Sector bancari

Competència va dir que el Sabadell no és indispensable per al crèdit a les pimes

L’organisme va aprovar l’opa a l’afirmar que uns altres bancs cobririen el segment de mercat 

La conclusió contradiu els arguments de l’entitat catalana

La CNMC enllesteix el seu informe i treballa amb els bancs per fer-lo públic sense dades confidencials 

Competència va dir que el Sabadell no és indispensable per al crèdit a les pimes
3
Es llegeix en minuts

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va arribar a la conclusió que el Sabadell no és un actor insubstituïble en el segment del crèdit a les empreses i pimes, ni el BBVA el seu competidor més pròxim en aquest negoci, de manera que la seva possible desaparició d’aquest mercat es podria veure coberta durant un temps raonable (tres anys) per altres bancs de diferent volum. Aquesta és una de les principals raons per les quals va aprovar l’oferta de compra (opa) de l’entitat d’origen basc sobre la catalana amb els compromisos que va pactar amb el BBVA després d’11 mesos d’estudi, segons expliquen a EL PERIÓDICO fonts coneixedores del procés d’anàlisi que va sustentar el dictamen de l’organisme.

La conclusió de la CNMC topa frontalment amb els arguments del Sabadell, que fa temps que esgrimeix que una de cada dues pimes a Espanya és clienta seva (tres de cada quatre a Catalunya i dues de cada tres a la Comunitat Valenciana). De fet, fa mesos que el banc critica durament que la metodologia que fa servir Competència no és vàlida per analitzar el possible impacte de l’operació en el crèdit a les pimes i que, per tant, la faria arribar a conclusions errònies. També hi ha desenes d’associacions empresarials, com per exemple Foment i Pimec, que clamen que la integració provocaria una dramàtica disminució i encariment del crèdit empresarial.

Així ho van fer saber tant al Sabadell com a les esmentades organitzacions de la CNMC, però els seus arguments no van arrelar gaire. La tesi general de l’organisme va acabar sent que l’absorció del Sabadell per part del BBVA tindria un efecte molt acotat en el crèdit empresarial, a excepció d’algunes zones concretes. D’una banda, perquè la immensa majoria de les empreses treballen amb un o dos bancs, i de l’altra, perquè existeixen prou bancs petits i mitjans que competeixen en el segment de les pimes amb una creixent quota de mercat conjunta i una bona presència a totes les regions del país, incloent-hi les que podrien quedar més afectades per la integració (Catalunya, les Balears i la Comunitat Valenciana).

La CNMC enllesteix el seu informe i treballa amb els dos bancs per publicar-lo sense la informació considerada confidencial per les entitats. Tot i això, la seva presidenta, Cani Fernández, ja va donar algunes pistes dimarts al Congrés sobre els motius que havien portat el seu organisme a aprovar l’opa, en la línia dels que revelen les fonts. "En cap cas estem assumint que no hi hagi una competència suficient o que no n’hi hagi d’haver després de l’operació. [...] Observem que hi ha prou moviment en l’àmbit, per exemple, del crèdit a les pimes en aquest moment, ja amb altres operadors, per poder acceptar uns compromisos com els que hem assumit", va assenyalar de manera significativa.

Notícies relacionades

Set rondes de propostes

Després de set rondes de propostes, la CNMC va aprovar l’opa amb, entre d’altres, el compromís per part del BBVA de mantenir el finançament de termini inferior a un any que pimes i autònoms tinguin contractat amb el Sabadell, i també mantenir el volum de crèdit a mitjà i llarg termini de les pimes que rebin almenys el 85% d’un banc o de tots dos. Per a Catalunya i les Balears, aquest últim compromís el va millorar a l’ampliar-lo a totes les pimes amb almenys un 50% del seu finançament en una entitat o en totes dues. Aquestes mesures serien vigents durant tres anys, ampliables a dos anys més en cas que Competència considerés que és necessari.