Unanimitat a la CNMC a endurir els requisits al BBVA
El vocal nomenat a petició de Junts va emetre un vot favorable després d’aconseguir garanties de finançament per a les pimes

"¡¿Sense cap vot en contra?! ¡¿Per unanimitat?!" La decepció era evident dimecres a la nit en els entorns directius de Banc Sabadell i va volar de telèfon en telèfon al conèixer-se la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), que va donar llum verda a l’opa del BBVA sobre el banc català sense mesures estructurals.
El Sabadell i els despatxos de poder catalans, que de forma unànime han donat suport a la seva tesi contra l’opa hostil del BBVA, mantenien una última esperança. En primer lloc aspiraven que s’imposessin mesurades estructurals a l’operació i, sobretot, que hi hagués dos vots discrepants en el consell de la CNMC que facilitessin una intervenció contundent del govern de Pedro Sánchez contra l’opa.
Però dimecres a la nit, el triomf del BBVA va ser complet: la decisió es va adoptar per unanimitat i no es van imposar condicions radicals a l’operació de compra del banc català. La reunió va ser maratoniana per permetre un vot unànime. Fonts pròximes a la CNMC expressaven aquest dijous la seva sorpresa pel vot favorable de Pere Soler, conseller i membre de la Sala de Competència de l’organisme en què es va emetre la decisió i pròxim a Junts.
Els que havien fet travesses amb el transcendental dictamen de Competència, que va donar dimecres llum verda a l’opa imposant condicions no estructurals, donaven per fet que Soler votaria en contra. "Estem al·lucinats", explicava des de l’anonimat un destacat directiu català ahir en conversa amb EL PERIÓDICO. "Ens ha estranyat molt", admetia un altre financer. També es considerava Pilar Sánchez molt contrària a l’operació.
Pere Soler Campins va ser nomenat a finals de 2024 conseller de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i la seva designació no va passar desapercebuda. Una línia del seu currículum –la que li assenyalava com a director general dels Mossos d’Esquadra quan es va celebrar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017– va fer que creixessin les crítiques contra ell. Però el cert és que Soler havia sigut també el màxim responsable de l’Autoritat de la Competència de Catalunya (ACCO) i aviat es va escampar una certesa: l’entorn de Junts va demanar el seu nomenament, en plenes negociacions amb Pedro Sánchez, per reforçar les aspiracions del Banc Sabadell en la seva pugna per evitar l’opa del BBVA. "És incomprensible, ¿perquè el nomenem?", es preguntava una veu.
El cas és que fonts coneixedores del procés expliquen a EL PERIÓDICO que Soler va aconseguir endurir les condicions que s’imposen al BBVA. En concret apunten al manteniment del crèdit en aquelles pimes que tinguin el 85% o més del seu finançament en mans dels dos bancs com a imposició de Soler. També a l’exigència que es mantingui el volum de crèdit total de les pimes la quota afegida del qual del crèdit dels dos bancs sigui almenys del 50%, en una imposició que serà vigent a Catalunya i Illes Balears.
"O hi havia decisió unànime o no s’acceptaven les millores de finançament de les pimes", expliquen des de Junts per explicar el vot. "Ens hauríem quedat a gust, però hauríem perjudicat les nostres empreses", afegia aquesta veu respecte a la possibilitat de votar en contra.
Diversos triomfs
Al marcador particular que mesura els grans moments que s’han registrat l’any que ha passat des que el BBVA va llançar l’operació, Banc Sabadell havia aconseguit diversos triomfs. En primer lloc, el triomf de Trump, que amb les seves amenaces aranzelàries cap a Mèxic, li va jugar a favor, ja que el país nord-americà és el primer mercat del BBVA. També es pot recordar que Competència no ha donat llum verda en primera instància, ja que el mes de novembre passat va afirmar que no veia clara l’operació i la va enviar a la segona fase que s’ha resolt aquesta setmana. En tercer lloc, el Sabadell pot treure pit que la prima que obtenen els seus accionistes en cas d’acceptar l’oferta del BBVA seria ara mateix negativa.
Notícies relacionadesAhir, els treballadors de la xarxa comercial del Banc Sabadell es van despertar amb un correu electrònic en què la cúpula del banc català mirava de recompondre els ànims de la seva plantilla davant l’opa. El missatge insisteix que la prima que ofereix el BBVA és negativa i que per tant els accionistes votaran en contra de l’operació, que els dividends que han repartit en l’últim any u i un altre banc dificulten que el BBVA pugui millorar l’oferta i que la previsió de dividends a futur del Sabadell continua sent superior a la del banc d’origen basc si es compara el preu de les respectives accions.
Del que no parla el correu de l’entitat catalana als seus treballadors és del paper que pot jugar ara el govern espanyol, que es coneixerà en les dues pròximes setmanes i que donarà la seva opinió sense la cobertura que li hauria donat un o dos vots discrepants en Competència.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Pensions Natalia de Santiago sobre la jubilació: «Tenim un problema si deixem els diners quiets al banc»
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Els 10 vestits més bonics (i memorables) de la història de la Met Gala
- Selecció 10 pel·lícules d’estrena en plataformes que no et pots perdre al maig
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Tiktok Un cuiner xinès destapa quin és el client més rendible en un bufet i el que menys
- Futbol El polèmic raper Travis Scott estamparà el seu logo a la samarreta del Barça
- Canvi inesperat en la guerra comercial: la Xina cedeix i ara vol negociar amb Trump
- Mossos i Policia Nacional Detingudes tres persones a Castelldefels i Montcada per enaltiment del terrorisme gihadista