El problema habitacional
El 54% dels pisos en solars oferts a la Generalitat seran a l’àrea de BCN
Paneque detalla que 308 dels 666 terrenys s’ubiquen en zones d’alta demanda
Les 21.289 vivendes previstes són "part de la solució", afirma

Més de la meitat de les vivendes, el 54,26% concretament, previstes pel Govern als solars que li han ofert per acollir pisos públics, són a l’àrea metropolitana de Barcelona. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, va desgranar ahir a Granollers el detall d’on és el sòl disponible per impulsar el pla de la Generalitat, del qual el president Salvador Illa havia donat les dues grans xifres el dia anterior al Cercle d’Economia. El cap de l’Executiu va revelar que en aquesta primera convocatòria havien aconseguit sumar 666 solars repartits en 226 municipis que es podrien convertir en 21.289 vivendes.
Paneque es va fer acompanyar per part de l’equip que en els últims mesos ha recorregut Catalunya per incentivar aquesta política i animar els ajuntaments i promotors a sumar-s’hi. Hi eren la secretària d’Habitatge, Lídia Guillén; els responsables de l’Incasòl; l’Agència Catalana de l’Habitatge i el coordinador del Pla 50.000, Ramon García-Bragado. La consellera es va felicitar de la resposta: "Gràcies als ajuntaments que han estat al costat de les solucions. La reserva pública de solars és un camí encertat que ens fa avançar per aconseguir un habitatge digne". I va insistir que el principal objectiu és que els joves de menys de 35 anys hi puguin tenir accés, per la qual cosa es reservarà un 25% d’aquests pisos socials a aquest segment.
Més convocatòries
Després d’aquesta campanya territorial, els municipis i també operadors privats han enviat els seus solars disponibles, que sumen aquests 666, dels quals 269 són a l’àrea metropolitana de la capital catalana (un 40,39%). La consellera va admetre que ara és el moment d’anar, un a un, veient si compleixen els requisits i calibrar igualment la qualificació urbanística que tenen. Això determinarà completament la disponibilitat. Aquesta és la primera convocatòria de solars; abans de final d’any es preveu fer la segona i, l’any que ve, una altra.
"Volem arribar al desitjat 15% de parc públic que hi ha a Europa i també donar resposta a la demanda d’habitatge assequible", va reivindicar la consellera, que va explicar que, més enllà de fer "aflorar" aquests solars en desús, el Govern garanteix el finançament perquè públics i privats afrontin aquestes promocions (a través de l’Institut Català de Finances, ICF) i s’impulsaran "mesures concretes per garantir" l’agilitat dels tràmits urbanístics, una cosa fonamental perquè es vegin els resultats al més aviat possible. Del total de solars disponibles en aquesta primera ronda, 176 compten amb operador (7.814 vivendes), ja sigui el mateix ajuntament, un promotor privat (han aportat 36 unitats) o una entitat social.
Redistribució demogràfica
"Els solars aportats seran part de la solució als 226 municipis amb més població de Catalunya, on viuen gairebé sis milions i mig de persones", va raonar Paneque, que va concretar tot seguit que "308 solars estan ubicats en àrees de demanda densa". També va celebrar que el total dels 666 solars presentats "garanteixen la redistribució demogràfica" perquè hi ha unitats en totes i cadascuna de les 42 comarques i va encaixar que "en els municipis amb més densitat de població hi ha més solars disponibles". No obstant, la consellera va afegir també que les promocions s’agruparan per lots perquè siguin més atractius: "Ara cal treballar aquesta xifra de 21.289 pisos perquè a un promotor construir sis vivendes a l’Alt Pirineu potser no li interessa, però si ho posem amb d’altres sí".
Notícies relacionadesA més de l’àrea metropolitana de Barcelona, al capdavant en volum, el següent àmbit en el qual s’han rebut més ofertes és a les comarques de Girona (108 solars per a 2.857 vivendes), seguit del Camp de Tarragona (66 solars per a 1.942 vivendes); les comarques centrals (61 solars per a 1.134 vivendes); el Penedès (60 per a 1.732 vivendes); les Terres de Ponent (amb 40 solars per a 1.008); les Terres de l’Ebre (40 solars per fer 551 vivendes) i, en últim lloc, la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran, amb 553 vivendes a 22 solars.
La reserva pública de solars és el mecanisme per impulsar que als solars públics disponibles es construeixin habitatges assequibles de lloguer "amb un finançament de les promocions fins al 100%, garantint la protecció de l’ús i la titularitat del sòl". La iniciativa "respon a la voluntat del Govern que no quedi cap solar a Catalunya per construir per falta de finançament", expliquen des de la conselleria.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- Entrevista amb Anna Bacardit Càncer de mama metastàtic amb menys de 30 anys: «Mai em vaig trobar malament, per això no ho esperava»
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles