La Seguretat Social comença a tornar la pluriactivitat als autònoms

El ministeri ultima el balanç de la regularització i té pendent negociar les taules que regiran des del 2026

La Seguretat Social comença a tornar la pluriactivitat als autònoms
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Seguretat Social ha començat a tornar els excessos de cotitzacions a aquells autònoms que estiguin en pluriactivitat i hagin contribuït més del que els tocaria. Fonts consultades del ministeri avancen que el gruix de pagaments –que corresponen a les cotitzacions de l’exercici – es materialitzaran entre juny i juliol, mentre que des de l’associació de treballadors per compte propi ATA temen que el procés pugui allargar-se fins a "setembre o octubre".

Entre 50.000 i 100.000 autònoms que combinen la seva activitat per compte propi amb un contracte d’assalariat reben cada any un xec, en concepte de l’excés de cotització que han acumulat sumant els ingressos dels dos costats. Segons quantifiquen des de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (Upta), habitualment la Seguretat Social els abona entre 400 i 750 euros, tot i que en casos més anòmals poden superar els 1.000. I és que la normativa contempla que els que hagin cotitzat al llarg de l’any 15.266,72 euros o més tenen dret que l’erari públic els torni automàticament el 50% d’aquest excés de cotització.

La devolució de quotes està pensada per a professionals d’alts ingressos. Per posar-ho en perspectiva, un autònom en pluriactivitat necessitaria uns ingressos, entre salari i la seva activitat per compte propi, d’una mica més de 53.000 euros bruts a l’any (més de 4.400 euros bruts al mes, en 12 pagues) perquè li comencin a tornar diners. "No estem parlant de persones vulnerables", ironitzen des de l’associació d’autònoms Uatae. "Són els nostres diners i els autònoms tenim dret a tenir-los a la butxaca, no finançant a cost zero l’Estat", repliquen des de l’ATA.

A Espanya hi ha 269.146 autònoms en pluriactivitat, segons dades de la Seguretat Social, i d’aquests, entre 50.000 i 100.000 solen generar dret a devolució, segons les organitzacions d’autònoms. S’ha de recordar que a Espanya hi ha 3,4 milions de treballadors per compte propi donats d’alta a la Seguretat Social.

Habitualment, l’abonament d’aquestes devolucions es produïa entre març i maig de l’any següent cotitzat. És a dir, els excessos de pluriactivitat del 2022 es pagaven entre març i maig del 2023. Però amb l’entrada en vigor del nou sistema de cotitzacions en funció dels ingressos aquest procés s’ha demorat. La Seguretat Social ha acabat a l’abril la regularització de quotes corresponent a l’exercici 2023 i just ara comença a abonar els excessos de quota a aquests autònoms en pluriactivitat. És a dir, aquests cobraran les cotitzacions que tenen pendents de fa dos anys, tal com ja estava previst. "L’import de les cotitzacions del 2023 ens els vam deduir el 2023, però, ¿quan hem de declarar aquests ingressos per devolucions? El criteri de la Seguretat Social no el coneixem", es queixen des de l’Upta.

Aquests nous temps en la devolució de quotes per als autònoms en pluriactivitat responen a l’entrada en vigor del nou sistema de cotitzacions en funció dels rendiments que tingui cada autònom. Aquest va arrencar el 2023 i ara la Seguretat Social té pendent de tancar el balanç definitiu de com ha anat el primer exercici. Quants treballadors per compte propi van cotitzar el que calia, quants es van passar i van cotitzar més del que els tocava i quants es van quedar curts i van abonar una quota que estava per sota dels seus rendiments.

Un 27% va pagar de més

Segons el primer balanç preliminar que va fer públic el ministeri, gairebé la meitat dels treballadors per compte propi van clavar la seva quota, un 27% va pagar de més i el 24% restant, de menys. Aquesta informació serà clau a l’hora de definir el nou sistema de trams de cotització, que ha de ser vigent a partir de l’1 de gener del 2026. I és que l’actual sistema obliga a pagar a cada autònom una quota en funció de 15 trams d’ingressos pactats entre el ministeri i les associacions. I va ser concebut com a transitori, per a cada tres anys anar renovant-lo.

Notícies relacionades

Els actuals trams vencen l’any que ve i l’Estat ha de pactar amb els agents socials com els renova. I hi ha divisió entre les associacions sobre el tema, si bé totes coincideixen que aquesta negociació serà complicada.

"No negociarem res fins que no s’agilitzi el sistema" per regularitzar les quotes i tornar la pluriactivitat, avancen des de l’ATA. "Esperem ser convocats per començar a negociar abans de l’estiu", diuen des de la Uatae. "Reclamarem obrir una finestra de cotització per als autònoms que vulguin cotitzar més del que els correspondria i així puguin tenir millor pensió", afirmen des de l’Upta.