Una jutge de BCN imputa directius de l’empresa que modera TikTok

La magistrada admet una querella pionera presentada per una empleada per les seqüeles psíquiques que va patir veient vídeos

Una persona mira TikTok des d’un telèfon mòbil. | MARTA PÉREZ / EUROPA PRESS

Una persona mira TikTok des d’un telèfon mòbil. | MARTA PÉREZ / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona ha admès la querella presentada contra cinc directius i càrrecs de l’empresa Majorel SP Solutions, que s’encarrega de moderar els continguts d’aquesta xarxa social, i se’ls ha citat a declarar com a imputats per al pròxim 29 de setembre, segons la interlocutòria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. La querella va ser presentada per una de les moderadores del centre que opera des de Barcelona per un delicte contra els treballadors, un altre contra la integritat moral i un tercer per lesions greus per imprudència.

La jutge relata en la seva resolució que els fets descrits en la querella poden "tenir caràcter de delicte", per la qual cosa procedeix a la seva admissió i a la incoació de diligències prèvies. La magistrada fixa per al mes de juliol la declaració de la moderadora afectada, representada per l’advocat Francesc Feliu Pamplona, i acorda que el metge forense faci un informe sobre la seva possible afectació psicològica. El mateix dia que acudeixi la querellant ho faran diversos testimonis.

D’altra banda, la jutge no accepta la declaració com a responsable civil de la mercantil TikTok Technology Limited, amb seu a Dublín (Irlanda), "tot això sense perjudici que es faci saber l’existència del procediment" al seu servei jurídic. Així mateix, la togada ha requerit a l’empresa Majorel SP Solutions que l’informi de la persona que exercia el càrrec de director del servei de prevenció de riscos laborals entre el 2019 i el 2024.

La querella acusa els responsables d’aquesta empresa d’imposar a aquests treballadors unes "condicions laborals absolutament inhumanes" i "inaguantables per a qualsevol ésser humà", ja que la querellant treballa els dissabtes i diumenges de 8 a 16 hores amb tan sols cinc minuts de descans cada hora. La resta dels 55 minuts es mantenia a la cadira amb la mirada fixa a l’ordinador. Pels seus ulls passaven vídeos altament sensibles i pertorbadors, com assassinats, decapitacions, esquarteraments, violacions o tortures, publicats a la xarxa social TikTok.

Riscos per a la salut mental

Notícies relacionades

En aquest sentit, afirma que els cinc directius i càrrecs de l’empresa Majorel "coneixen perfectament" que els moderadors "estan sotmesos a greus riscos per a la seva salut mental", tant pels continguts audiovisuals que analitzen "com per les conduccions laborals en les quals treballen", i les "exigències de qualitat i productivitat".

La querella precisa que aquests directius també saben que els empleats que es dediquen a aquesta tasca "emmalalteixen amb greus patologies psíquiques", i els tracten "com un objecte per substituir quan el treballador dimiteixi o abandoni la feina". L’empresa per a la qual treballava, i encarregada de filtrar els vídeos que després arriben als telèfons mòbils dels usuaris, no va acreditar que li donés cap formació prèvia en matèria de prevenció de riscos laborals; tampoc que li oferís el suport psicològic adequat per aguantar les atrocitats que passaven pels seus ulls.