La inversió bruta a Espanya recupera les xifres prepandèmia
L’esforç en infraestructures ha augmentat un 23,7% en termes reals des del 2009, però està per sota del nivell de 1995

Espanya recupera la xifra d’inversió real anterior a l’impacte de la pandèmia amb un increment del volum per quart any consecutiu. La inversió bruta total, tant la pública com la privada, va créixer un 2,1% en termes reals fins a situar-se en els 306.748 milions d’euros el 2024, si bé existeixen diferències per titularitat en aquest resultat. Els fons europeus procedents dels Next Generation han esperonat la inversió pública fins als 34.868 milions amb un increment del 40% en cinc anys, per sobre dels nivells anteriors al 2019. Per contra, la inversió privada, que representa el 90% del total, va créixer un 1,7% en termes reals, però encara no ha arribat a la xifra que es va registrar el 2019.
Són dades recopilades per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Fundació BBVA a l’informe L’estoc de capital a Espanya i les seves comunitats autònomes 1995-2024. Canvis en la inversió i en l’aprofitament de la capacitat productiva, en què també es posen de manifest les diferències existents entre les diverses partides d’inversió en el país. Davant el creixement de la inversió bruta, l’esforç inversor –la inversió total com a percentatge del producte interior brut– es va reduir lleugerament fins a situar-se en un 19,3%, un 5% per sota del del 2019. És una xifra menor que la d’anys previs, en els quals se superava el 20% i era similar a la d’altres economies avançades. Si es compara a altres països, el grau d’utilització dels capitals acumulats tant en les manufactures com en els serveis està per sota a Espanya del corresponent a la Unió Europea i als seus principals països.
La injecció de finançament en infraestructures encara no ha aconseguit remuntar la caiguda soferta el 2010 amb la Gran Recessió malgrat haver crescut un 34,7% des del 2019. Com a conseqüència d’aquesta carència, "la inversió bruta en infraestructures d’ús públic no cobreix amb freqüència no tan sols la depreciació i algunes dotacions disponibles han vist reduït el seu valor", exposa l’informe. La xifra ha variat amb el pas dels anys. La inversió en infraestructures es desploma un 31,3% el 2010 per la pressió per reduir el dèficit públic i no s’inicia la recuperació fins al 2021. En termes reals, la xifra continua un 17,6% per sota del nivell de 1995 i un 63% per sota del màxim del 2009.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"