Brussel·les dona suport a les fusions bancàries en un moment clau de l’opa
La comissària Albuquerque reclama bancs grans per competir a escala global / El titular d’Economia no aclareix si elevarà l’oferta del BBVA al Consell de Ministres i anuncia un informe de la consulta pública

El misteri continua encara sense resoldre’s. El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va evitar ahir revelar si elevarà finalment l’oferta de compra (opa) del BBVA sobre el Sabadell al Consell de Ministres, una decisió que ha de prendre avui com a tard. Cuerpo, potser de manera significativa, va descartar revelar els seus plans durant una compareixença conjunta a Madrid amb la comissària europea de Serveis Financers, Maria Luís Albuquerque, en la qual la representant de l’Executiu comunitari va defensar la creació de bancs més grans a la Unió Europea (UE), ja sigui a través de fusions nacionals (com la que pretén l’entitat d’origen basc amb la catalana) o d’integracions entre entitats de diferents països membres.
El ministre, en qualsevol cas, va fer un anunci que podria apuntar que té previst elevar l’opa perquè el Govern pugui pronunciar-se sobre aquesta. Així, va avançar la publicació d’un informe sobre la inèdita consulta pública que va obrir l’Executiu per obtenir opinions sobre l’operació.
Es dona per descomptat que la majoria de les aportacions de pes que va rebre en les gairebé dues setmanes en què va estar oberta aquesta consulta van ser d’associacions empresarials i sindicals contràries a la integració. No necessàriament, però el fet que faci públic aquest informe podria indicar que, com a mínim, l’operació podria arribar al Consell de Ministres.
El marge legal del Govern
La majoria dels agents involucrats en l’opa, de fet, esperen que Cuerpo elevi l’operació. Del que hi ha més dubtes i interpretacions és del marge legal que tindria el Govern per imposar-li unes condicions que fessin desistir el BBVA, com desitja el Sabadell i bona part dels agents econòmics catalans. No està clar que l’Executiu pugui o desitgi fer-ho, malgrat necessitar el suport parlamentari dels partits nacionalistes catalans. Per això tampoc és descartable un desenllaç positiu per al BBVA, com es comença a témer en l’entorn polític català.
Cuerpo es va mostrar prudent: "Igual que hem fet des del principi, la decisió que es prengui es farà en línia i serà respectuosa amb terminis i procediments de la normativa, tant domèstica com europea". No obstant, el ministre també va defensar el valor de la consulta com a "mecanisme addicional d’informació" per prendre una decisió. "És important, més enllà de la participació en termes quantitatius, la informació qualitativa que es recull. Això no és una consulta pública destinada que els ciutadans donin la seva opinió sobre si opa sí o opa no. El que volem és recollir aquesta informació vàlida per a nosaltres sobre l’existència, tal com reflecteix la norma, de motius d’interès general diferents dels de competència que puguin veure’s afectats per aquesta operació", va destacar.
És habitual que els Governs esgotin els terminis de què disposen per prendre certes decisions com aquesta, de manera que no és estrany que Cuerpo no hagi aclarit què farà. La compareixença conjunta amb la comissària europea tampoc semblava, sens dubte, l’escenari idoni per revelar-ho, si el seu pla és finalment elevar l’operació. Albuquerque va fer una defensa tancada de les fusions bancàries a la UE: "Si això ve de fusions de bancs dins d’un Estat membre o transnacionals, no canvia els objectius".
Competir internacionalment
La política portuguesa va lamentar que la Unió Bancària creada l’any 2014 no hagi implicat la creació de bancs europeus més grans, com s’esperava. En aquesta línia, va defensar que l’important és que els bancs comunitaris siguin "prou grans per competir en l’àmbit internacional" amb els d’altres àrees econòmiques, no buscar la competència entre països de la UE, de manera que és "irrellevant" si les fusions es produeixen dins dels estats membres o entre entitats de diferents països de la Unió.
"Volem que els bancs es consolidin i creixin, mitjançant operacions impulsades pel mercat, perquè volem que puguin fer les inversions necessàries i prestar millors serveis a millors costos per als ciutadans i les empreses, i que puguin donar suport a l’activitat econòmica a la UE i posicionar-se per competir en l’àmbit internacional", va reblar Albuquerque.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Metabolisme Fetge gras: Isabel Viña explica com revertir-lo i potenciar el ‘detox’
- Barcelona restaura una vil·la romana ‘amagada’ al costat de la Catedral
- Eurovisió Melody, sobre la conciliació familiar i la salut mental: "S'han rigut que necessiti estar amb el meu fill"
- Melody: "S’han burlat de mi i per sobre de tot està la salut mental"
- Transport públic La L3 del metro de Barcelona s'ampliarà amb 9 noves estacions
- Via lliure a l’opa Manual per a accionistes i clients del BBVA i del Sabadell: ¿com t’afectaria la fusió?
- El nou robot amb sentit del tacte d'Amazon podria substituir els treballadors humans de magatzem
- Ocupació Ni 10 ni 20 minuts, aquest és el temps de descans que tenen els treballadors durant la jornada laboral segons l'Estatut dels Treballadors
- Tendència El còmode tallat de cabells que es portarà aquest 2025: val per a cabells arrissats, ondulats i llisos
- Sector bancari Cuerpo eleva l'opa BBVA-Sabadell al Consell de Ministres i obre la porta a que el Govern central l'entorpeixi