L’1 de Maig clama al carrer per aprovar la reducció de jornada
Les centrals sindicals pressionen el partit de Puigdemont i adverteixen que si la llei no prospera seria un "frau" democràtic

Milers de persones van sortir ahir, 1 de Maig, als carrers de Barcelona per manifestar-se i reclamar als partits polítics, però molt especialment a Junts, que votin a favor de l’admissió a tràmit de la llei per reduir la jornada laboral 37,5 hores. CCOO i UGT van omplir la Via Laietana de la capital catalana per pressionar a favor d’una reforma que promet, si prospera, reduir el temps de treball de més de dos milions d’assalariats catalans. "La vida és per disfrutar-la", va reivindicar el secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, davant la seu de la patronal Foment del Treball. Si no fos pel to de míting i el conjunt de banderes que l’envoltaven, semblaria l’estrofa d’un bolero més que una reivindicació sindical.
I és que fa mesos que les centrals defensen la reducció del temps de treball a les 37,5 hores setmanals gairebé com un cant a la vida amb el qual confien seduir i atraure més enllà dels seus quadros. Tot i que ahir no ho van aconseguir, d’acord amb les xifres d’assistència. Més de 5.000 participants, segons les centrals, i uns 2.200, segons la Guàrdia Urbana; la meitat que l’any passat.
"No aconseguirem la igualtat fins que tothom dediqui part del seu temps a netejar, a comprar i a portar els nens a l’escola, i per a això la reducció de la jornada és imprescindible", va afirmar la seva homòloga de CCOO de Catalunya, l’acabada d’elegir Belén López. Les centrals són conscients que, si no converteixen la reducció de jornada en un clamor social i no només en una reivindicació dels seus afiliats, les possibilitats que la llei descarrili són elevades.
Mà estesa a Junts
Els sindicats majoritaris van baixar un to l’agressivitat dels seus discursos envers els detractors de la norma. No va ser un 1 de Maig contra Junts, que de moment s’ha mostrat contrari a donar suport a aquesta norma i els vots del qual són determinants perquè prosperi. A diferència d’altres manifestacions, ahir les centrals van suavitzar les formes per intentar que els postconvergents no presentin en les pròximes setmanes una esmena a la totalitat i permetin el debat parlamentari. "Avui no demanem el sí, només que s’admeti a tràmit", va afirmar Ros.
A Madrid la manifestació va estar marcada també per la reivindicació de la reducció de la jornada laboral, que dimarts vinent s’aprovarà en el Consell de Ministres, i la reforma de l’acomiadament a Espanya per adequar-lo a la Carta Social Europea i al context internacional. Després de recórrer el centre de la capital, milers de persones van escoltar les intervencions del secretari general de CCOO, Unai Sordo, i del secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, que van reclamar als partits polítics que aprovin al Congrés dels Diputats la reducció de la jornada laboral. No fer-ho, van advertir, seria una "estafa a la democràcia".
Notícies relacionades"L’acord al qual han arribat sindicats i Govern s’ha de plasmar en la legislació laboral, perquè no aprovar-lo seria un frau de llei pel paper que ens reconeix la Constitució als treballadors i al sindicalisme de classe. Es pot crear millor ocupació, millorar productivitat i facilitar la vida de la gent en un moment en què la societat i les empreses no entenen. No pot ser que les jornades siguin les mateixes que fa 42 anys", va reivindicar Sordo.
En la mobilització de Madrid, en la qual, segons els organitzadors, es van reunir 50.000 persones, van participar cinc ministres del Govern d’Espanya: la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz; la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz; el ministre per a la Transformació Digital, Óscar López; la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, i la ministra de Sanitat, Mónica García.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Els vàpers tornen a les platges de BCN després d’un revés judicial