Illa crida els empresaris a "compartir la prosperitat"
El president de la Generalitat defensa el model econòmic europeu davant la tecnocràcia i les ànsies imperialistes de Trump

Davant un públic compost per gran part de l’elit empresarial catalana, el president de la Generalitat, Salvador Illa, va defensar el model econòmic i d’Estat del benestar europeu davant la tecnocràcia i les ànsies imperialistes dels Estats Units, Rússia i la Xina. "Hem de generar les condicions perquè les economies funcionin i compartir aquesta prosperitat", va argumentar durant la seva intervenció en la gala dels Premis Empresa de l’Any Banc Sabadell.
El mateix dia que Donald Trump va qualificar la Unió Europea com un "invent" per perjudicar els EUA i va anunciar més aranzels, Illa va demanar "més Europa que mai". "És temptador estar sempre pendent de què diuen o fan els EUA, però hem de decidir què farà Europa", va declarar.
Catalunya va tancar l’exercici passat amb un creixement interanual de la seva economia del 3,9%, gairebé quatre vegades per sobre que la mitjana de les economies del club dels 27. Un impuls clau per apuntalar el model propi del Vell Continent i que necessita líders econòmics com els congregats ahir a la gala d’EL PERIÓDICO. "Una bona mostra dels sectors puixants de l’economia catalana", va dir el president amb referència a les empreses guanyadores.
Davant la voluntat expansionista manifestada per Trump per annexionar-se Groenlàndia, o la de Xi Jinping per fer el mateix amb Taiwan o Vladímir Putin amb Ucraïna, Illa va defensar el multilateralisme i "el poder de la raó", no de la força. En una altra referència manifesta i explícita cap a Elon Musk, el multimilionari assessor de la Casa Blanca, Illa va dir que la "tecnologia ha d’estar al servei de les institucions democràtiques", no les "institucions democràtiques al servei de la tecnologia".
Crítica a Musk
El president de la Generalitat va carregar contra els "rics que interfereixen en processos electorals", en clara al·lusió al suport donat per Musk al partit ultradretà alemany AfD, que diumenge va quedar segon en vots en les eleccions alemanyes, obtenint així un resultat històric i relegant els socialistes al tercer lloc. Del seu candidat, l’aviat excanceller Olaf Scholz, Musk va arribar a dir que era un "tonto incompetent".
Illa va voler fer còmplices i socis els popes empresarials catalans del seu pla estratègic per tornar a situar Catalunya com a locomotora econòmica d’Espanya. De les múltiples propostes, el president va destacar el pla de xoc per impulsar el vehicle elèctric, amb el qual vol mobilitzar en cinc anys 1.400 milions d’inversió. O les 50.000 vivendes assequibles que vol construir també en els pròxims cinc anys. "No hi ha factor que afecti més la igualtat entre els ciutadans", va lamentar.
«És temptador estar pendent de què diuen els EUA, però cal decidir què farà Europa»
«La tecnologia ha d’estar al servei de les institucions democràtiques»
Notícies relacionadesSALVADOR ILLA
President Generalitat
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Espanya, paralitzada per una gran apagada d’origen desconegut
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Resolució elèctrica nacional El Govern obre dos expedients a Red Eléctrica i Endesa per esbrinar les causes de l’apagada
- Danys a l’economia Impacte econòmic del tall de subministrament: Catalunya estima pèrdues de gairebé 900 milions d’euros
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- «NO EM COMPARO AMB MESSI» Lamine Yamal, 17 anys i partit 100 amb el Barça: «La por la vaig deixar al parc, a Mataró, fa temps»
- Apagada L'Audiència Nacional obre una investigació per determinar si l'apagada va ser ciberterrorisme