Cercles concèntrics

Wallbox busca salvar-se del precipici

Mitjançant ampliacions de capital i canvis en la gestió, el fabricant de carregadors elèctrics busca nou alè per recuperar-se

Wallbox busca salvar-se del precipici
2
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

El 13 de febrer, Pedro Sánchez visitava la fàbrica de carregadors elèctrics per a cotxes, Wallbox, a la Zona Franca de Barcelona. Aquesta és una de les empreses, amb sis milions d’euros en ajudes, vinculada al PERTE del vehicle elèctric i del programa Moves. Deu dies després, Wallbox anunciava una ampliació de capital per valor de 10 milions d’euros, assignada a dos dels seus principals accionistes: Iberdrola, a través del fons Perseu, i la família Riberas, propietària de Gestamp, a través del fons Orilla, per un valor de 0,3698 dòlars l’acció. A aquesta ampliació també va acudir el cofundador i CEO de Wallbox, Enric Asunción, que junt amb l’altre fundador, Eduard Castañeda, mantenen el control de l’empresa.

L’ampliació ha sigut l’última bombona d’oxigen que ha rebut el que havia sigut el gran unicorn espanyol. Després de sortir a cotitzar a la Borsa de Nova York (NYSE) l’octubre del 2021, va passar a comptar amb una capitalització borsària de 2.300 milions de dòlars. Avui val 103 milions, un 95% menys des de màxims.

Wallbox ha patit aquests anys la tempesta perfecta. Les vendes de vehicles elèctrics han sigut menors de l’esperat i la companyia ha pagat, financerament, una expansió que va tenir en una joint venture que incloïa dues fàbriques a la Xina –ja desinvertides–, a Alemanya i Texas les seves grans apostes. L’any passat es van prendre una sèrie de mesures: reducció del 35% de la seva plantilla (300 persones), entrada en el capital com primer accionista extern del grup industrial nord-americà Generac Holdings (7.000 milions de valor, un 80% menys respecte a màxims d’octubre del 2021), i el nomenament com a presidenta no executiva de Beatriz González, fundadora del fons Seaya, que també participa a Glovo i Cabify.

González, filla de l’expresident de BBVA Francisco González, representa un altre dels accionistes més coneguts de Wallbox. També participen amb més d’un 5% –la companyia, després dels últims ajustos de capital no especifica percentatges– les famílies Puig (a través de Consilium), Soler (grup de concessionaris de cotxes Quadis) i Santacana (propietaris d’Eurofred).

Preguntat per les pèrdues, un dels accionistes diu: "Tinc esperança en la fàbrica de Texas". Des d’Iberdrola asseguren: "Encara apostem per Wallbox a l’anar a l’ampliació de capital i augmentar la nostra participación. Estem involucrats en millorar el perfil industrial amb un enfocament en reducció de costos i gestió del circulant".

Notícies relacionades

Asunción apel·la als creixements del mercat del cotxe elèctric: 17% als EUA i 30% a Europa, en el primer trimestre, per abordar el canvi de ritme. Gràcies a la fàbrica de Texas, malgrat importar components que poden veure’s afectats pels aranzels, es consideren més preparats que la competència. A l’espera: la resolució de l’Administració Trump sobre les bonificacions fiscals en la compra de cotxes elèctrics. El 2024, un 69% de les vendes van procedir d’Europa i un 28% d’Amèrica del Nord.

"Cal ser cautelosos, centrar-se en la millora de l’Ebitda i en la generació de caixa per millorar marges. S’ha d’aconseguir créixer en quota de mercat per assegurar la rendibilitat. A Espanya, l’aprovació del programa MOVE és positiu", assenyala.