La Xina admet contactes amb els EUA per primer cop en la guerra comercial

Pequín assegura que està avaluant l’inici de les negociacions a petició de Washington / El gegant asiàtic exigeix a Trump cancel·lar la pujada de tarifes

La Xina admet contactes amb els EUA per primer cop en la guerra comercial
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina ha admès contactes per primera vegada amb els EUA i s’està plantejant atendre els seus precs per negociar. És el més pròxim al desglaç que s’ha sentit des que van començar a tronar els canons aranzelaris i, en qualsevol cas, Pequín remarca que l’oferta ha arribat des de la Casa Blanca. No hi ha més destorb per acabar amb la guerra comercial que els egos i és probable que Washington discuteixi en les pròximes hores qui va trucar a qui.

"Els EUA han enviat recentment múltiples missatges a través de rellevants parts desitjant començar les negociacions amb la Xina", revela el Ministeri de Comerç. "La Xina està actualment avaluant-ho", continua. El comunicat sorprèn pel missatge, que trenca una solidificada dinàmica, i de moment, en les vacances del Dia del Treball. Fins ara havia desmentit les tossudes reclamacions nord-americanes de negociacions, fins i tot amb brutalitat, comparant-les amb deliris com pretendre "agafar el vent amb la mà". No varia el rumb, la Xina. Els requisits es mantenen: igualtat, respecte... i el final dels aranzels.

L’escalada ha aixecat un mur infranquejable per al comerç entre les dues economies més grans del món. Els productes xinesos tenen aranzels del 145%; els nord-americans, del 125%. Serien superiors si no hagués desdenyat Pequín la via aranzelària per centrar-se en d’altres més eficaces com la devolució d’avions a Boeing, la tisorada a la quota de films de Hollywood i els controls a l’exportació de terres rares.

Els EUA i la Xina anhelen liquidar el conflicte però l’escenari disposat per Donald Trump ho impedeix. Va revelar en una conferència republicana que 70 països l’havien trucat després de fregir-los a aranzels per "besar-li el cul" i Pequín no passarà per aquí. El tràmit de marcar el número de l’altre retratarà el perdedor i esperen tots dos que l’altre cedeixi per desesperació.

Ja va aclarir la Xina (i també els economistes assenyats) que no surten guanyadors d’una guerra comercial. La seva economia es va expandir un 5,4% en el primer trimestre, però els efectes de la guerra comercial es van notar amb cruesa a l’abril. La seva producció industrial va patir la contracció més gran en 16 mesos i pronostiquen alguns experts que els seus enviaments als EUA cauran un 75% en la segona meitat de l’any. El secretari d’Estat, Marco Rubio, es va felicitar per la pèrdua de llocs de treball i altres danys causats pels aranzels a l’economia xinesa en una entrevista .

Trump, més feble

Notícies relacionades

L’economia xinesa és esplendorosa comparada amb la nord-americana. Aquesta es va contraure un 0,1% en el seu primer trimestre i ja coqueteja amb la rescissió després del seu pitjor resultat en els últims tres anys. Trump pateix el suport social més baix d’un president en els seus primers 100 dies de l’últim mig segle i d’aquell gloriós dia de l’alliberament en el qual va imposar aranzels urbi et orbi ha passat ara a demanar paciència. El drama explica la falta de resposta als últims càstigs xinesos o bé que prometi que "serà amable" amb Pequín. La premsa xinesa veu en aquest canvi de to de Trump el corol·lari de la seva debilitat.

"Si volen lluitar, lluitarem fins al final. Si volen parlar, la porta està oberta", assenyalava divendres el Ministeri de Comerç. Aquesta setmana repetia Pequín amb un vídeo que mai es rendirà davant els EUA. "Si t’agenolles davant l’esbirro, només l’estàs convidant que continuï amb els seus abusos", predeia.