Pols empresarial
El Sabadell prepara un pla estratègic per provar que és més rendible sense el BBVA
La decisió de publicar el nou full de ruta fins al 2027 no s’ha pres encara i s’adoptarà després dels resultats anuals i la junta d’accionistes, però abans que aquests s’hagin de pronunciar sobre l’opa
L’entitat vol presentar al febrer els resultats més alts des de la seva fundació el 1881

L’hora de la veritat per a l’oferta de compra (opa) del BBVA sobre el Sabadell és cada vegada més a prop, per això la cúpula del banc català està desplegant totes les armes al seu abast per mirar de fer-la fracassar. L’entitat treballa internament en l’elaboració d’un pla estratègic 2025-2027 amb el qual es vol demostrar que la millora dels seus resultats dels últims quatre anys és sostenible i així reforçar el missatge que generarà més valor als seus accionistes si continua en solitari, segons confirmen fonts financeres a EL PERIÓDICO.
La iniciativa se suma a altres mesures que busquen torpedinar l’operació, com la recent tornada de la seu social del banc a Catalunya i l’increment de la remuneració als accionistes que planeja anunciar el 7 de febrer de manera conjunta amb la presentació dels seus resultats de l’any 2024, que seran els més elevats des de la seva fundació, el 1881.
La decisió final sobre aprovar i presentar en públic el pla no s’ha pres encara i des del banc prefereixen no fer comentaris. En qualsevol cas, les fonts apunten que els treballs van començar fa uns mesos. Per la fase actual en què es troba l’opa, l’escenari que tindria més sentit és que el Sabadell no fes públic el pla fins després de la presentació dels resultats (per no treure atenció al rècord de benefici i a l’increment de la retribució a l’accionista) i després de la junta d’accionistes (prevista per al 20 de març, com va avançar aquest diari, i en la qual s’espera una forta escenificació de l’oposició a l’opa). En canvi, resultaria lògic que el banc revelés el pla abans que els seus accionistes hagin de decidir si accepten o no l’oferta del BBVA.
Es tracta d’un moment que encara podria trigar alguns mesos a arribar: la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va decidir analitzar la integració en la coneguda com a segona fase pel possible impacte que tindria en les pimes i el negoci de pagaments. L’escenari més plausible és que l’aprovi amb condicions, una situació que obriria la porta al fet queel Govern –que rebutja l’operació– li imposés requisits addicionals. Per la seva banda, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ja ha apuntat que esperarà la CNMC abans d’aprovar l’opa. Amb la presentació del pla estratègic prèvia a l’aprovació de l’opa, el Sabadell buscaria argumentar davant d’accionistes, inversors i analistes per què resultaria més rendible que l’operació no tirés endavant.
Canvi d’escenari
El Sabadell no té un pla estratègic com a tal des del tancament del 2023. Significativament, l’elaboració del full de ruta 2021-2023 va ser anunciada el novembre del 2020, alhora que el banc revelava que havia trencat les negociacions amb el BBVA de cara a una fusió amistosa al no arribar a un acord sobre el preu, entre altres factors. Aquell pla, presentat el maig del 2021, es va veure ràpidament superat pel canvi de la política monetària que el Banc Central Europeu va iniciar a finals d’aquell any per combatre la inflació.
La ràpida i voluminosa pujada dels tipus d’interès oficials va recolzar inesperadament la transformació interna de l’entitat empresa des de l’arribada de César González-Bueno al càrrec de conseller delegat el desembre del 2020, després de la ruptura amb el BBVA. El millor exemple d’això és l’evolució de la rendibilitat sobre el capital tangible: va pujar del 0% el 2020 fins a l’11,5% el 2023, quasi el doble del 6% que esperava el banc quan va elaborar el pla estratègic a principis del 2021.
Notícies relacionadesAmb el benefici i la cotització borsària disparats per sobre de les previsions, el primer executiu del Sabadell va decidir, a mitjans del 2023, que el banc no elaboraria una nova estratègia per al període 2024-2026. "De cara al futur no hi ha canvi d’estratègia; seguirem fent el mateix, i encara millor. No anticipem cap pla estratègic triennal nou, sinó que continuem donant guies al mercat per on anem, cap a on va l’entitat i de previsions de resultats", va argumentar. No obstant, l’opa del BBVA i el canvi de sentit de la política monetària han provocat un canvi radical de l’escenari.
Fa un any, el Sabadell va fer previsions sobre com esperava que evolucionessin la seva rendibilitat, ingressos, costos i provisions, però només per al 2024. Tot i que les va anar actualitzant durant l’exercici, va preferir no donar gaires pistes sobre com li havia d’anar els anys següents, més enllà d’assenyalar que la seva rendibilitat es mantindria per sobre del 13% el 2025.
- Gestió hídrica Els pantans de Catalunya arriben al 44,71% de la seva capacitat gràcies a les últimes pluges
- Final d’una ocupació L’okupa de Badalona cedeix davant la pressió d’Albiol i els veïns després de renunciar a continuar demanant 3.000 euros
- 42,195 quilòmetres Salvador Illa completa amb èxit la Marató de Barcelona: aquest ha sigut el seu temps
- "És catastròfic; estem enfadats i esgotats"
- Sector econòmic en auge Aquests són els grups de restauració després de l’auge de noves obertures a Barcelona
- Sequera a Catalunya Estat dels embassaments avui a Catalunya: puja el nivell de les reserves
- Renda web Open: ¿Com funciona el simulador de la declaració de la renda el 2021?
- Avançar el rellotge ¿Quan és el canvi d’hora del 2025? Data de l’arribada de l’horari d’estiu
- Himne a l’alegria
- Tal faràs, tal trobaràs: una remuntada de campió