Sector immobiliari
Gairebé 3.000 dels nous pisos de lloguer assequible seran a l’àrea de Barcelona
Les promocions formen part de la primera fase del pla de 50.000 habitatges anunciats per Illa i s’entregaran abans del 2029 .
Al febrer s’hi sumaran més solars privats i d’ajuntaments.
La Generalitat de Catalunya ja està construint 4.000 dels 50.000 pisos que Salvador Illa va prometre tenir llestos i entregats per a un lloguer "assequible" abans del 2030. Una injecció d’habitatge públic per a la "classe mitjana", segons va definir ahir la consellera de Territori, Sílvia Paneque, en roda de premsa. Les claus d’aquestes 4.000 vivendes les preveu entregar abans de quatre anys, el preu que tindran serà "assequible", que no de lloguer social –cosa que implica un preu més baix– i dues de cada tres es concentren a l’àrea metropolitana de Barcelona. En concret, 2.928 pisos s’ubicaran a la vegueria de Barcelona, que seguiran, per ordre de distribució, la de Girona, amb 282, i de Tarragona, amb 211. La resta dels pisos s’ubicaran en altres territoris.
L’Administració catalana ja té en marxa una primera fase de construcció d’habitatge a la qual el febrer del 2025 podrà afegir una bateria de nous solars que li facilitaran privats i ajuntaments, amb qui podrà avançar cap a la promesa de 50.000 nous pisos abans del 2030. "És un repte colossal", va reconèixer la consellera.
Rastreig de sòl disponible
Des de Territori estan convençuts que compliran els terminis que va marcar Illa, malgrat que encara no tenen 100% lligat el sòl per a la gran majoria d’aquests 50.000 pisos i que el sector de la construcció pateix des de fa mesos la manca de mà d’obra per poder continuar creixent. Per aquest motiu aniran per fases. Per ara ja tenen assegurats 4.000 pisos, que o bé estan en construcció (3.433) o bé estan construïts (569).
I a partir del febrer començarà el gruix de les construccions, un cop la Generalitat pugui donar per tancat el concurs que ha obert per rastrejar on hi ha sòl disponible que vulguin cedir per construir. A partir d’aquí els càlculs de l’Executiu dibuixen que la borsa d’habitage de lloguer "assequible" pujarà fins a unes 20.000 vivendes, que ja s’hauran entregat abans del 2029.
Fins a aquestes 20.000 la Generalitat és optimista, per després reconèixer que les 30.000 vivendes restants dependran de diversos tràmits urbanístics i d’oportunitats de mercat que vagin sorgint. "El Govern vol liderar", però depèn de la voluntat dels ajuntaments, va reconèixer la consellera.
Aquestes 50.000 vivendes promeses es mantindran, en tot moment, en titularitat pública, segons va insistir a indicar Paneque. "La titularitat i la protecció pública hi seran sempre, hem après la lliçó", va afirmar, en relació amb polítiques passades que van promoure habitatge públic que posteriorment van acabar venent a particulars, de manera que es va descapitalitzar el parc públic.
No en va, actualment Catalunya disposa d’un 2,5% d’habitatge assequible i protegit, segons les dades que va esmentar la consellera, i l’objectiu que s’ha marcat el Govern a 20 anys vista és elevar aquest percentatge fins al 15% (9% de lloguer).
L’objectiu final és donar resposta a la crisi social que hi ha a Catalunya i que dificulta l’accés a l’habitatge a una capa creixent de la població. I és que la vivenda torna a ser la principal preocupació dels catalans, segons revela l’última enquesta del CEO. Des de la Generalitat volen multiplicar les seves accions i gestos per visibilitzar que aquesta qüestió també és una de les seves prioritats. En aquest sentit, la consellera Paneque es va reunir dimecres passat al Parlament amb el Sindicat de Llogateres, en una trobada "habitual", segons defineixen des de la conselleria, i en què no es va arribar a cap acord concret. Una de les crítiques que els moviments a favor de l’accés a l’habitatge han fet al Govern és en relació amb el lloguer de temporada. Al no aplicar les mateixes restriccions de preus al lloguer de temporada que al d’ús habitual, part dels propietaris estan derivant les seves ofertes a aquest segon. Paneque va reconèixer una "certa fuga" i va avançar que des del seu departament estan treballant per quantificar-la.
La consellera no va donar detalls sobre l’anunciada creació d’un cos inspector que revisarà si els pisos llogats per temporades s’estan destinant a aquest ús o si incorren en frau, però confia que quan el nombre d’efectius i el pressupost del cos estigui a punt, suposi un "dic de contenció" a aquesta fuga i permeti sumar més pisos de lloguer ordinari.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Cornellà no concedeix els permisos per al concert de Lola Índigo
- "Butterfly està en totes nosaltres"
- PATRIMONI BCN repara 38 portes d’interior d’illa fetes malbé per l’incivisme
- Una xacra social Peleteiro: "I tot i així, m’hi vaig quedar"