Sánchez impulsa una consulta pública sobre l’opa al Sabadell
El president anuncia en la reunió anual del Cercle la seva intenció d’obtenir l’opinió d’organitzacions, ciutadans i associacions
L’objectiu és que el Govern prengui la seva decisió sobre l’oferta del BBVA "amb totes les garanties", afirma
El cap de l’Executiu expressa el seu desig d’ajudar les empreses a créixer si «beneficia l’interès comú»
«Europa ha de despertar una vegada per totes per donar resposta al context geopolític», afegeix

Intervención de Pedro Sánchez en el Cercle dEconomia /
El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar ahir que l’Executiu obre una consulta pública amb associacions, entitats i ciutadans per obtenir la seva opinió abans de decidir sobre la posició administrativa davant l’opa del BBVA al Sabadell.
Concretament, durant la seva intervenció en la 40a Reunió Cercle d’Economia, que se celebra fins demà al Palau de Congressos de Catalunya, va explicar que la CNMC ha detectat alguns excessos de concentració "en mitjans de pagament, en dipòsits, en crèdits a particulars i en petites i mitjanes empreses". En conseqüència, va deixar l’operació subjecta al compliment d’una sèrie de compromisos durant els pròxims tres anys, "i els relatius al manteniment de les condicions creditícies a pimes podrien fins i tot prorrogar-se fins a dos anys".
El procediment establert en la normativa fixa ara en l’Executiu un termini de 15 dies hàbils per decidir si l’operació s’eleva al Consell de Ministres, que podrà valorar-la tenint en compte el criteri de l’interès general.
Reducció de jornada laboral
"Per prendre aquesta decisió amb totes les garanties, voldria anunciar-los que el Govern d’Espanya obrirà demà [per avui] una consulta pública prèvia a la presa de decisió amb l’objectiu d’obtenir l’opinió d’organitzacions, de ciutadans i d’associacions", va proclamar. I va afegir: "La nostra intenció i el nostre desig és ajudar que les nostres empreses creixin, que guanyin volum i competitivitat, però sempre que això beneficiï l’interès comú del país i els seus ciutadans".
Les aportacions obtingudes en aquesta consulta pública seran secretes i no vinculants, però "sí que seran útils en la presa de decisions sobre l’operació", informen des de la Moncloa. Aquest procediment va en línia amb el reglament existent i és habitual en procediments normatius, però en processos d’opa hostils és la primera vegada que es fa servir.
A més, va voler fer referència a la reducció de la jornada laboral, que també portarà avui al Consell de Ministres perquè és "una demanda social i estem convençuts que contribuiria a millorar la productivitat i l’estabilitat de la força treballadora i, per tant, a fer millor les nostres empreses". Per això, va demanar a la patronal espanyola i catalana que no es tanquin a aquesta iniciativa. "Crec que l’economia europea ha de mantenir el seu pes global apostant pel capital humà i per la innovació, no per abaixar els preus o per jornades extenuants. I per tant, en aquests últims anys, crec que Espanya ha demostrat ser un exemple d’èxit en aquesta qüestió, i és el que hem de continuar fent en el futur", va argumentar.
Ajudes milionàries
I, en un tercer apunt d’actualitat, va fer al·lusió a l’aportació d’Espanya a la reindustrialització d’Europa, "una de les principals prioritats de l’Executiu des que tinc l’honor de ser president". En aquesta línia, va indicar que han aprovat "la concessió de 53 milions d’euros en ajudes per al desenvolupament de sistemes tecnològics avançats i semiconductors, en el marc de la segona convocatòria del projecte estratègic a Perte Xip".
D’aquests projectes, n’hi ha 16 a Catalunya, "i mobilitzaran més de 100 milions d’euros inversió publicoprivada per a un sector absolutament estratègic per a Espanya, per a Catalunya i per a Europa". En definitiva, "Espanya i Catalunya estan fent la seva feina i el que necessitem en àmbit europeu són més inversions, més comerç i menys burocràcia sense caure en falses receptes dels negacionistes", va concloure.
Notícies relacionadesSánchez va iniciar la seva intervenció, en la reunió anual que es fa amb el lema Europa: wake-up call? Com respondre en un moment de disrupció geopolítica afirmant que, efectivament, "Europa ha de despertar una vegada per totes. No es tracta de si hem o no de respondre a aquest nou context geopolític, sinó de com hem de fer-ho". I va voler remarcar que els mercats i inversors internacionals "aposten per Catalunya i per Espanya, malgrat el context complex que viu l’escenari internacional". "La reacció dels mercats financers en borsa demostra que oferim confiança a l’exterior. L’Ibex 35 va tancar el mes d’abril amb una pujada de l’1,16% perquè les dades avalen aquesta confiança", va afegir.
D’aquesta manera, va recordar que la setmana passada es va presentar per part del Govern d’Espanya l’actualització del quadre macroeconòmic amb un creixement del 2,6% per a aquest any, "que en circumstàncies normals ja seria extraordinari, però que en unes circumstàncies tan complexes com les que està vivint el món, l’acompliment econòmic per a aquest any 2025 té més mèrit, i també l’any 2026, que és del 2,2%".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
- Previsió del Meteocat Catalunya activa avisos grocs i taronges davant les fortes pluges previstes per a aquesta setmana
- Torna el mític Tren Granota
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- BCN reobrirà una casa modernista per a concerts de música clàssica
- TELEVISIÓ I MAS Una espècie en extinció
- Barcelona, protagonista La ciberseguretat creix i busca talent a Catalunya
- Ciclisme Vos obsequia la Vuelta amb un triomf de prestigi a Sant Boi
- TRIOMF A MONTILIVI L’immortal Stuani ressuscita el Girona, que fuig del descens
- El protagonista Marcus Thuram, el nen de la Barça Escola