Ángela de Miguel, presidenta de Cepyme."Estem en una transició tranquil·la. No cal que sigui una revolució"
«Sobre les 37 hores i mitja, la posició no pot ser cap altra que una claríssima oposició»

¿Com se sent després d’haver guanyat les eleccions a Cepyme?
Doncs la veritat és que em sento amb moltíssima responsabilitat per prendre el lideratge en un moment en què la pime espanyola està vivint una situació bastant complicada.
¿Ha dit vostè alguna cosa al seu antecessor, Gerardo Cuerva, o què és el que li ha dit el seu antecessor a vostè?
Al final el que estem fent és una transició tranquil·la. Formem tots part de la mateixa organització. Ens preocupa el mateix. Crec que és important també mantenir aquest llegat que tenim d’aquests últims sis anys. Tot amb absoluta normalitat.
¿Quina ha sigut la seva primera acció com a presidenta de Cepyme?
Com vaig prometre, el que vull és ser al costat de la pime, vull ser al territori i ajudant les pimes que més ho necessiten. Acabo d’estar a València precisament. Va ser el primer lloc on vaig estar com a candidata i també és el primer lloc on he anat com a presidenta. Em sembla molt important visibilitzar la situació que està vivint la pime espanyola que més pateix.
¿Què li passa pel cap si pensa que el 48% dels vots han anat a l’altre candidat?
Bé, jo crec que el més important és que ens trobem en el dia després i que al final tots compartim els mateixos objectius. Volem una pime moltíssim millor i més forta i compartim un diagnòstic. La situació és absolutament dramàtica avui dia. Tenim menys pimes i són més petites. Al final els empresaris som bastant pragmàtics.
¿Com diferenciarà la seva acció de l’etapa anterior?
Nosaltres no renunciarem als 40 anys d’història de Cepyme, ¿oi? Això no cal que sigui una revolució. Però una de les coses que sí que volem és visibilitzar la pime del territori. Serem molt presents. I després ja anirem desgranant diferents projectes que tenim per treballar.
¿Ha d’aparcar ara la seva activitat al seu despatx professional com a advocada a Valladolid?
A veure, la meva empresa no la deixaré mai, perquè per alguna cosa soc empresària i a més em sembla que és el lògic continuar sent empresària. El que sí que és veritat és que la part de la toga l’hauré de penjar temporalment.
¿Quina és la seva posició sobre la jornada laboral?
Sobre les 37 hores i mitja, crec que la posició no pot ser cap altra que una claríssima oposició a la idea que s’apliqui via llei o via decret del Govern. Una gran majoria de l’empresa més petitona, de la microempresa, sobretot, no té capacitat per poder absorbir-la. Estem parlant d’un augment de costos del 7% en unes empreses que tenen un 2% de marge de benefici en moltíssims casos, o menys. Llavors, o apuges els preus o tens pèrdues. I després tenim la part organitzativa. Al final tots coneixem un bar que puguem tenir a Lleida, o una perruqueria de Castelldefels, que tenen un treballador o dos. Si jo tinc una reducció de jornada, no tinc manera de gestionar un torn, o sigui, l’únic que em queda és tancar o tenir menys temps l’establiment obert. I si tinc menys temps l’establiment obert, són menys ingressos. I si tinc menys ingressos, venc menys i som cada vegada més petits. Llavors, ni per organització ni per criteri econòmic, l’empresa més petita espanyola pot suportar les 37,5 hores de treball.
¿I sobre les cotitzacions socials i l’SMI?
Aquí el que tenim és un augment del 20% en les cotitzacions socials. Aquesta és una de les raons per les quals estan tancant les microempreses a Espanya i s’estan fent més petites. Un augment del cost del 20% és absolutament inassumible. Llavors l’empresa espanyola ha d’optar per ser més petita, és a dir, per contractar menys. I un altre problema que tenim és que al final aquest increment de costos l’hem de repercutir en el preu, perquè això són matemàtiques. Si les despeses se’ns disparen perquè el Govern ha decidit incrementar la columna de les despeses, o incrementem els ingressos o tanquem.
¿Creu realment possible que el Govern canviï la seva política en aquests aspectes? ¿Ha parlat vostè ja amb algú del Govern?
Encara no n’he tingut l’oportunitat. Jo sens dubte crec que seria molt assenyat que canviessin. Ara mateix el tema de les 37,5 hores està al Parlament. Ara per ara no s’ha pogut aplicar. A més, tenim una burocràcia que és caríssima de mantenir. Tenim un esforç fiscal del 37% en l’empresa espanyola, quan la mitjana europea està en un 25%. I amb això hem de competir.
¿Com veu el pla antiaranzels del Govern?
Crec que la situació és bastant complexa i que les empreses necessitarem moltíssim suport. D’una banda, ajudes directes a totes les empreses que perdran aquest mercat dels EUA. Però no s’ha d’oblidar que la nostra empresa és exportadora a moltíssims països europeus i aquests països europeus, al seu torn, exporten als EUA, de manera que patirem no només l’impacte directe del que no es ven als EUA, sinó també l’impacte indirecte. És molt important tenir un programa seriós i clar de recerca de mercats alternatius.
Notícies relacionades¿Està d’acord amb els plans del Govern de tancar les nuclears? ¿Què plantegen vostès?
Bé, acabem de tenir una apagada. És més que evident que Espanya no s’ho pot permetre. Al final el paper ho aguanta tot, però la realitat no ho aguanta. Espanya és un país que necessita tenir un mix energètic variat i dins d’aquest mix és molt important el pes que tenen les centrals nuclears per evitar situacions com una apagada, sobre la qual encara no s’han donat explicacions clares del que ha passat.
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- El 30 de maig Jordi Vilà obre un restaurant en un hotel de luxe de la Costa Brava
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Gestió hídrica a Catalunya Els embassaments catalans arriben al 80%: sense aigua regenerada ni dessalinitzada haurien estat buits un any i mig