Impost polèmic

El sector arremet per la inseguretat jurídica que s’està creant a Catalunya amb la taxa turística

Hotels, càmping i apartaments turístics denuncien el seu malestar perquè el Parlament acordés apujar immediatament l’impost i estan expectants davant la marxa enrere anunciada després per la Generalitat

El Govern frenarà la pujada immediata de la taxa turística després del revés al Parlament

El sector arremet per la inseguretat jurídica que s’està creant a Catalunya amb la taxa turística

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Hotels, hostals i albergs, càmpings i apartaments d’ús turístic han denunciat aquest dimarts la inseguretat jurídica que es viu a Catalunya pels vaivens que està donant la Generalitat amb la taxa turística, un impost que s’aplica en aquesta comunitat des del 2012 i que ara el Govern del socialista Salvador Illa, amb el recolzament dels Comuns i ERC, es disposa a apujar, en alguns casos fins i tot a duplicar. El malestar l’ha generat la votació que va tenir lloc aquest dimecres al Parlament per la qual es donava llum verda que l’ampliació de la taxa entrés en vigor immediatament, aquest mateix mes de maig, quan amb el sector s’havia pactat posposar-la fins a l’octubre.

I tot i que la consellera d’Economia, Alícia Romero, es va afanyar, el mateix dimecres, a desactivar el resultat de la votació amb l’anunci d’un nou decret que s’aprovarà en la reunió de l’Executiu de dimarts vinent, la patronal Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat) continua lamentant «profusament la situació viscuda en el Parlament». L’entitat, que ha refusat valorar l’anunci d’última hora de fer marxa enrere amb el nou decret, demana no obstant consignes clares sobre com actuar a partir d’ara.

Compromís incomplert

Notícies relacionades

Sorprès i preocupat pel que va passar a la Cambra autonòmica catalana, el president de la Federació Catalana de Càmpings (FCC), Miquel Gotanegra, ha recordat que el sector, inclosa l’FCC, feia setmanes que parlava amb diferents formacions polítiques per, entre altres coses, que el decret inicialment dissenyat per la Generalitat fos tramitat com a projecte de llei, de manera que així es poguessin introduir modificacions.

«Aquesta era una bona via per poder incorporar les nostres peticions i aconseguir que la taxa pogués tenir en compte, per exemple, l’esforç que està fent el sector per desestacionalitzar la temporada turística, així com les característiques de cada territori», ha detallat Gotanegra. La votació de dimecres, no obstant, ha fet que se’n vagi en orris tota aquesta negociació, ha lamentat el president de la federació de càmpings.