impulsar les transformacions necessàries de país en cada etapa. Des d’aleshores ha finançat més de 37.000 empreses i entitats per un import superior als 16.000 milions d’euros a través de préstecs, avals i capital risc.
«De vegades, quan observem xifres tan grans no som conscients del seu significat real, però hem de recordar que darrere de cadascun d’aquests números hi ha un projecte que ha contribuït al progrés de Catalunya, a la generació de coneixement i innovació i a la creació de noves oportunitats i llocs de treball», remarca Vanessa Servera, consellera delegada de l’ICF. Aquest model públic complementa així l’oferta del sector financer privat a través de dos elements diferenciadors: el finançament a llarg termini per facilitar la devolució del deute i l’impuls d’aquells projectes i sectors considerats estratègics a través de condicions financeres avantatjoses.
Objectius complerts
Després del seu naixement el 1985 i la concessió del seu primer préstec el 1986, l’ICF no ha deixat d’abastar fites: el 1990 supera per primera vegada els 10.000 milions de pessetes d’activitat anual (més de 60 milions d’euros) i el 1995 publica la seva primera pàgina web. El 1997 firma el seu primer préstec amb el Banc Europeu d’Inversions i el 2002 incorpora el capital risc a la seva activitat. El 2009 canalitza per primera vegada finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el 2014 s’uneix a l’Associació Europea de Banca Pública.
Complementa la banca privada amb una mirada a llarg termini i suport als sectors clau
El 2015 s’actualitza la llei de l’ICF per adaptar-se a la normativa europea i el 2023 destina per primera vegada més de la meitat del seu finançament a projectes amb criteris ambientals i socials. I aquest any, han aprovat el pressupost directe més gran de la seva història, multiplicant per cinc els recursos a disposició de la construcció i adquisició d’habitatge social. «Impulsar el creixement i la transformació de l’economia catalana; donar resposta a les demandes de finançament i inversió del teixit empresarial i social català; i aportar en cada època els recursos necessaris per posar en marxa les transformacions que han fet de Catalunya un país millor. Aquesta ha sigut i continua sent la missió de l’ICF», resumeixen des de l’entitat de la Generalitat.
Eina útil
En aquests 40 anys, tal com remarquen des de l’Institut Català de Finances, s’ha consolidat el seu paper com a banca pública de promoció. En aquest sentit, les dades demostren que es tracta d’una eina útil al servei del teixit empresarial i social català, a més d’una entitat financera en la qual milers d’empreses i entitats han confiat i continuen confiant per fer realitat els seus projectes i inversions. Amb la vista fixada cap al futur, l’ICF ha detectat tres estratègies clau per continuar avançant i adaptar-se als nous temps: la reindustrialització, la transició verda i l’accés a l’habitatge.
Les xifres històriques reflecteixen que la indústria ha sigut el sector que ha rebut un finançament més gran, amb el 30% del total. Això significa que ha rebut tres de cada deu euros atorgats per l’entitat en préstecs i avals, amb l’objectiu de generar nous projectes, oportunitats i llocs de treball. El segueixen el comerç i el turisme (13%) i l’habitatge i infraestructures (12%). En nombre de clients, en canvi, el sector més beneficiat és el sector primari. Territorialment, l’activitat històrica de l’ICF es distribueix d’acord amb el pes econòmic de cada vegueria. La vegueria de Barcelona, principal motor econòmic de Catalunya, ha concentrat el 68% del finançament atorgat per la banca pública de promoció, seguida de les comarques de Girona (6,6%) i les de Ponent (5,9%).
En aquest sentit, al llarg de la seva història, l’ICF ha evolucionat cap a un model territorial amb més presència a tot Catalunya. «L’aposta pel desplegament territorial s’ha reforçat, especialment, amb la creació d’una xarxa de delegats i delegades comercials distribuïts pel conjunt del territori català, que s’ha ampliat progressivament amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats específiques de les empreses i les entitats de cada comarca», detalla Vanessa Servera.
Quant al capital risc -una activitat que l’ICF va decidir incorporar l’any 2002 amb l’objectiu de potenciar l’ecosistema emprenedor català-, l’entitat ha invertit de forma directa o a través de fons en més de 1.200 empreses per un import de més de 500 milions d’euros. En aquestes dues dècades, l’entitat ha impulsat amb la seva inversió projectes innovadors i tecnològics amb gran capacitat de creixement i consolidació, posant el focus en el sector digital, la indústria, la salut, els serveis i la sostenibilitat.
Les prioritats de present són la reindustrialització, la transició verda i l’habitatge
Actes commemoratius
Notícies relacionadesUn dels canvis més visibles per celebrar aquest 40è aniversari ha sigut l’estrena de la nova pàgina web de l’ICF (www.icf.cat), un portal renovat amb un disseny més modern, intuïtiu i accessible per millorar l’experiència dels usuaris. La commemoració del 40è aniversari de l’ICF es prolongarà a més al llarg d’aquest any amb tota una sèrie d’accions, com un acte central, trobades empresarials i la publicació d’un llibre sobre la història de l’entitat.
D’aquesta forma, assentat sobre els seus 40 anys d’història i mirant amb fermesa al futur, l’Institut Català de Finances vol continuar acompanyant el teixit empresarial i social català en un progrés que, al cap i a la fi, no és només individual sinó que també ha de ser col·lectiu. «El fet que Catalunya compti des de fa 40 anys amb una banca pública de promoció permet impulsar polítiques públiques clau per al país», acaben des de l’ICF.
L'estrena: préstec de 415 milions de pessetes
El camí de l’Institut Català de Finances (ICF) comença el 1985, quan s’aprova la seva creació al Parlament de Catalunya amb el suport de tots els grups polítics. L’objectiu és que es converteixi en el principal instrument de la política de crèdit públic de l’autogovern català. Per a això, el 1986 concedeix el seu primer préstec, de 415 milions de pessetes (2,5 milions d’euros), al Laboratori General d’Assaigs i Investigacions, l’objectiu del qual era donar suport tecnològic a la indústria. A partir d’aquí comença una història d’èxit en què han participat un total de 386 professionals. «Sense el seu esforç i dedicació aquestes quatre dècades al servei de Catalunya no haurien sigut possible», reconeix Vanessa Servera, consellera delegada de l’ICF.
- Distribuït a Catalunya Retirat un altre fuet tallat per salmonel·la: ja són tres marques afectades per aquesta raó
- HOSPITAL GREGORIO MARAÑÓN Boda a l’uci: l’Esther i el Javier es donen el ‘sí, vull’ en una emocionant cerimònia organitzada pels sanitaris
- Lloguer Tres consells fonamentals per firmar un contracte de lloguer i no emportar-te sorpreses
- Polèmica La família de Guillem Agulló acusa el Govern d'Illa de "silenciar" el premi en la seva memòria
- ART El Govern d’Aragó sol·licita l’execució forçosa de la sentència que ordena el retorn de les pintures de Sixena
- Complex d’oci i esport Paella gratis i rumba en directe en la inauguració del nou ‘wakepark’ de Castelldefels
- Comissió bilateral El Govern espanyol i la Generalitat pactaran el finançament singular de Catalunya en una reunió el 14 de juliol
- E.T., en temps de TikTok Digue-m’ho en un minut
- Entrevista Ramon Espadaler: «A finals del 2027, el temps màxim entre un delicte de multireincidència i un judici ràpid serà d’un mes»
- Adéu a la còmoda a l’habitació: la solució per organitzar la roba interior a l’armari sense que ocupi espai